75780 osumaa

Paksusuolisyövän seulonta

Ulosteen veren analyysiä käytetään paksusuolisyövän seulontaan. Ei kuitenkaan ole ollut näyttöä siitä, että okkultin veren tutkiminen vähentäisi kuolleisuutta tähän syöpään. Yhdysvalloissa käynnistettiin vuonna 1975 suuri, 46 551 vapaaehtoista 50-80-vuotiasta tutkittavaa käsittävä tutkimus, jossa ulosteen verianalyysin avulla pyrittiin toteamaan paksusuolisyöpä jo varhaisvaiheessa.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Serotoniininestäjät depression hoidossa - jäitä hattuun!

Ryminällä markkinoitujen serotoniinin takaisinoton estäjien väitetään olevan perinteisiä trisyklisiä masennuslääkkeitä paremmin siedettyjä ja tehokkaampia. Asiaa selvitetään laajasti brittiläisessä meta-analyysissä: leedsiläiskollegat ovat käyneet läpi 63 satunnaistettua tutkimusta, joissa fluoksetiinia, fluvoksamiinia, paroksetiinia ja sertraliinia on verrattu trisyklisiin masennuslääkkeisiin. Kirjoittajat vertasivat ilmoitettuja masennuksen astetta mittaavia suureita eri tutkimuksissa.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Tyydyttymättömien rasvahappojen kaksois-sidosten aineenvaihdunta beeta-oksidaatiossa nisäkkäillä

Rasvat ovat tärkeä energian lähde, ja myös elimistön keino varastoida energiaa. Rasvahappojen energia saadaan soluille käyttökelpoiseen muotoon hajottamalla ne b-oksidaatiossa, joka voi tapahtua nisäkässolussa kahdessa eri soluosastossa, mitokondrioissa ja peroksisomeissa. Mitokondriaalisen beeta-oksidaation tehtävä on juuri energian tuotto, ja peroksisomaalinen beeta-oksidaatio hajottaa ne rasvahapot ja rakenteeltaan rasvahappoja muistuttavat rakenteet, joita ei voida hajottaa mitokondrioissa. Näitä yhdisteitä ovat mm. hyvin pitkäketjuiset rasvahapot, eikosanoidien hajoamistuotteet ja eräät lääkkeet (esim. valproaatti). Pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot, haarautuvaketjuiset rasvahapot ja dikarboksyylihapot hapetetaan myös pääasiassa peroksisomaalisessa beeta-oksidaatiossa. Jos peroksisomaalinen beeta-oksidaatio toimii puutteellisesti, näitä yhdisteitä kertyy soluihin, ja tunnetaan useita lähinnä neurologisia tauteja, joiden syynä on häiriö peroksisomaalisessa beeta-oksidaatiossa. Myös mitokondriaaliseen beeta-oksidaation liittyviä tauteja tunnetaan useita. Läheskään kaikkia beeta-oksidaation toimintähäiriöiden aiheuttamia tauteja ei varmasti kuitenkaan vielä tunneta, koska niitä ei osata diagnosoida. Jotta päästäisiin tarkempaan diagnostiikkaan, on ensin tunnettava, miten normaali aineenvaihdunta toimii, ja tässä väitöskirjatyössä on hankittu tietoa tyydyttymättömien rasvahappojen aineenvaihdunnasta nisäkässolussa.

Väitöksiä

Vamman aiheuttamat aineenvaihdunnan muutokset

Kudosvaurio aiheuttaa aineenvaihdunnallisia muutoksia, jotka ovat kehittyneet turvaamaan kudoksille välttämättömän ravintoaineiden saannin tilanteissa, joissa normaali ravinnon nauttiminen on vaikean sairauden tai vamman takia estynyt. Kriittisesti sairaalla potilaalla metabolia ei sopeudu käyttämään elimistön omia energiavarastoja järkevästi, kuten paaston aikana, vaan ravinnon puute johtaa nopeasti proteiinien katoon ja painon menetykseen. Näin alun perin potilaan toipumista tukeneet reaktiot kääntyvät potilaalle epäedullisiksi, koska ravintoaineiden hukan seurauksena kehittyy aliravitsemus, joka hidastaa haavojen parantumista ja lisää infektioriskiä.

Väitöksiä

Luuydinsiirtopotilaiden immunologinen seuranta

Luuydinsiirroista on tullut vakiintunut hoitotapa potilaille, jotka sairastavat akuuttia leukemiaa, kroonista myelooista leukemiaa ja vaikeaa aplastista anemiaa. Myös lymfoomaa, multippelia myeloomaa ja synnynnäisiä immuuni-ja entsyymipuutoksia sairastaville tehdään luuydinsiirtoja. Akuutti ja krooninen käänteishyljintä sekä infektiot ovat hankalimmat komplikaatiot siirron jälkeen. Käänteishyljinnässä siirrännäisen immunologisesti aktiiviset solut reagoivat siirteen saaneen potilaan kudoksia vastaan ja tästä seuraa vaurioita ihossa, suolessa, maksassa, imukudoksessa ja mahdollisesti keuhkoissa.

Väitöksiä

Nikotiinilaput tupakkalakon tueksi

Kolmasosa tai jopa puolet tupakoijista kuolee tupakoinnin seurauksiin, elleivät sitten lopeta ajoissa. Tällaista kuolemaa voi hyvin sanoa ennenaikaiseksi, koska se iskee 35-62-vuotiaiden ikäryhmään. Hermosauhut voivat siis lyhentää elämää jopa neljännesvuosisadan verran. Ainakin osa sauhuttajista luultavasti mielellään jatkaisi elämää sen katkeraan loppuun saakka, jos tupakka ei sitä määrittelisi. Tupakkalakon toteuttaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty - ja lakkokin on määritelmän mukaisesti väliaikainen tila, jonka tarkoitus on johtaa entistä tehokkaampaan, palkitsevampaan toimintaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030