3902 osumaa

Vilkaisuja Tapaustutkimus huumeiden käytöstä ammattikoulussa

Koulumaailmaan kytketty huumeongelman tarkastelu. Raportissa kuvataan helsinkiläisessä Vallilan ammattikoulussa paljastunutta laajaa huumevyyhtiä ja sen selvittelyä tapaustutkimuksena. Huumeiden käytön tiedostaminen kouluyhteisössä voi olla vaikeaa, koska opettajien ja oppilaiden välisessä vuorovaikutuksessa vallitsee ongelman tunnistamista vaikeuttavia esteitä. Tässä tapauksessa kouluterveydenhuolto toimi keskeisessä roolissa ongelman havaitsemisessa ja myös sen hoitamisessa.

Ongelmallinen huumeiden käytön kontrolli

Sosiaalitutkimuksen näkökulmasta tehty vallitsevan huumepolitiikan tarkastelu. Teoksessa pohditaan suomalaisen huumepolitiikan argumentteja, mm. sitä, täyttääkö nykyinen huumepolitiikka ne oikeudenmukaisuuden vaatimukset, joita demokraattiselta valtiolta voidaan vaatia. Teos esittelee yksilön vapautta ja oikeudenmukaisuutta koskevia teorioita suhteutettuna huumepolitiikan vaihtoehtoihin ja perusteluihin. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti J. Rawlesin oikeudenmukaisuusteoriaa, josta johdetaan periaatteet kansalaisten toimintavapaudesta ja sen rajoittamisesta sekä yhteiskunnan velvollisuuksista.

Artikkelikooste huumeongelman peruskysymyksistä

Suomen huumetilanteeseen luotu katsaus, joka perustuu pääasiassa päihdehuollon erikoislehti Tiimissä julkaistuihin kirjoituksiin. Kirjoitusten aiheina ovat mm. huumetilanne Suomessa, maamme huumepolitiikan linjaukset, kansainvälinen huumepolitiikka ja huumeongelmaisten hoito. Mukana on myös kaksi Duodecimissa ilmestynyttä huumeiden esiintyvyyttä ja kustannuksia sekä huumepotilaan kuntoutusta käsittelevää artikkelia.

Kansainvälinen katsaus huumeongelman hoitoon

Huumeongelman hoitojärjestelmien esittely kahdestakymmenestä eri maasta. Suomen osuuden ovat kirjoittaneet Aarne Kinnunen ja Juhani Lehto. Kirja on jaettu osiin sen mukaan, mikä piirre on hallitsevin eri maiden huumeongelmassa tai sen hallitsemisessa. Yhdysvaltojen, Kanadan ja Ruotsin ohella Suomi on niiden maiden joukossa, jotka ovat kieltojen ja käytöstä pidättymisen tiellä. Kirjassa esitellään myös liberaalimmin huumeisiin suhtautuvien, kuten Alankomaiden, sekä entisten sosialistimaiden ja huumeita tuottavien Etelä-Amerikan maiden huumeongelman hoitoa. Lisäksi käsitellään kunkin maan hoitojärjestelmän rahoitusta, tasa-arvokysymyksiä hoitoonpääsyssä ja verrataan huume- ja alkoholiongelmaisten hoitoa eri maissa.

Toimittanut Timo Klaukka

Metadonihoidoista opiaattiriippuvaisille

Metadonilääkitys opioidiriippuvaisten hoidossa. Kirja esittelee metadonihoidon kehittymistä opioidiriippuvaisten vieroitushoidoksi Yhdysvalloissa 1960-luvulla. Metadonin farmakologiaa ja annostusta sekä hoidon kestoa käsitellään laajasti. Kirjoittajat korostavat, että lääkehoito ei tuota tulosta, ellei sen rinnalla ole muita yksilön elämäntilanteeseen ja sosiaalisiin ongelmiin vaikuttavia toimenpiteitä.

Kirja kielletystä lääkeaineesta

Kirja marihuanan käytöstä lääkkeenä. Marihuanan lääkkeellisen käytön puolesta voimakkaasti kantaa ottavat kirjoittajat vaativat sen käytön sallimista joidenkin tautien hoidossa. Kirjan mukaan marihuana lievittää pahoinvointi- tai kipuoireita, jotka liittyvät syöpähoitoihin, multippeliskleroosiin, nivelrikkoon jne. Kirjassa on runsaasti potilaiden ja heidän omaistensa kertomana kokemuksia marihuanan oireita lievittävästä vaikutuksesta. Omaiset kertovat myös niistä ristiriidoista ja ongelmista, joita ovat joutuneet kohtaamaan hankkiessaan, yleensä laittomasti, potilaalle marihuanaa lääkkeeksi.

Tilastoraportti huumeiden käytöstä

Vuoden 1998 kansallinen huumausainevuosiraportti. Stakesissa sijaitseva huumausaineseurantakeskus on kerännyt Suomen tilannetta koskevat tiedot, jotka liitetään EU:n huumausainevuosiraporttiin. Kansallinen raportti käsittelee huumausaineita koskevia viranomaisohjeita, tiedonkeruujärjestelmää, huumeiden käytön tilannetta maassamme sekä toimenpiteitä kysynnän ja tarjonnan vähentämiseksi. Huumausaineiden käyttöä koskevassa kappaleessa on lyhyt historiikki huumeiden käytöstä Suomessa, tämän päivän tilanne, sekä tietoja mm. käyttäjien sosiaalisesta taustasta, yleisestä asenneilmapiiristä sekä aineiden saatavuudesta. Raportin yhteenvedossa todetaan, että kaikki huumausaineilmiötä kuvaavat mittarit (käyttö, sairastavuus, rikollisuus ja kuolleisuus) ovat nousseet Suomessa koko 1990-luvun ajan, ja että huumausaineiden kokeilumäärät ovat kaksinkertaistuneet.

Päihdehuollon huumeasiakkaan profiili

Tietoja päihdehuollon huumeasiakkaan elämäntilanteesta ja taustoista. Raportti on koottu 65 päihdehoitopalveluja antavan avo- ja laitosyksikön tiedoista. Yksiköt on jaoteltu päihdehuollon erityispalveluihin, huumehoitoon erikoistuneisiin yksiköihin sekä vankiloiden terveydenhuoltoyksiköihin. Raportissa on kuvattu mm. huumehoidon asiakkaan demografiset tiedot, hoitoon hakeutumisen syy, päihteiden käytön historia ja tietoja riskikäyttäytymisestä. Hoitoon hakeutuva huumeidenkäyttäjä on melko nuori, hän kärsii syrjäytymisestä, hänen koulutustasonsa on matala ja hän on usein työtön. Kolmannes hakeutui hoitoon stimulanttien käytön vuoksi, viidesosa opiaattien tai alkoholin käytön vuoksi ja kuudesosa kannabiksen käytön vuoksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030