3902 osumaa

Työuupumuksesta maallikoille ja lääkäreillekin

Ilkka Vartiovaara on kirjoittanut uudistetun ja ajantasaistetun laitoksen vuonna 1987 ilmestyneestä kirjastaan Burnout - henkinen pahoinvointi. Nyt ilmestynyt kirja on mielenkiintoinen lisä keskusteluun depressiosta, itsehoidosta ja onnellisuuspillereistä. Se valaisee hyvin esimerkein burnoutin kehittymistä ja siitä selviytymistäkin. Kuitenkin terminä burnout pitäisi kitkeä pois suomalaisesta sanastosta, sillä työuupumus (ICD-10 luokituksessa Z73.0), loppuunpalaminen tai mikä muu tahansa vastaavaa ilmentävä suomalainen sana olisi parempi. Asioista pitää voida puhua kaikille ymmärrettävällä kielellä, ja nyt, kun itse asia on hyväksytty tautiluokitukseenkin, niin myös sen suomenkielinen ja itse asiassa etiologiankin ilmaiseva nimi pitäisi voida hyväksyä. Ihminen voi olla masentunut, miksei joku toinen myös työuupunut tai loppuunpalanut.

Ulla-Kaija Lammi

Jalkaterän ja nilkan artroskopiatietoutta

Kirja on johdannon jälkeen jaettu kahteen loogiseen osaan. Ensimmäisessä käsitellään nilkka-artroskopian perusteet, alkaen aivan kyseisen nivelen preoperatiivisesta kliinisestä ja radiologisesta dia-gnostiikasta ja edeten itse skopiavälineistöön ja tekniikan perusteisiin. Toisessa osassa esitellään patologiset löydökset ja niihin liittyvät artroskooppisen hoidon mahdollisuudet. Tämä osa sisältää myös katsaukset subtalaarinivelen sekä MCP I -nivelen artroskopiatekniikkoihin ja terapeuttisiin mahdollisuuksiin, jalkaterän ja nilkan kuntoutusnäkymiin, potentiaalisiin komplikaatioihin, tämän alueen artroskopian tulevaisuudennäkymiin sekä joihinkin "eksoottisiin" toimenpidemahdollisuuksiin.

Esko Kaartinen

Seulontojen perusteet ja suunnittelu

Terveystarkastusten ja seulontojen asema on kehitysmaissa ollut aina hyvin sekava. Erilaiset vapaaehtoisjärjestöt ja kehitystyöohjelmat ovat toisistaan tietämättä ja riippumatta tehneet erilaisia terveystarkastuksia ja seulontoja ympäri maailmaa. Niiden tarkoituksenmukaisuudesta ja hyödyllisyydestä on keskusteltu, mutta vasta WHO:n tässä esillä oleva kirjanen on asettanut niille yhteiset perusteet ja edellytykset ja antaa myös käytännön ohjeita eri tilanteisiin.

Juha Kiehelä

Suomalainen lastenneurologian oppi- ja käsikirja

Kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen koko aiheen kattava lastenneurologian oppikirja. Lasten neurologiset sairaudet on yleensä esitetty lastentautien oppikirjoissa suppeasti, ja ulkomaiset lastenneurologian teokset ovat enemmän käsikirjakäytössä. Nyt julkaistu kirja on todella tervetullut sekä lapsia hoitaville lääkäreille ja muulle terveydenhuoltohenkilökunnalle että opiskelijoille. Myös lasten kasvatuksen ja opetuksen piirissä työskentelevä voi hyvin käyttää kirjaa hakuteoksena.

Auli Nuutila

Syöpäpotilaiden kokemuksia uudella tavalla esiintuotuna

Suomen Syöpäpotilaat, Suomen Syöpäyhdistys ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto järjestivät vuonna 1994 kirjoituskilpailun "Kun sairastuin syöpään". Kirjoittajia pyydettiin kertomaan syöpäsairauksiin liittyvistä kokemuksista, ajatuksista ja tunteista. Kirjan aineisto on valittu näistä lähes 700:sta kilpailuun osallistuneesta kirjoituksesta. Lisäksi se sisältää eri alojen asiantuntijoiden kokoavia ja kommentoivia puheenvuoroja. Tässä kirja poikkkeaakin muista viime vuosina ilmestyneistä saman aihepiirin julkaisuista.

Kaija Holli

Tietoa ja uskomuksia lisäaineista

Kun katsoin Akateemisessa kirjakaupassa, millä osastolla nyt arvosteltava uutuuskirja on, löysin sen populaari- ja uskomuslääketieteen pöydältä. Akateemisen väki näyttää osaavan työnsä, sillä sinne minäkin olisin kirjan sijoittanut. Kirja kuuluu lukuisten samankaltaisten joukkoon. Niissä on runsaasti faktatietoa, mutta tutkimukseen perustuvaa tietoa on otettu mukaan valikoiden ja sitä on käsitelty osittain kritiikittä. Tulos jää tarkoitushakuisen tuntuiseksi.

Matti Hannuksela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030