3902 osumaa

Kovaa peliä sairaaloissa

Varovaisen arvion mukaan viisi prosenttia Suomen sairaalapotilaista saa hoitojaksonsa aikana sairaalaperäisen infektion. Näitä potilaita on yhteensä 50 000, ja heistä 5 000 kuolee. Peräti 1 000 potilasta kuolee sairaalainfektioon siitä huolimatta, että heillä ei ole kuolemaan johtavaa perustautia. Ainakin 200-300 henkeä pystyttäisiin pelastamaan sairaalainfektioiden torjuntaa tehostamalla. Siis lähes yhtä paljon kuin liikenteessä kuolee ihmisiä vuosittain. Tämän Jukka Lumion sairaalahygienian merkitystä käsitelleestä kappaleesta kootun koruttoman esittelyn jälkeen lienee selvää, että sairaalainfektiot ovat suuri kansallinen terveysongelma.

Pentti Huovinen

Hyväksikäytön uhrien tulkinnanvaraiset muistot

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tutkitaan mm. haastattelemalla uhreja. Tietoon tulleiden tapausten määrä on lisääntynyt rajusti. Joskus on kuitenkin päässyt tapahtumaan ylilyöntejä, kun haastateltavaa on johdateltu muistamaan asioita, jotka eivät ole oikeasti tapahtuneet. Uhri on usein pieni lapsi, joka ei vielä osaa ilmaista itseään selkeästi, ja tosiasiat saattavat jäädä häntä kuulustelevan aikuisen tulkinnan varaan. Varsinkin Yhdysvalloissa nämä tapaukset ovat saaneet laajaa julkisuutta ja yleinen mielipide on tuominnut jyrkästi oletetun hyväksikäyttäjän.

Enää puolella kansalaisista on normaali työsuhde

Professori Jukka Pekkarisen johdolla ilmestyi vuosi sitten usean kirjoittajan kokoomakirja Takaisin täystyöllisyyteen. Kirjan nimi jo kertoo taloustieteilijöiden lujan uskon, että kaikille löytyy myös tulevaisuudessa markkinaehtoisia työpaikkoja. Varsinkin kun virallisista tilastoista on voinut todeta lievän positiivisen kehityksen työllisyyden suhteen. Nykyistä talouspolitiikkaa, jota demarit ovat johtaneet, Pekkarinen sitten hehkuttaakin niin kuin kirja olisi Lipposen tilaustyö:

Ari Ojapelto

Pitempään työelämässä

Alun alkaen lastenpsykiatriksi koulutettuna olen joutunut työelämän myötä yhä useammin pysähtymään elämänkaaren myöhempiin vaiheisiin. Vuonna 1998 toimin Euroopan Unionin DG XII:n teknologian arviointiverkoston, ETANin asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajana teemalla ikääntyminen ja teknologia. Teema oli sama, jolla olin vasta vetänyt 5-vuotisen 17 maan yhteiseurooppalaisen COST-tutkimushankkeen. Työ syvensi tuntumaa Euroopan tulevaisuuteen ja ikääntymiseen liittyviin mahdollisuuksiin. Yksi asiantuntijaryhmäni keskeinen teknologiavisio oli Extension of Working Life eli pitempään työelämässä.

Vappu Taipale

Sydäntaudeista puolella ihmiskuntaa

Sydän- ja verisuonitaudit, etenkin sepelvaltimotauti, on nykyisin sekä miesten että naisten suurin kuolinsyy ja tärkein toimintakyvyn vajavuutta aiheuttava tekijä teollistuneissa maissa, tulevaisuudessa myös kehitysmaissa. Kolmenkymmenen viime vuoden aikana sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on miehillä vähentynyt enemmän kuin naisilla, joten sydän- ja verisuonitauteja sairastavia naisia tulee 2000-luvulla olemaan aiempaa enemmän. Väestön vanheneminen vaikuttaa olennaisesti sydän- ja verisuonitauteja sairastavien miesten ja naisten määrän lisääntymiseen.

Riitta Luoto

Väitöstä halajava hyötyy tästä

Tohtorintutkintojen lisääntyessä myös tarve saada apua väitöskirjatyössä lisääntyy. Kohti karonkkaa -kirjan toimituskunta onkin tehnyt palveluksen rakentamalla tohtorintutkintoa havitteleville hyvän yleisteoksen, josta löytyy apu moneen pulmaan. Toimituskunta korostaa alkupuheessa kasanneensa kokoelman mietteitä ja mielipiteitä, eikä suinkaan oppimestarien laatimaa ahdasta kaavaa. Näin tätä kirjaa pitääkin lukea: samalla avoimella mielellä kuin tiedettäkin - oma terve järki ja kriittisyys taustalla.

Juha A. Tuominen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030