3902 osumaa

Tiivistyvää yhteistyötä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välillä

Sosiaalihuollosta on viime vuosina muodostunut terveydenhuollon keskeinen yhteistyökumppani. Yhteistyön tarpeet ovat yhteydessä väestön ikääntymiseen, sosiaalisten ongelmien ja sairauspanoraaman muutoksiin sekä terveyttä edistävän ja sairauksia ehkäisevän työn kasvavaan tarpeeseen. Yhteiskunnan ja väestön muutokset tulevat todennäköisesti tiivistämään tätä yhteistyötä tulevina vuosina.

Aulikki Kananoja

Jäähyväiset 90-luvulle

Tätä kirjoittaessani palaa ajatus syksyyn 1990, jolloin aloitin nykyisen työni Helsingin terveydenhuollon toimitusjohtajana. Terveydenhuolto kärsi vaikeasta työvoimapulasta ja myös julkinen sektori oli kohtaamassa laman. Vuoden 1991 alusta oli tulossa voimaan erikoissairaanhoitolaki, johon kirjoitetusta erikoissairaanhoidon organisaatiomallista silloisessa Uudenmaan läänissä oli käyty kova puolue- ja aluepoliittinen kädenvääntö. Lopputulos oli kolmijako, Helsingin sairaanhoitopiiri, Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja ilman omaa väestövastuuta toimiva kolmas pyörä HYKS.

Matti Toivola

Vihdoinkin kattava käsikirja tupakasta vieroittajille ja tupakointia lopettaville

Kirjoittaja on FM, biologi, mutta terveysviestintään erikoistunut toimittaja ja kirjailija. Aikaisempi toimiminen lääketehtaan palveluksessa näkyy tupakointiongelman monipuolisessa hahmottamisessa: sosiaalisena, psykologisena, fysiologisena ja farmakologisena ulottuvuutena. Tämä kielii juuri erittäin perusteellisesta paneutumisesta alan julkaisuihin. Referaatteja onkin kaikkiaan 110 ja niistä lääketieteellisiä julkaisuja 50.

Seppo Tuominen

Ammattiapteekki vai markkina-apteekki?

Suomalaiset apteekit poikkeavat ainakin kahdessa suhteessa miltei kaikkien muiden maiden apteekeista. Pohjoismaita lukuunottamatta muiden Euroopan maiden ja eritoten Yhdysvaltain apteekkien myynnistä tavallisesti vain pieni osa on lääkkeitä ja apteekkien henkilökunnasta vain pieni osa on farmaseuttisen koulutuksen saaneita. Suomalaisapteekkien myynnistä sitävastoin yli 95 prosenttia on lääkkeitä ja apteekkien henkilökunnasta yli 60 prosenttia on proviisorin tai farmaseutin tutkinnon suorittaneita lääkealan ammattilaisia. Tässä suhteessa suomalaista apteekkia voidaan todella pitää lääkkeisiin keskittyvänä ammattiapteekkina.

Reijo Purasmaa

Potilaiden tarinoita kannattaa kuunnella

Miten lääkäri tulkitsee potilaan kertomaa ja poimii olennaisen potilaan anamneesista? Poimisiko jokainen lääkäri samat asiat potilaan kertomuksesta muuntaessaan tarinan sairauskertomuksen kielelle? Onko potilaan tarina samanlainen hänen kertoessaan sitä eri lääkäreille? Tästä kaikesta ja paljon muusta kertoo tuore Trisha Greenhalghin ja Howard Brodyn toimittama kirja Narrativebased medicine, joka esittelee meille sairaustarinoiden ja sen tutkimisen kiehtovaa maailmaa.

Kaisu Pitkälä

Mielenkiintoisesti medisiinan munauksista

Valitettavasti en keksinyt mishapssanalle muutakaan suomennosta kuin ylläolevan. Kirjan mishapsit voivat olla virheitä (käytöksessä tai menettelytavoissa), huolimattomuutta, hoitavan henkilön kyvyttömyyttä työhönsä, puutteellista, huonoa tai sopimatonta hoitoa, epäonnistumista, erehdyksiä, valppauden herpaantumista, komplikaatiota, onnettomuuksia, hoidon epäsuotuisia vaikutuksia, ei-toivottuja sattumuksia hoidossa ja vielä paljon muuta. Joka tapauksessa kirja keskittyy siihen, kun potilaan hoidossa jokin menee pieleen.

Aulikki Wallin

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030