Ajan­kohtai­sta

Synnytykset jatkuvat Oulaskankaalla poikkeusluvalla

Poikkeuslupa jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle poikkeusluvan synnytysten jatkamiselle Oulaskankaan sairaalassa.

Valvira määräsi vuonna 2016 tekemässään päätöksessä synnytystoiminnan lopetettavaksi Oulaisten Oulaskankaan sairaalassa maaliskuussa 2017. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaati, että Valviran päätös kumotaan. Hallinto-oikeus ei taipunut, vaan määräsi synnytystoiminnan lopetettavaksi tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Sairaanhoitopiiri vei asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka asettui kannassaan hallinto-oikeuden taakse, mutta siirsi määräaikaa tämän vuoden loppuun.

STM perustelee myöntämäänsä poikkeuslupaa, että vaikka Oulaskankaan synnytysten määrä on vähentynyt viime vuosina, niin silti ennakkotietojen mukaan viime vuonna synnytyksiä oli 864. Tämä jää kuitenkin alle 1 000 synnytyksen rajan, joka vaaditaan valtioneuvoston asetuksen mukaisesti synnytyksiä hoitavalta sairaalalta.

Lue myös

STM:n mukaan poikkeusluvan myöntämistä puolsi tässä tapauksessa alueen pitkät välimatkat, suhteellisen suuri synnyttäjien määrä sekä se, että alueella on enemmän monisynnyttäjiä kuin muualla Suomessa. Lisäksi Oulaskankaan sairaalassa on riittävä määrä henkilökuntaa, tilat, välineet ja laitteet sekä nopeasti saatavilla synnytyksiin ja anestesiologiaan perehtyneitä lääkäreitä.

Oulaskankaan sairaalassa voidaan jatkaa synnytystoimintaa poikkeusluvan turvin 31.12.2021 asti.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030