Lehti 38: Liitto toi­mii 38/2016 vsk 71 s. 2366 - 2367

Typistyykö sairaalatyö?

Mitä päivystysten keskittäminen tulee ­käytännössä merkitsemään? Kuinka Suomen kaksitoista sairaalaa hoitavat kaikki vaativat päivystykselliset potilaat?

Jaana Ahlblad
Kuvituskuva 1

Ilana Lyytinen

Kuvituskuva 2

Teemu Murtola

Tämä mietityttää osastonlääkäri Ilana Lyytistä. Gastrokirurgi Lyytinen työskentelee HUS:n Meilahden sairaalan päivystyspoliklinikalla Helsingissä.

– Kun vaativa päivystystoiminta keskitetään vain kahteentoista yksikköön, herää kysymys, mitä se tarkoittaa etenkin näin operatiivisella alalla. Jos sairaalassa ei yöllä leikata, heikkenee mahdollisuus seuloa leikattavia potilaita ja seurata heitä leikkauksen jälkeen. Edessä on paljon kuljetuksia sairaaloiden välillä.

Lyytinen muistuttaa, että moni päivystävä sairaala on jo nyt kovin kuormitettu eikä leikkaussalejakaan voida käden käänteessä lisätä. Kuljetuspalvelujen, kuten ambulanssikyytien, määrä tulee lisääntymään, mutta onko palveluja saatavilla aidosti kysyntää vastaavasti?

– Pääkaupunkiseudulla keskittäminen ei todennäköisesti suuremmin näy monenkaan arjessa, mutta entä pidempien etäisyyksien alueilla? 50 kilometriä ambulanssissa on potilaalle jo pitkä matka, Ilana Lyytinen toteaa.

Sairaalapäivystys on Lyytiselle läheinen ja tuttu asia, sillä gastrokirurgian osaamisen lisäksi hänellä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin tutkinto.

Helpot ja hankalat

Keskittäminen mietityttää myös urologian erikoislääkäri, dosentti Teemu Murtolaa. TAYS:ssa työskentelevä Murtola arvioi, että raskaan kirurgian keskittäminen yliopistosairaaloihin on niille positiivinen asia: leikkausvolyymit ja kokemus kasvavat ja sitä kautta laatu ja potilasturvallisuus paranevat.

Pienet keskussairaalat ovat uuden tilanteen edessä: jääkö niille vain polikliininen ja kevyt päiväkirurginen toiminta ja mitä se tarkoittaa työpaikan kiinnostavuuden kannalta?

– Raskas kirurgia on hyvä keskittää yliopistosairaaloihin, joissa leikkausten ja leikkaajien määrä on riittävä. Pienemmillekin keskussairaaloille tulee jättää mahdollisuus tehdä pienempiä toimenpiteitä, jotta kirurgian alan monipuolisuus säilyy, Murtola sanoo.

Sote-uudistus tuo kuvioon oman juonteensa.

– Jos yksityissektoria tullaan laajalti suosimaan, poimiiko se "kivat ja helpot" toimenpiteet vakuutusyhtiöiden omistamiin tai tukemiin sairaaloihin ja jäävätkö yliopistosairaaloille vain hankalimmat operaatiot?

Murtola painottaa, että myös yksityisten sairaaloiden tulee liittyä kansallisiin laaturekistereihin, jotta työn tuloksia voidaan vertailla. Haasteita vertailussa tulee joka tapauksessa olemaan.

Lue myös

Murtolan mukaan keskittämiskeskustelu on herättänyt paljon tunteita. Hän ei kuitenkaan usko, että mikään skenaarioista toteutuu sellaisenaan, joten yliopistosairaalakaan tuskin muuttuu yksipuolisuuden näyttämöksi.

Valitse kiinnostavimmat

› Lääkäriliiton verkkosivuilta saat monipuolista edunvalvontaan, jäsenetuihin ja koulutukseen liittyvää asiaa. Nyt voit räätälöidä lukemistoa oman kiinnostuksesi mukaiseksi.

› Rajaa sisältöä www.laakariliitto.fi -aloitussivulta Minun Lääkäriliittoni -linkistä. Ruksita yksi tai useampi aihepiiri. Jos ruksitat aiheet Fimnet-tunnuksilla kirjautumisen jälkeen, valintasi pysyy voimassa seuraavillakin käyntikerroilla.

› Lue myös s. 2321

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030