75784 osumaa

Sosiaali- ja terveydenhuollon avainsanat vuosina 1994-97: Avohoito, omaishoito ja ennaltaehkäisy

Koska sosiaali- ja terveydenhuollolla on käytettävissään vähemmän rahaa kuin aiemmin ja peruspalvelut on silti turvattava, on palvelut järjestettävä halvemmalla: palvelurakennetta muutetaan edelleen avohoitopainotteisemmaksi, kalliiden ongelmien syntyä ehkäistään ennalta ja omaisia kutsutaan mukaan hoitotyöhön. Tästä lähtee sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen suunnitelma vuosiksi 1994-97.

AASIALAISTA INFLUENSSAA ODOTETAAN TALVEKSI

On todettu, että A- ja B-tyyppiset virukset vuorottelevat kauden influenssaepidemioiden aiheuttajina. Viime talvena oli B-tyyppisen viruksen vuoro. Useimmat tässä maassa ilmenneet epidemiat olivatkin B/Panama/45/90-tyyppisen tai hyvin läheisen viruskannan aiheuttamia. Tämä virus sisältyi viime vuoden rokotteeseen, joten ainakin osa väestöstä oli suojattu. Epidemiat eivät missään olleetkaan kovin laajoja, ja niitä ilmeni etupäässä kouluikäisten keskuudessa.

Toimittanut Tuula Fabrizio

Pneumonioiden hoitolinjat erilaisia eri Euroopan maissa

Scandinavian Society for Antimicrobial Chemotherapy järjesti kesä-heinäkuun vaihteessa 1993 Tukholmassa kuusipäiväisen kokouksen. Taustajärjestöinä toimivat International Society of Chemotherapy sekä International Union Against Cancer. Kokouksen aiheena oli kemoterapia infektioiden ja syövän hoidossa. Lääkkeiden käytön kliiniset sovellutukset muodostivat tapahtuman tärkeimmän annin.

Burst suppression - purkaus-vaimennus vai purske-vaimentuma.

Lääkärilehdessä 24/93 Kälviäinen, Mervaala ja Riekkinen esittelevät hyvin status epilepticuksen hoidon nykyiset periaatteet. Artikkeliin liittyvässä kuvassa kirjoittajat esittävät EEG:n ns. burst suppression -ilmiön. Koska tämä on ilmiö, joka, kuten artikkelistakin ilmenee, jokaisen aivojen hyvinvoinnista kiinnostuneen teho-osaston lääkärin ja anestesiologin pitäisi tuntea, esitän harkittavaksi sen suomenkieliseksi nimitykseksi purske-vaimentuma mieluummin kuin purkaus-vaimennus, jota kirjoittajat käyttävät.

Lääketieteen paradigmasta

Lääkärilehdessä 24/93 kirjoittaa "Dos Quixote" lääketieteen paradigman muutoksesta. Mikäpä siinä, paradigma alkaa olla puhkikulunut käsite, mutta dosentti Quixote osuu monta kertaa asian ytimeen. On kuitenkin liioittelua väittää, että Thomas S. Kuhnin kirja The Structure of Scientific Revolutions (1962) olisi eräs tieteen filosofian perusteoksia. Ei tieteen filosofia sentään niin kehittymätöntä ole. Ongelma on siinä, että tieteen filosofian perusteokset - muittenkin alojen raamattujen tapaan - ovat tuskallisen vaikeita ymmärtää ilman vuosikausien tai vuosikymmenien mittaista intensiivistä perehtymistä asiaan. Eräs kuuluisimpia ko. kirja varmasti on. Tämä johtunee suurelta osin siitä, että Kuhnia on suhteellisen helppo ymmärtää länsimaisesta "positivistisesta" paradigmasta käsin. 1930-luvulla kirjoitti puolalais-venäläis-juutalainen lääkäri Ludwik Fleck kirjan Die Entstehung und Entwicklung einer wissenschaftlichen Tatsache, tieteellisen tosiasian synty ja kehitys. Tämä aikanaan tuntemattomaksi jäänyt kirja käännettiin englanniksi vasta 1970-luvun lopulla. Monet katsovat nykyisin, että Fleck oli 1930-luvulla jo tasokkaasti ylittänyt sen käsityksen, jolla Kuhn tuli 30 vuotta myöhemmin kuuluisaksi.

Konsultoivan psykiatrin käteen

Esipuheen mukaan Medical Psychiatric Practice on tarkoitettu konsultoiville ja yleissairaalapsykiatreille eli lääkäreille, jotka "ainakin jossain syvällä limbisessä järjestelmässään tuntevat, että heidän harjoittamansa psykiatria on osa lääketieteen laajaa kenttää". Nämä "oikeat lääkärit", jotka siis hoitavat potilaita, eivät asiakkaita, haluavat pysyä ajan tasalla niin psykiatriassa kuin muussakin lääketieteessä. Ongelmana on ollut psykiatrian ja muun lääketieteen rajalle ominaisia kysymyksiä käsittelevien kirjojen puute. Aivan viime vuosina tilanne on korjaantunut, mikä liittyy varsinkin neuropsykiatrian uuteen tulemiseen tällä "aivojen vuosikymmenellä".

Toimittanut Timo Klaukka

Johdatus ventilaatiohoitoon

Koneellisen ventilaatiotekniikan esittelyä ja näiden laitteiden käyttöön liittyvien ongelmien valottamista tarvitaan lisääntyvässä määrin. Keuhkosairauksien yksiköt ovat luovuttaneet kotikäyttöön uniapnean hoitoon tarkoitettuja jatkuvaa ylipainehengityshoitoa antavia laitteita jo yli tuhannelle potilaalle, ja nasaalisen ventilaation käyttö kotona kroonisen ventilaatiovajauksen hoidossa on vähitellen lisääntymässä. Nyt laman myötä on toteutumassa jo 70-luvulla alkanut kehitys keuhkosairauksien erikoissairaanhoidon siirtymisestä muun somaattisen sairaanhoidon yhteyteen. Tällöin keuhkolääkäri on päässyt hyödyntämään tehohoidon mahdollisuuksia potilaidensa hoidossa. Uudessa tilanteessa tehohoito-osastoon tutustuminen ja siellä konsultointi voi tuntua oudolta ja pelottavalta. Moxhamin kirja antaa hyvät eväät tehohoidossa käytettävän ventilaatiohoidon perusteiden tuntemiseen.

Toimittanut Timo Klaukka

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030