Ajan­kohtai­sta

HUS aloittaa COVID-19-taudin lääkehoitotutkimuksen

COVID-19-taudin vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden lääkehoitotutkimus alkaa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Sven Hoppe Panthermedia

HUS:n tehohoito-osastoilla tutkitaan COVID-19-taudin hoitoa kahdella jo käytössä olevalla lääkkeellä.

– Tutkijat eri puolilta maailmaa ovat yhdistämässä voimansa, ja koronaviruspotilaiden hoito- ja diagnostiikkatutkimuksiin liittyviä yhteydenottoja on tullut ilahduttavan paljon, toteaa anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Suvi Vaara HUS:n Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito -yksiköstä tiedotteen mukaan.

Parhaillaan on alkamassa koronavirustartunnan aiheuttaman COVID-19-taudin vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden lääkehoitotutkimus, joka on osa WHO:n tukemaa kansainvälistä REMAP-CAP-tutkimusta.

– Olemme mukana immuunivastetta muokkaavien hoitojen linjassa, jossa potilas satunnaistetaan saamaan joko interferoni-beeta1a:ta, interleukiini-1-reseptoriantagonisti anakinraa tai ei mitään immuunivastetta muokkaavaa hoitoa, sanoo Suvi Vaara tiedotteessa.

Lääketutkimuksen erityispiirteenä ovat sen edistyneet tilastolliset menetelmät. Tietoa analysoidaan jatkuvasti, ja prosessin edetessä potilaan todennäköisyys saada kulloinkin tehokkainta hoitoa suurenee. Potilaiden omaisilta saatava lääketutkimussuostumus on tutkimuksen aloittamisen edellytys.

Biopankkinäytteiden määrä ratkaisee

REMAP-CAP-lääketutkimuksen lisäksi HUS:ssa on alkamassa muita niin COVID-19-tautiin kuin muihinkin sairauksiin liittyviä tutkimuksia, joissa tarvitaan biopankkinäytteitä myös tehohoitopotilailta. Näiden tutkimusten etenemisen tahti on kiinni siitä, miten nopeasti ja paljon verinäytteitä saadaan kerättyä. Biopankkinäytteen ottamista tehohoitopotilailta mutkistaa se, ettei omaisen suostumus siihen riitä.

Vaara kertoo, että biopankkinäytteen ottamiseen tarvitaan potilaan oma suostumus, mutta tehohoitopotilaat eivät sairautensa vuoksi pysty itse antamaan suostumustaan.

Lue myös

Koronaviruksen arvellaan sen sijaan aiheuttavan epidemioita jatkossakin ja tällöin aiemminkin kerätyillä biopankkinäytteillä on tärkeä tehtävä.

– Biopankkinäytteiden kerääminen on ehdottoman tärkeää, jotta saamme edustavan kuvan COVID-19-potilaista useissa taudin eri vaikeusasteissa ja vaiheissa, ja lopulta saamme tautiin hoidon, hän toteaa tiedotteessa.

Tutkijat ja lääkärit toivovat, että sekä sairastavat että ne, jotka eivät ole tällä hetkellä sairaana tai sairaalahoidossa, harkitsisivat biopankkisuostumuksen tekemistä internetissä. Biopankkinäyte tullaan ottamaan suostumuksen antaneilta COVID-19-taudin tai jonkin muun sairauden hoidon yhteydessä otettavasta verinäytteestä tai teho-osastolla.

Lisätietoa biopankista sekä suostumuskaavake löytyvät osoitteesta www.helsinginbiopankki.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030