75787 osumaa

Nivelreuma ja munuaiset

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää munuais- ja virtsatiesairauksien esiintyvyyttä, luonnetta sekä mahdollisia riskitekijöitä 15 vuotta täyttäneillä valikoimattomilla nivelreumapotilailla. Tutkimukseen valituista 15 vuotta täyttäneistä tamperelaisista nivelreumapotilaista 604 osallistui poikkileikkaustutkimukseen ja 438 tutkittiin sairauskertomustietojen perusteella (miehiä 215 ja naisia 827). Tuloksia verrattiin iältään ja sukupuoleltaan vakioituun 457 verrokin aineistoon.

Poistoilmoitusrekisteriä voidaan käyttää sepelvaltimotaudin seuraamiseen

Suomessa on toiminut jo vuodesta 1967 lähtien yhtäjaksoisesti koko maan kattava sairaaloiden poistoilmoitusrekisteri. Rekisteri on kansainvälisesti varsin ainutlaatuinen sekä kattavuudeltaan että kestoltaan. Rekisterin avulla voitaisiin periaatteessa hyvin tehokkaasti ja vähin kustannuksin tutkia monien keskeisten kansantautien, kuten sepelvaltimotaudin, esiintyvyyttä ja siinä tapahtuvia muutoksia. Suunniteltaessa rekisterin hyödyntämistä tutkimustyössä on kuitenkin otettava huomioon, että kyseessä on keskeisesti hallinnollinen rutiinityön yhteydessä syntyvä rekisteri. Tietojen keruu ja tallennus ei ole tapahtunut tieteellisen tutkimustyön vaatimalla tarkkuudella.

Pyöräilyvammat

Vuosittain Suomessa kuolee lähes 100 pyöräilijää ja noin 1 600 loukkaantuu poliisin keräämien virallisten tilastojen mukaan. Pohjoismaisissa sairaala-aineistoissa on todettu 4-10 kertaa enemmän vammautuneita pyöräilijöitä kuin poliisin keräämissä liikenneonnettomuustilastoissa. Pyöräilyvammojen tehokasta ehkäisyä vaikeuttaa tiedon puute onnettomuuksien todellisesta määrästä, riskitekijöistä ja vammojen aiheuttamista seurauksista. Tässä tutkimuksessa arvioitiin lääkärin hoitoon johtaneiden pyöräilytapaturmien esiintymistä Suomessa, veren alkoholipitoisuuden, sairauksien ja iän aiheuttamaa tapaturmavaaran lisäystä polkupyöräilijälle sekä pyöräilyvammojen aiheuttamia pitkäaikaisseurauksia, terveyden- ja sosiaalihuollon kuormitusta ja kustannuksia. Tutkimuksen aineistona olivat terveydenhuollossa (terveyskeskus, keskussairaala) hoidetut pyöräilyvammat Mikkelissä ja kuudessa ympäristökunnassa v. 1980, neljän helsinkiläissairaalan päivystys- ja osastohoidot (Aurora, Malmi, Kirurgi ja Töölön sairaala) v. 1985-86 sekä sairaaloiden poistoilmoitusrekisteri vuodelta 1980. Kuolemaan johtaneet pyöräilyvammat Turun- ja Porin, sekä Kymen läänien alueilla analysoitiin vakuutusyhtiöiden liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien aineistosta vuosina 1982- 88, sekä Uudenmaan läänin vuosien 1982-86 pyöräilykuolemat sisältäen ruumiinavauslausunnon ja poliisipöytäkirjan onnettomuudesta. Riskitekijöiden arvioimiseksi kontrolliryhmänä oli 700 satunnaisesti valittua pyöräilijää Helsingin liikenteestä v. 1986.

TULE-potilaiden työkyvyttömyysaikoja voisi lyhentää

Tutkimuksen aiheena oli selvittää terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle tuki- ja liikuntaelinoireiden vuoksi hakeutuvien potilaiden demografisia taustatekijöitä sekä oireiden laatua ja anatomista jakautumista. Lisäksi tutkittiin terveyskeskus- ja erikoissairaanhoidon palvelujen käyttöä ja kustannuksia sekä terveyskeskuslääkäreiden noudattamaa hoitokäytäntöä niska-hartianseudun sekä ristiselän oireita valittavilla potilailla.

Terveyssosiologian opetuksen takinkääntö

Sosiologiaa on opetettu lääketieteellisissä tiedekunnissa 1970-luvulta, mutta opetuksen tavoite ja sosiologian tutkimuksen sovellusmahdollisuudet käytännön työhön ovat jääneet opiskelijoille epäselviksi. Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan sosiologian opetuksen uudistuksessa on pyritty hakemaan sosiologian opetukseen elementtejä, joista olisi suurin hyöty nimenomaan käytännön lääkärin työlle. Uudistus ei ole vielä valmis, mutta sen suunta tuntuu oikealta.

Päivi Rautava, Liisa Hyssälä, Leena Koivusilta George Nikolakaros, Ansa Ojanlatva, Matti Rimpelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030