3902 osumaa

Hierontaa koliikkivauvan rauhoittamiseksi

Vauvahieronnan perusteellinen opaskirja. Vauvahierontaa käytetään koliikkivauvan rauhoittamiseen ja rentouttamiseen. Menetelmä perustuu mm. itämaiseen shiatsuun. Kirja painottaa säännöllisen vauvahieronnan merkitystä paitsi vastasyntyneen koliikin ehkäisyssä ja vähentämisessä, myös luottamuksellisen kontaktin luomisessa lapseen. Koliikkivauvan vatsavaivat tekevät lapsen levottomaksi ja jännittyneeksi. Pitkään jatkuessaan vauvan koliikki alkaa hallita koko perheen elämää. Vähintään kolme kertaa päivässä tehtävällä vauvahieronnalla ja äidin noudattamilla ruokavaliorajoituksilla on kirjoittajan mukaan selvä vaikutus koliikkikohtausten vähenemiseen. Vauvahieronnan otteet on kirjassa esitelty valokuvin. Kirjassa käsitellään lyhyesti myös erityisryhmiin kuuluvien vauvojen hierontaa. Tällaisia ovat mm. CP-vammaiset, FAS-vauvat ja Downin oireyhtymää potevat. Kirja on tarkoitettu kaikille vastasyntyneiden vanhemmille sekä oheislukemistoksi terveydenhuollon opiskelijoille.

Työpaikkakiusattujen kertomaa

Työterveyslaitoksen kirjoituskilpailun tuloksena kootut 30 kertomusta kiusaamisesta suomalaisilla työpaikoilla. Omakohtaisten kokemusten lisäksi kirjassa on luku henkisestä väkivallasta työyhteisössä. Siinä kerrotaan kiusaamisen tunnistamisesta ja syistä. Kiusaamisen tunnistaminen voi olla vaikeaa, eikä kiusattu itsekään heti ymmärrä mistä on kysymys. Raja normaalin vuorovaikutuksen ja kiusaamisen välillä hämärtyy, kun kiusaaminen verhotaan huumoriin. Kiusaamisen kohteeksi voi joutua sekä hiljainen reppana että reippaasti mielipiteitään laukova suorasuu. Kiusaajia voivat olla ketkä tahansa työyhteisössä, eivätkä he aina kykene tunnistamaan itseään kiusaajiksi tai myöntämään kiusaamista. Kiusaamiseen voi olla lukuisia syitä. Kateus, erilaisuus tai organisaatiomuutos voivat käynnistää kiusaamisen.

Aikavyöhykkeiden ylitys ei ole kaikille ongelmatonta

Kirjanen kaukomatkailijoiden kokemasta aikaerorasituksesta eli jet lagista. Länteen tai itään matkustettaessa joudutaan ylittämään kerralla useampia aikavyöhykkeitä. Matkailijoiden ongelmana on usein oman sisäisen vuorokausirytmin sopeuttaminen matkakohteen kellonaikaan. Kirjassa kerrotaan aikaerorasituksen syistä ja oireista sekä esitellään keinoja sen vähentämiseksi. Lisäksi annetaan neuvoja selviytymisestä pitkillä lentomatkoilla sekä tavallisimmin tarvittavista rokotuksista.

Kirja suomenruotsalaisesta speksiperinteestä

Kirja kertoo ruotsinkielisten lääketieteen opiskelijoiden järjestön, Thoraxin, speksiperinteestä. Speksi on musiikkinäytelmä, johon on itse laadittu käsikirjoitus sekä uudet sanoitukset yleensä tuttuihin, iskeviin melodioihin. Esityksen on oltava hauska ja viihdyttävä. Thoraxin speksit hyödyntävät perinteisesti jotakin historiallista henkilöä tai teemaa, käsitellen aihettaan säälimättömän lystikkäästi.

Sami Heistaro

Ihmissuhdetaitojen opettaminen tuleville lääkäreille

Ihmissuhdetaitoja ei oikeastaan voi opettaa. Perinteinen luento aiheesta Miten hankalaa potilasta käsitellään on melkoista ajanhukkaa. Ensinnäkin lääketieteen opiskelijat eivät yleensä lämpene käyttäytymistieteellisille aiheille. Toiseksi potilaan kanssa toimimiseen on mahdotonta antaa yksiselitteisiä ohjeita. Kolmanneksi on myönnettävä, että asioita voi periaatteessa tietää ilman, että ne todella merkitsevät ihmiselle jotain tai siirtyvät osaksi hänen toimintaansa.

Kirsti Lonka

Uudenlaista psykoosin hoitamista

Lähes kaikkialla Suomessa on biologista psykiatriaa arvostettu niin kliinisen kuin tieteellisen tutkimuksenkin alueilla. Turun yliopistossa on kehitetty inhimillinen, monitieteellinen, aina potilaan tarpeista lähtevä työskentelytapa, joka on liukunut professori Jukka Aaltosen saattelemana aina Tornionjokilaaksoon saakka. Siellä muutosprosessissa on ollut mukana Keroputaan psykiatrisen sairaalan koko henkilökunta; se on koulutettu tekemään perhekeskeistä työtä potilaiden ja heidän omaistensa ja läheistensä kanssa. Tulokset ovat olleet rohkaisevia ja tästä koko prosessista on nyt syntynyt kirja, jossa omalla äänellään puhuvat tutkijoiden lisäksi henkilökunta, ja myös potilaan ääni on selkeästi kuultavissa.

Erkki Väisänen

Uudistettu syöpäkirja

Syöpätaudit ovat saaneet uuden ajanmukaisen suomenkielisen oppikirjan. Kirjan ensimmäinen painos ilmestyi 1992. Vajaassa vuosikymmenessä on tieto syövän syistä ja kehityksestä muuttunut ja parantunut, diagnostiikka on kehittynyt ja syöpätautien hoitomahdollisuudet ovat lisääntyneet. Tänä aikana on myös terminologiassa tapahtunut muutoksia: ennen puhuttiin sytostaattihoidosta, nykyisin solunsalpaajahoidosta, aikaisemmin siirrettiin luuydintä, nyt kantasoluja.

Ulla-Kaija Lammi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030