1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sairaanhoitopiirien johtajat: Sosterin erikoissairaanhoito osaksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä
Ajan­kohtai­sta

Sairaanhoitopiirien johtajat: Sosterin erikoissairaanhoito osaksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä

Uuden järjestelyn toivotaan optimoivan hoitoketjuja, parantavan kapasiteetin joustavuutta sekä laajentavan henkilöstöresursseja ja osaamista.

Sairaanhoitopiirien johtajat: Sosterin erikoissairaanhoito osaksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä Kuva 1 / 1

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin johtajat esittävät hallituksilleen ensi viikon maanantaina selvityksen käynnistämistä siitä, että voisivatko Itä-Savon kunnat liittyä erikoissairaanhoidon osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin jäseniksi.

Tässä vaiheessa esitys ei käsittele Sosterin perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen järjestämistä. Mikäli hallitukset päättävät käynnistää hankkeen, selvitysvaiheen pitää valmistua syyskuun loppuun mennessä. Toteutus vaatii molemmissa sairaanhoitopiireissä vielä kuntien välisen perussopimuksen muutoksen.

Yhteenliittymällä tavoillaan eheämpää yhteistoiminta-aluetta sekä kehittää palvelurakennetta, jotta toiminnan edellytykset paranevat.

Sosteri ostaa nykyään erikoissairaanhoitoa KYS:stä 11 miljoonalla eurolla.

Sosterin väki toivoo uuden järjestelyn auttavan hoitoketjujen optimoinnissa, parantavan kapasiteetin joustavuutta ja laajentavan henkilöresursseja sekä osaamista.

– Toivon potilaille tarkoitettujen palvelujen järjestämisen parantuvan selvityksen myötä, sovittavan työnjaon mukaisesti. KYS:n erityisvastuualueen lisääntyvä eheys olisi yhteinen etumme, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen sanoo tiedotteessa.

Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro kertoo, että heidän asiakkaidensa hoitoketjut luontaisesti suuntautuvat pääosin KYS:iin.

– Näin ollen meille paras vaihtoehto on tiivistää yhteistyötä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin suuntaan ja optimoida Sosterin erikoissairaanhoidon palvelutuotanto väestön palvelutarpeisiin soveltuen. Tavoitteena on turvata Savonlinnassa muun muassa yhteispäivystys, elektiivinen leikkaustoiminta sekä invasiivinen kardiologia, hän summaa.

Lue myös

Erikoissairaanhoidon järjestelyt pohdinnassa

Sosteri on selvittänyt erikoissairaanhoidon järjestämistä jo pitkään. Tammikuussa piiri kertoi pohtivansa erikoissairaanhoidon yhtiöittämistä tai ulkoistusta. Viime syyskuussa Sosteri solmi aiesopimuksen tekonivelsairaala Coxan kanssa tavoitteenaan jatkaa tekonivelleikkauksia Savonlinnan keskussairaalassa.

Myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ja Sosteri ovat neuvotelleet työnjaosta, mutta neuvottelut eivät johtaneet Sosteria tyydyttävään tulokseen.

Sosteri on toinen niistä sairaanhoitopiireistä, jotka jo edellisen hallituksen kaavailemassa sote- ja maakuntauudistuksessa olivat menettämässä itsenäisen asemansa. Toinen on Länsi-Pohja, joka ulkoisti Mehiläiselle suuren osan toiminnastaan viime vuonna.

Länsi-Pohja ja Sosteri ovat pienimmät nykyisistä 20 sairaanhoitopiiristä. Maakuntia on suunnitelman mukaan 18. Määrä on sama uudessakin hallitusohjelmassa.

Kuva: Sami Perttilä

Kirjoittajat
Tuomas Keränen ja Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.