75763 osumaa

Mitä lääketieteessä kannattaa tutkia

Lääketieteellisen tutkimuksen jatkuvasti laajetessa osoittautui tärkeäksi pohtia, minkälaisesta tutkimuksesta oli todellista hyötyä käytännön terveydenhuollossa. Ongelma oli kansainvälinen ja johti Yhdysvalloissa mm. tutkimukseen tutkimuksesta. Niinpä nimimerkki Octopus kertoi selvityksestä, jossa etsittiin vastausta kysymykseen, minkälaiset tutkimukset olivat eniten edistäneet sydän- ja verisuoni- sekä keuhkosairauksien diagnostiikkaa, hoitoa ja ehkäisyä vuoden 1940 jälkeen.

Sotilaslääketieteen kuulustelu

Pääesikunnan lääkintäosasto järjestää asiasta kiinnostuneille lääkäreille mahdollisuuden osallistua sotilaslääketieteen kirjalliseen kuulusteluun. Sen hyväksytysti suorittaneet saavat tästä todistuksen. Kuulusteluun liittyvä aineisto sisältää varsinaisen sotilaslääketieteen lisäksi runsaasti myös sellaista tietoa, josta on välitöntä hyötyä lääkärin tavallisessa työssä. Esimerkkeinä tällaisista aiheista mainittakoon lääkärin tehtävät onnettomuustilanteissa, lääkinnällinen pelastustoimi, rasitustilanteisiin sovellettu yleislääketiede, kutsuntaikäisten terveystarkastukset, työyhteisön mielenterveyskysymykset, terveyskasvatus, terveysneuvonta ja ensiavun opetus.

In memoriam Kari Kristian Sahlström 18.1.1938-14.10.1992

Suruviesti Kari Kristian Sahlströmin menehtymisestä äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Hollolassa saavutti klinikan aamulla 14.10.92. Hän oli syntynyt 18.1.38 Helsingissä ja poistui näin ollen keskuudestamme arvaamatta 54 vuoden iässä. Kari Sahlström opiskeli ensin filosofian kandidaatiksi kemia pääaineenaan ja toimi yhden vuoden lääketehdas Medican palveluksessa. Myös perheen perustaminen sattui tähän ajankohtaan.

Ecstasy-huumeen jäljet

MDMA eli 3,4-metyleenidioksimetamfetamiini kulkee huumemaailmassa nimellä ecstasy, ja sen väitetään tulleen Suomeenkin. Aine kehitettiin vuonna 1914 laihdutuslääkkeeksi, mutta se kiellettiin riippuvuutta aiheuttavien ja neurotoksisten ominaisuuksien vuoksi, Yhdysvalloissa vasta vuonna 1985. MDMA:n tiedetään tappavan rytmihäiriöön, mutta sen lisäksi Britanniassa on huomattu aineella olevan muita hengenvaarallisia vaikutuksia. Tässä yhteenveto aineen tappavista vaikutuksista, jotka ainakin huumekaupunkiemme ensiapupäivystäjien on hyvä tuntea.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

ASA myös oireettomaan koronaaritautiin

Oireeton koronaaritauti ("silent ischemia") on verraten tavallinen löydös potilailla, joita tutkitaan angina pectoris -kohtauksen jälkeen EKG:n vuorokausirekisteröinnillä tai rasitusergometrialla. Siinä todetaan iskeemiset EKG-muutokset mutta potilas ei valita oireita. Tällaisen tilan ennuste on lähes yhtä huono kuin oireisen angina pectoriksen. Tiedetään, että tällaisessa tilassa ohitusleikkaus tai pallolaajennus parantavat potilaan pitkäaikaisennustetta, mutta ei ole ollut tietoa, suojaavatko lääkkeelliset interventiot pitkän päälle sydäntä.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Dysplasia: kevyet mullat?

Termiä dysplasia on käytetty 1950-luvulta lähtien kuvaamaan lähinnä kohdunsuun levyepiteelin soluatypiaa ja kypsymishäiriötä. Yleisimmin tällöin on tarkoitettu muutosta, jonka on katsottu saattavan muuttua pahanlaatuiseksi, joskin etenkin lievemmissä muodoissa paraneminen ilman hoitoa on mahdollinen. Myöhemmin termiä on vastaavassa merkityksessä sovellettu myös rauhasepiteeliin, esimerkiksi ruoansulatuskanavan adenoomissa ja haavaisessa paksunsuolen tulehduksessa. Dys-plastinen neevus tuotiin lääketieteelliseen kirjallisuuteen 1980-luvun alussa. Sillä tarkoitetaan arkkitehtuuriltaan ja solurakenteeltaan poikkeavaa pigmenttiluomea, jossa histologiset kriteerit eivät riitä melanoomadiagnoosiin. Dysplastisen neevuksen kehittymistä melanoomaksi ei ole kuitenkaan vakuuttavasti dokumentoitu.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030