1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Venäjän lääkärit heräsivät vaatimaan kunnon palkkaa
Ajan­kohtai­sta 20/2019 vsk 74 s. 1249

Venäjän lääkärit heräsivät vaatimaan kunnon palkkaa

Venäjälle on äskettäin perustettu aktiivinen ammattiyhdistys Lääkärien allianssi.

Venäjän lääkärit heräsivät vaatimaan kunnon palkkaa Kuva 1 / 1

Presidentti Vladimir Putinin ukaasin mukaan lääkärien palkan tulisi olla kaksi kertaa niin paljon kuin kunkin alueen tilastollinen keskipalkka. Pitkään tämä ukaasi ei herättänyt erityistä huomiota lääkärien piirissä, mutta nyt eri puolilla Venäjää lääkärit ovat havainneet palkkansa jäävän toisinaan hyvinkin kauas Putinin määräämästä tasosta.

Venäjälle on äskettäin perustettu aktiivinen ammattiyhdistys nimeltä Lääkärien allianssi, joka on alkanut selvittää lääkärien todellista palkkausta. Asiaan on tarttunut myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi, joka on saanut lääkärien palkoista oivan keppihevosen. On syntynyt nurinkurinen tilanne: oppositiopoliitikko ja Putinin kiivas arvostelija esiintyykin Putinin ukaasien puolustajana.

Lääkärien allianssi on kerännyt suorastaan häkellyttäviä tietoja lääkärien palkoista ympäri laajaa Venäjänmaata. Esimerkiksi Tatarstanin alueella viranomaiset myöntävät suoraan, että lääkärin tulee työskennellä puolitoista kertaa normaali työaika, jotta hän pääsisi Putinin ukaasien mukaiseen palkkatasoon.

Moskovan ympäristössä muuan lääkäri kertoo ansaitsevansa 450 euroa kuukaudessa, kun Putinin määräyksien mukaan hänen pitäisi saada 1 300 euroa. Samaran alueelta raportoi Aleksei Kartshinski -niminen lääkäri, että hänen palkkansa on vain 130 euroa kuukaudessa kun sen pitäisi olla 900 euroa. Kartshinski sanoo työskentelevänsä täydet päivät maanantaista perjantaihin ja päivystävänsä vielä 5-6 kertaa kuukaudessa. Sanojensa vakuudeksi lääkäri esittää palkkakuittinsa Lääkärien allianssin Twitter-sivustolla.

Lue myös

Muuan lääkäri Venäjän sydänmailta kertoi ansaitsevansa 240 euroa kuukaudessa, kun Putinin ukaasin mukaan hänen pitäisi saada tuhat euroa. Lääkärien allianssi on paljastanut myös, että Altain alueelle haetaan virallisella ilmoituksella lääkäreitä, joiden palkaksi luvataan 200, 300 ja 400 euroa kuukaudessa. Altain alueen keskipalkka on 325 euroa kuukaudessa. Lääkärien pitäisi siis ansaita 650 euroa. Primorskin alueella neurologi kertoo palkakseen 230 euroa, vaikka palkan pitäisi olla 1 100 euroa.

Lääkärien allianssin videoryhmä on tehnyt myös yllätysiskuja sairaaloihin, joissa se on paljastanut esimerkkejä terveydenhuollon ongelmista. Potilaat ovat kertoneet joutuvansa ostamaan lääkkeitä itse, vaikka Venäjällä terveydenhuolto on periaatteessa ilmaista. Eri puolilla Venäjää lääkärit ja muu sairaalahenkilökunta ovat järjestäneet jopa lakkoja terveydenhuollon puutteiden takia.

Kirjoittajat
Esa Tuominen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.