75743 osumaa

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveydenhuollon kustannukset

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveydenhuoltojärjestelmä on meillä toistaiseksi hahmottumaton. Vastaanottoasemien ja -keskusten henkilökuntamitoitukset ja käytännöt vaihtelevat. Vastaanottoyksiköiden järjestämiä terveydenhuoltopalveluja täydennetään tarvittaessa kunnan perusterveydenhuollossa tai ostamalla yksityisiltä. Valtio korvaa kunnille näiden kustannukset, mutta korvausjärjestelmä tunnetaan kunnissa puutteellisesti. Myös pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sijoittuminen kuntiin saattaisi helpottua, jos kustannusten korvauksista tiedotettaisiin nykyistä tehokkaammin.

Tuulikki Aro

Suomi mukaan lääketieteen ja terveydenhuollon eurooppalaiseen tuotekehittelyyn

Suomi on aikaisemmin osallistunut eräisiin Euroopan Yhteisön tutkimusohjelmien projekteihin, mutta lääketieteen tutkimusohjelma Biomed on nyt kokonaisuudessaan suomalaistutkijoidenkin ulottuvilla. Kovin paljon ei jäsenmaksuille vastinetta odoteta saatavan ensi vuosina, mutta tutkijoita kannustetaan tekemään tätäkin kautta työtään tunnetuksi. Biomed tukee lähinnä monikansallisen tutkimusyhteistyön koordinointia, ei itse tutkimusta. Huolta on herättänyt kysymys, mistä Suomi ottaa ecut jäsenmaksuihin: menevätkö tutkimusmäärärahat yhteistyön kuluihin ja miten eurosuuntaus ohjaa kansallista tutkimusrahoitusta?

Marianne Jansson

Sairaalaoloja järjestellään

"Vårt land är sedan gammalt känt som en hemvist för ögon-sjukdomar och blindet," kirjoittaa V. Grönholm vuonna 1934 silmäsairauksien hoidon järjestelyä koskevassa katsauksessaan, joka oli ensimmäinen lajissaan. Hän arvioi, että vajaan neljän miljoonan väestöstämme noin 1 % eli 40 000 etsi vuosittain lääkärinapua silmäsairauksiinsa. Jos Suomessa käännyttäisiin silmälääkärin puoleen yhtä herkästi kuin Ruotsissa, olisi määrä lähes 60 000. Aktiivisia silmälääkäreitä oli maassamme tuolloin 25, joista 15 Helsingissä, mutta kaikki maan tuhat lääkäriä olivat läpikäyneet 3,5 kuukauden oftalmologian kurssin, joten Grönholm katsoo jokaisen lääkärin pystyvän hoitamaan yksinkertaisia silmäsairauksia. Hän korostaa, että maan kaikkiin suurin sairaaloihin olisi saatava silmätautiosasto. Hoitopaikkoja olisi silloin 125 ja se olisi riittävästi. "Regeln bör alltså vara: först en ögonavdelning, sedan en i öppen och fri konkurrens tillsatt ögonläkare, icke tvärtom."

Kyllikki Kauttu

Omalääkäri-järjestelmä laajenee

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen hallitus esittää 7.4. kokoontuvalle KT:n valtuuskunnalle väestövastuusopimuksen tarkistamista, jolloin omalääkärijärjestelmää voidaan laajentaa ilman että kustannukset nousevat. Väestöosa muutetaan nykyisestä 5,30 mk:sta liukumaan 5-6 mk ja käyntipalkkio 37 markasta liukumaan 31,50-37 mk. Pääsääntöisesti nämä muutokset koskevat vain järjestelmän piiriin tulevia uusia lääkäreitä. Lääkäriliiton hallitus on hyväksynyt nämä muutokset, sillä ilman niitä väestövastuujärjestelmän laajentaminen näytti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa mahdottomalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa: Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta säädettävä lailla

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti maaliskuussa lakiluonnoksensa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta sekä tähän kuuluvasta toimeentuloturvasta ja palveluista. Laki korvaisi nykyään voimassa olevat valtioneuvoston päätökset pakolaisten toimeentulon turvaamisesta sekä pakolaisten vastaanoton järjestämisestä ja korvaamisesta, ja luonnos noudattaa muutamin tarkennuksin ja täydennyksin näiden sisältöä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030