3902 osumaa

Elämänlaadun käsikirja

Suomen syöpäpotilaat ry:n työryhmä on tehnyt mallikkaan pienen oppaan syöpään sairastuneelle. Kirja kuvaa tunteita ja kriisiä, joita liittyy syöpään tai vakavaan sairauteen sairastumiseen sekä toisaalta niitä selviytymiskeinoja, joita itse kukin meistä käyttää kriisitilanteissa. Tämä sudenpennun käsikirja on hauskasti ja liikuttavasti kirjoitettu ja kuvitettu, ja se on painavaa luettavaa myös terveydenhuollon ammattilaisille. Kirjaa onkin jaettu laajasti lääkäreille.

Kaisu Pitkälä

Pienesti sienistä

Sieni-infektiot ovat monisäikeinen tautiryhmä, joka käy aina vain vaikeammaksi. Lisääntyvät immuunihäiriöt horjuttavat viattomana pidettyjen sivulöydöshiivojen tai homeiden merkitystä patogeenisuuntaan. Avohoidonkaan kliinikolle ei enää riitä, että tuntee varvasvälien tai kynsien silsan tai vartalolta savipuolen tai muut tavalliset hiivataudit. Matkailijan outo kuumetauti voi olla meillä harvinainen sieni-infektio. Vastaanotolle voi tulla sporotrikoosi, kromomykoosi, Pneumocystis carinii -pneumonia tai tavallisen näköisen silsan aiheuttajana tropiikista haettu hoitoresistentti Scytalidium.

Raimo Suhonen

Kalle Achtén monet roolit psykiatrian kehittämisessä

Professori Kalle Achté on laajalti tunnettu ja tunnustettu psykiatri, joka on julkaissut uransa aikana poikkeuksellisen paljon myös suurelle yleisölle tarkoitettuja tekstejä. Siirryttyään eläkkeelle vuonna 1991 Helsingin yliopiston psykiatrian professorin ja samalla Lapinlahden sairaalan ylilääkärin virasta Kalle Achté on ollut edelleen ammatillisesti hyvin aktiivinen ja aikaansa seuraava. Aikaa ja etäisyyttä on kuitenkin jäänyt myös muistelmien kirjoittamiselle. Kirja on mielestäni kiinnostavaa luettavaa meille kollegoille - mutta myös potilaillemme ja kaikille ajastamme kiinnostuneille.

Jouko Lönnqvist

Rasvasodan kaikuja

Suomalaisten sepelvaltimotautikuolleisuuden väheneminen on viime aikojen menestystarinoita, ja monet henkilöt ja tahot ovat tarjoutuneet jakamaan kunniaa sen toteutumisesta. Suomen mallista ollaan myös halukkaita oppimaan monessa sydäntautiongelman kanssa painiskelevassa maassa. Tällaisessa tilanteessa on hauskaa ja hyödyllistä pysähtyä muistelemaan, miten kaikki alkoikaan, ja oliko menestys sittenkään niin itsestään selvää, miltä se tänä päivänä näyttää.

Antti Aro

Tarpeellista sikiöseulontojen eettistä pohdintaa

Heli Pruuki on teologi, joka kirjoitti gradutyönään kirjan naisista ja sikiötutkimuksista. Kirja on julkaistu teologisen tiedekunnan systemaattisen teologisen laitoksen julkaisusarjassa 1999. Kirja on tekstiltään helppolukuinen. Siinä tarkastellaan lääketieteen käytäntöjä eettisten ja filosofisten teorioiden valossa sekä pohditaan oikeuksia, oikeuksien ja intressien ristiriitoja ja herätetään niistä ansaittuja kysymyksiä.

Ritva Halila

Terveydenhuollon kaikki valinnat ovat priorisointia

Priorisointi nousi viime vuosikymmenen alkupuolen taloudellisen laman ja hyvinvointipalvelujen rahoitus- ja ohjausjärjestelmien uudistusten myötä keskeiseksi puheenaiheeksi myös terveydenhuollossa. Keskusteluun ovat osallistuneet siitä lähtien aiempaa useammat ryhmät. Terveystaloustieteilijäthän ovat puhuneet näistä asioista koko olemassaolonsa ajan. Taloustiede on pohjimmiltaan valintojen tiedettä: tiedettä siitä, miten valintoja tehdään ja millaiset valinnat tuottavat kokonaisuuden kannalta parhaimman tuloksen. Valintoja on aina tehty kaikessa taloudenpidossa, myös terveydenhuollossa, ja tullaan aina tekemäänkin, niin kauan kuin voimavarat suhteessa meidän tarpeisiimme ovat rajalliset. Näköpiirissä ei ole mitään merkkejä tämän suhteellisen niukkuuden pienenemisestä, puhumattakaan poistumisesta. Tästä näkökulmasta viime vuosikymmenen keksintöä oli lähinnä uusi nimi, priorisointi, ikiaikaiselle asialle.

Pekka Rissanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030