3902 osumaa

Ulkoilusta terveyttä

Lauri Tahko Pihkala toteaa Jokamiehen koneoppi -kirjassaan vuodelta 1909: Samoinkuin huolellinen koneenkäyttäjä pitää koneensa kaikki osat puhtaina ja käyttökunnossa, on meidänkin hankittava liikuntoa jokaiselle lihakselle. Tahko vertaa ihmisruumista höyrykoneeseen, jota käyttämällä silloinkin, kun sillä ei ole varsinaista työtä tehtävänä, saadaan varmuus sen todellisesta puhtaudesta. Terveydenhuollon Tahko halusi erottaa sairaanhoidosta; terveydenhoito on nimensä mukaisesti hoitoa ja sairaanhoito korjaamista - hätäkeinoihin turvautumista. Sairaina me menemme lääkärin luokse ja pyydämme häntä korjaamaan. Lääkäri tekee voitavansa, kirjoittaa lääkkeitä ja antaa määräyksiä, kirjoittaa Suomen Ladun perustaja ja aikamme merkittävin kuntoliikunnan puolestapuhuja.

Tuomo Jantunen

Pieni kirjanen suuresta asiasta

Gustaf Molander (LT) on tutkinut kuolemista. Pienen kirjasen avulla hän tutustuttaa lukijan kuolemaan saattamiseen 26 hoitohenkilökuntaan kuuluvan haastateltavan ja 10 kuolemaansa valmistautuvan vanhuksen kautta. Edustettuina ammatteina ovat sairaanhoitaja, perushoitaja tai lähihoitaja, lääkäri ja sosiaalihoitaja; työpaikkana joko keskussairaala, terveyskeskussairaala tai saattokoti. Kuolemaan valmistautuvat ovat näissä paikoissa hoidettavina olevia vanhuksia.

Harriet Finne-Soveri

Toimittajat (suur)-onnettomuustilanteissa

Useat viime vuosien suuronnettomuudet ovat osoittaneet, että uhrien, omaisten ja hoitohenkilökunnan lisäksi toiminnoista vastaavien johtajien on huolehdittava mediaa edustavista monenlaisista ihmisistä. Eettisistä ohjeista ja sovituista pelisäännöistä huolimatta toimittajien ja kuvaajien joukossa on poikkeavasti käyttäytyviä yksilöitä, jotka vaativat erityistä valvontaa - mutta myös hoitoa.

Tapio Tervo

Synnytyspelko eri näkökulmista

Ruotsalaiset kollegamme ovat tutkineet ja hoitaneet synnytyspelkoa reilun vuosikymmenen kauemmin kuin me. Nyt tuloksia ja kokemuksia on koottu kirjaksi; kirjoittajina kolme obstetrikkoa, kaksi anestesiologia ja yksi kätilö. Kukin tuo esiin oman alansa mahdollisuuden auttaa synnytyspelkoista naista; asetelma johtaa luonnollisesti päällekkäisyyksiin, mutta ei häiritsevästi. Koska psykologit ovat tutkineet synnytyspelkoa enemmän kuin lääkärit, olisi ollut luontevaa ottaa mukaan myös psykologi, vaikka onkin selvää, että kirjoittajat ovat opiskelleet psykologiaa ja työskennelleet kauan psykososiaalisten ongelmien parissa.

Terhi Saisto

Samma på svenska Tunteeko lääkäri lakipykälät?

Mitä väliä sillä on kummalla kielellä kirurgi leikkaa, pääasia on ett hyvin leikkaa. Tällä argumentilla torjutaan parannusvaatimukset koskien terveydenhoitoa ruotsin kielellä. Tajuttoman potilaan kohdalla asia tietysti on näin, mutta eihän hoito pelkkää leikkaamista ja ompelemista ole. Potilas, joka tulee ymmärretyksi ja joka itse ymmärtää jotakin omasta sairaudestaan, on rauhallisempi ja pystyy paremmin osallistumaan omaan hoitoonsa. Toimiva kommunikaatio on oikean diagnoosin ja hyvän hoitotuloksen paras tae.

Birgitta Dahlberg

Raikas, monipuolinen ja kiinnostava tietopaketti naisen vanhenemisesta

Kirjan ulkoasu herättää kysymyksen siitä, mitä on odotettavissa: luonnollisen vanhenemisen ihailuako? Kansikuvan ikääntynyt ja harmaa naisihminen ei lainkaan muistuta vaihdevuosi-iän hormonihoitoa markkinoivaa kaunotarta, joka kirjan myöhemmillä sivuilla esitellään. Kirjan ulkoasu huokuu karuutta ja on jopa torjuva, mutta tämä vaikutelma saattaa toisaalta houkutella lukemaan.

Paula Vainiomäki, Tuulikki Wahe-Rohrbach

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030