75748 osumaa

Kielletäänkö Lääkäriliiton suositustaksat?

Syyskuun alusta tulee voimaan uusi laki kilpailunrajoituksista, jonka mukaan elinkeinonharjoittajien tai niiden yhteenliittymien antamat hintasuositukset kielletään. Tämä merkitsee, että Lääkäriliitto ei voisi jatkossa antaa yksityistä lääkärintoimintaa koskevia hintasuosituksia. Lääkäriliitto pitää kuitenkin terveyspalveluja koskevia hintasuosituksia niin potilaan kuin lääkärinkin kannalta tarpeellisina ja harkitsee poikkeusluvan hakemista niiden edelleenkin antamiseksi.

20.8.1992 Vuosi HYKS-neuvottelukunnan työtä

Vuoden 1991 alusta voimaan tulleen HYKS-lain mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien, HYKS:n ja Helsingin yliopiston oli perustettava neuvottelukunta, jonka tehtävänä on sopia Uudenmaan läänin erikoissairaanhoidon toimintalinjoista. Sen tulee sovittaa yhteen alueen erikoissairaanhoito ja terveydenhuollon investoinnit sekä käsitellä erikoissairaanhoidon uusien voimavarojen jakamista ja olemassa olevien voimavarojen uudelleenjärjestelyjä Uudellamaalla. Lain säätämisen aikaan oli tuskin kenellekään selvää, mitä tämä työ tulisi käytännössä olemaan. Neuvottelukunnan työ käynnistyi toukokuussa 1991. Vuoden toiminta mahdollistaa jo työn tulosten ja merkityksen ainakin alustavan arvioinnin.

Taito Pekkarinen

20.8.1992 HUCS-delegationen

Enligt lagen om Helsingfors universitetscentralsjukhus som trädde i kraft från början av fjolåret skall HUCS kommunalförbund, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Helsingfors universitet grunda en delegation för att gemensamt dra upp riktlinjerna för den specialiserade sjukvården i Nylands län. Delegationen skall koordinera den specialiserade vården i länet med vårdinvesteringarna samt behandla frågor som gäller fördelning eller omdisponering av länets vårdresurser. Då lagen stiftades var det antagligen ganska oklart vad delegationens uppgifter skulle innebära i praktiken. Då delegationen inledde sitt arbete i maj 1991 kan i detta skede åtmistone en preliminär utvärdering göras av resultaten och av delegationens betydelse.

Taito Pekkarinen

Kohdun limakalvon poisto menorragian hoidossa

Kohdun limakalvon resektio (endometriumin ablaatio) tarkoittaa kohtuontelon tähystyksessä tapahtuvaa limakalvon poistamista resektoskoopilla tai tuhoamista lasersäteellä. Toimenpidettä käytetään runsaiden kuukautisvuotojen hoitona. Kirjoittaja esittelee resektiohoidon tuloksia yhden vuoden ajalta 28 menorragiapotilaan aineistossaan. Potilaista seitsemällä oli kohtuontelossa lihaskasvaimia, jotka myös poistettiin. Seuranta-aikana 21 naiselta kuukautiset jäivät kokonaan pois tai tulivat niukkoina 1-2 päivän kestävinä vuotoina. Neljältä potilaalta vuoto väheni hieman. Toimenpide uusittiin kolmelle potilaalle, joista yhdellä runsaat vuodot johtivat kohdunpoistoleikkaukseen. Resektiohoitoihin ei liittynyt komplikaatioita. Kohdun limakalvon poisto on säästävä hoitovaihtoehto naisille, joille harkitaan kohdunpoistoa menorragian vuoksi.

Pentti K. Heinonen

Keliakia on muuttunut vauvojen ripulista yleissairaudeksi

Imetyksen jälkeen puhkeava keliakia on meillä nykyisin harvinainen. Sairaus todetaan myöhemmin lapsuudessa tai aikuisena, jolloin taudin ilmenemismuodot ovat moninaisempia ja vaikeammin diagnosoitavia. Tauti olisi kuitenkin todettava mahdollisimman varhain, jolloin gluteenittomalla ruokavaliolla voidaan estää tulehtuneen suolen aiheuttamat suolen toimintahäiriöt ja muut seuraamukset, joista tärkein on malignoomariskin lisääntyminen.

