3902 osumaa

Lääketieteen kiistakysymyksiä antroposofian näkökulmasta

Helmut Kienen kirjan, alkuperäisnimeltään Komplementärmedizin - Schulmedizin (1994) on suomentanut lastenneurologian erikoislääkäri Seija Zimmermann. Hän lupaa esipuheessaan kirjan tarjoavan syvemmälle ulottuvaa, eri näkökantoja luotaavaa otetta vaihtoehtoisia hoitomuotoja koskevaan tunnepitoiseen keskusteluun. Seija Zimmermann kertoo Kienen olevan Saksassa laajalti tunnettu tietoteoreetikko, jonka julkaisutoiminta ulottuu lääketieteen lisäksi filosofiaa ja biometriaa käsitteleviin aiheisiin.

Veijo Saano, Raimo Puustinen

Pakko-oireista vapaaksi

Kognitiivinen käyttäytymisterapia on kirjan tekijöiden käyttämä vaikeiden pakkoneuroosien hoitomuoto. Kirja on kirjoitettu sinulle, joka joudut testaamaan oireistoasi ja arvioimaan, onko sinulla pakkoneuroosia lainkaan ja jos on, niin miten vakava ja monivivahteinen se on. Kirja antaa täydellisen psykopatologisen kuvauksen niistä ahdistustiloista, joissa on mukana pakkoajatuksia taikka pakkotoimintoja, rituaaleja. Samalla kuvataan näiden sairauksien yleisyyttä väestössä. Jos päädyt siihen käsitykseen, että sinulla on pakkoneuroosi, kirja tarjoaa oivallisen, pikkutarkan, jopa pakkoneuroottisesti laaditun ohjeiston oireista vapautumiseksi.

Erkki Väisänen

Terveydenhuollon tieteellistä perustaa etsimässä

EBM eli evidence based medicine - suomalaisittain näyttöön perustuva lääketiede on muotikäsite, joka on lyönyt itsensä läpi kansainvälisessä terveydenhuoltokeskustelussa. Käsitteellä viitataan siihen, että hoitopäätösten, mutta myös laajemmin koko terveydenhuollon toiminnan pitäisi olla tieteellisesti perusteltavissa. Lääketieteessä vaatimus ei ole uusi, pikemminkin se heijastelee perinteistä mutta valitettavan virheellistä käsitystä lääketieteellisten hoitokäytäntöjen tieteellisestä perustasta.

Ilmo Keskimäki

Varusmiesten mielenterveysongelmien ehkäisyyn

Tämä lyhyt ja naseva kirjanen on miellyttävää luettavaa. Se on tarkoitettu käytettäväksi "varusmiesten mielenterveystyössä, puolustusvoimien henkisessä työsuojelussa ja näistä toiminnoista vastaavien henkilöiden koulutuksessa sekä taistelustressin hallintaa palvelevassa opiskelussa ja opetuksessa". Se motivoidaan aivan oikein mielenterveyshäiriöiden keskeisellä merkityksellä varusmiespalveluksen keskeytymisessä.

Pekka Tienari

Tiedemiehen myytti ja todellisuus

Kun 1960-luvulla ranskalaisilta koululapsilta kysyttiin, kuka historian henkilö on eniten hyödyttänyt isänmaataan, peräti 48 prosenttia nimesi Louis Pasteurin. Vasta kolmannella sijalla oli Napoleon. Tämä on vain yksi esimerkki siitä erityisasemasta, joka Pasteurilla on maailman ja etenkin Ranskan tiedehistoriassa. Mutta kieltämättä Louis Pasteurin (1822-95) ura oli ainutlaatuinen ja hänen saavutuksensa luonnontieteiden parissa sellaiset, ettei hänen asemaansa New-tonin, Darwinin tai Einsteinin joukossa aseta kyseenalaiseksi edes Gerald L. Geisonin uusi, kriittinen elämäkerta.

Timo Hannu

Uskomuslääkinnän uusi opas

Uskomuslääkintä korvaa hyvin vaihtoehtolääkintä-termin, koska potilaat eivät suhtaudu asioihin joko-tai-hengessä rajoja vetäen. Kaikki apua lupaavat terapiat kelpaavat. Myös uskomuslääkinnän sisäinen rajanveto on epämääräistä. Valittujen Palojen tuore terveyskirja edustaa virallisen lääkinnän ulkopuolisia näkemyksiä. Tästä kertoo jo sen yksisivuinen lähdekirjallisuusluettelo, jossa on pelkästään uskomuslääkinnän kirjoja. Kirja ei silti suoranaisesti hyljeksi lääketiedettäkään, vaan tarjoilee sen tietoja tarkoituksiinsa sopivasti.

Veijo Saano

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030