Olavi Keyriläinen

Onko alaselkäkipu riippuvainen ihmisen persoonallisuudesta?

Pitkäaikaisesta ristiselkäkivusta kärsiville aikuisille tehty seurantatutkimus osoitti kroonisten selkäkipupotilaiden persoonallisuuspiirteillä ja niiden muutoksilla olevan yhteys selän terveydentilaan. Potilaita vertailtaessa havaittiin eniten korrelaatioita selän terveydentilaa kuvaaviin muuttujiin tutkimuksessa käytetyn MMPI-testin hypokondriaa, hysteriaa ja depressiota kuvaavilla asteikoilla. Koko 43 potilaan aineistossa persoonallisuustekijät eivät ennustaneet selän paranemista, mutta osaryhmissä havaittiin ennustearvoa olevan ennen kaikkea depressiolla.

Matti Malinen Turkka Tunturi Martti Tenkku

Onko aminoglykosideille edelleen tarvetta?

Aminoglykosidit ovat kuuluneet tärkeimpiin ja tehokkaimpiin antibiootteihin jo yli 30 vuoden ajan. Niitä on käytetty yhdistelmähoidoissa tavallisimmin beetalaktaamien tai klindamysiinin kanssa vaikeisiin, pääasiassa sairaalasyntyisiin infektioihin. Toksisuudestaan huolimatta ne ovat olleet korvaamaton antibioottiryhmä. Mutta tilanne on muuttunut. Laajakirjoisia antibiootteja on tullut runsaasti lisää. Aminoglykosidit eivät enää ole yhtä korvaamattomia kuin ennen, mutta tuskin vielä tarpeettomiakaan.

Pentti Hänninen

Palomiesten terveys ja työkyky I: työn fyysiset vaatimukset ja kuormittavuus

Palomiehet joutuvat vähintään muutaman kerran vuodessa tekemään palo- ja pelastustehtäviä, joissa on erittäin suuri kardiorespiratorinen ja biomekaaninen kuormitus. Tehtävistä suoriutuminen edellyttää palomiehiltä hyvää terveydentilaa ja erityistä fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä. Kuitenkin Suomessa palomiesten terveydentilan ja toimintakyvyn arviointi on epäyhtenäistä. Palomiesten terveyttä ja työkykyä tarkastellaan kahden artikkelin sarjassa, jonka toinen osa ilmestyy seuraavassa Lääkärilehdessä.

Veikko Louhevaara Saila Lindqvist-Virkamäki Olli Korhonen Sirpa Lusa Jouko Soukainen

Perimäpoliisi

Uudet havainnot ja elegantit molekyylibiologiset koejärjestelyt tuottavat kiivaassa tahdissa lisätietoa p53-geenin osuudesta solusyklin säätelyssä ja syövän synnyssä. Nyt on todettu, että transformoiva onkogeeni MDM2 sitoutuu p53-geenin proteiinituotteeseen ja inaktivoi sen. MDM2-geeni sijaitsee kromosomissa 12, jossa sarkoomissa esiintyy usein muutoksia. Noin kolmasosassa (17/47) ihmisen sarkoomista löydettiin MDM2-geenin monistuminen mutta ei p53-geenin mutaatiota. Johtopäätös tästä on, että MDM2-geenin valkuaistuote voi inaktivoida p53-proteiinin muodostamalla kompleksin sen kanssa samalla tavoin kuin kasvainvirusonkoproteiinit (SV40-viruksen T-antigeeni, adenoviruksen E1b-antigeeni ja papilloomaviruksen E6-antigeeni). Samanlainen toiminnallinen vaikutus on p53-geenin mutaatiolla. On luultavaa, että on muitakin itse tuotettuja valkuaisia, jotka vaikuttavat samalla mekanismilla.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030