3902 osumaa

Ennaltaehkäisy perusterveydenhuollossa

WHO:n Euroopan aluetoimisto on Terveyttä kaikille vuoteen 2000 -ohjelman puitteissa julkaissut suositukset hyvän toiminnan ohjeeksi ennaltaehkäisystä perusterveydenhuollossa. Kirja sopisi hyvin terveyskeskusten perusteokseksi asioista, joita ennaltaehkäisyn saralla tulisi käsitellä. Se on tiivistetty paketti olennaisimmista asioista tämänhetkisestä tutkimustiedosta, terveysvaarojen suuruudesta, ennaltaehkäisyn keinoista sekä suositus perusterveydenhuollon tason toimenpiteistä.

Klas Winell

Sairauden leima taiteessa

Philip Sandblom on entinen Lundin yliopiston kirurgian professori ja filosofian tohtori honoris causa, syntynyt 1903. Ensimmäinen laitos hänen luovuuden ja sairauden suhdetta käsittelevästä kirjastaan ilmestyi Yhdysvalloissa 1982. Sittemmin Sandblom on täydentänyt ja uudistanut kirjaansa jatkuvasti. Tämä kertonee tekijänsä innostuneesta paneutumisesta haastavaan aiheeseensa ja myös joltisenlaisesta myyntimenestyksestäkin.

Timo Hannu

Päätöksenteon analyysiä yleislääkärille

Kirja jatkaa BMJ:n julkaisusarjan hyvää perinnettä: se on selkeä ja helppolukuinen, lisäksi se soveltuu myös meidän yleislääketieteen kulttuuriimme. Kirja on johdatus päätöksentekoprosessiin ja tarkoitettu ennen kaikkea yleislääkärin työhön orientoituville ja heidän ohjaajilleen. Sen tekijä Ben Essex on yleislääkäri ja kouluttaja, jonka suunnittelemia terveydenhuoltohenkilökunnan opetusohjelmia myös WHO on hyödyntänyt.

Markku Ellonen

Liikuntalääketieteestä kotimainen oppikirja

Maallamme on kohtalaiset perinteet kilpaurheiluun liittyvästä lääketieteellisestä palvelu- ja tutkimustoiminnasta. Vuonna 1981 Suomi toisena Länsi-Euroopan maana Hollannin jälkeen hyväksyi liikuntalääketieteen viralliseksi erikoisalaksi eräiden komiteamietintöjen, Euroopan Neuvoston, urheilujärjestöjen ja Suomen Fysiologiyhdistyksen aloitteiden pohjalta. Päätöksen ja siihen liittyvän järjestelmällisen koulutuksen tarpeen perusteina olivat liikunnan eri tasojen vaatimat erikoistiedot ja palvelut, jotka eivät sisälly perinteiseen lääkärikoulutukseen.

Kaarlo Hartiala

Sähköistävää ja tarttuvaa tietoa aivotoiminnasta

Teos on ensimmäinen ihmisaivojen normaalia ja poikkeavaa sähköistä toimintaa eli elektrofysiologiaa käsittelevä suomenkielinen oppikirja. Sen 14 päälukua sisältävät 56 itsenäistä artikkelia. Nämä esittelevät keskushermoston sähköisten ja magneettisten ilmiöiden perusteiden ja EEG:n rekisteröintitekniikan lisäksi runsaasti käytännön sovellutuksia mm. seuraavissa ongelmissa: epilepsiat, aivojen tulehdustaudit, dementiat, progressiiviset aivotaudit, lääkkeet ja intoksikaatiot, aivovammat, oppimis- ja kehityshäiriöt, aivoverenkiertohäiriöt, aineenvaihdunnan häiriöt, aivokasvaimet ja psykiatriset sairaudet. Jokaisen artikkelin lopussa on ajankohtainen kirjallisuusluettelo. Kirjaan liittyy myös laaja kaksiportainen aakkosellinen asiahakemisto.

Matti Iivanainen

Asklepius Minervan kintereillä

Kirjoittavia lääkäreitä on varmasti ollut niin kauan kuin tämän nimisiä parantajiakin. Tunnetuimpia, vaikkakaan ei varmasti ensimmäisiä on Raamatun Luukas. Paavali päättää erään kirjeensä sanoin "Luukas, rakas lääkäri lähettää teille tervehdyksensä". 1500-luvun suuri romaanikirjailija Rabelais oli myös tunnettu lääkäri; hänen teostensa sisältämät yksityiskohtaiset kuvaukset ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta ovat tästä vakuutena. Omaksi tavoitteekseen hän sanoi, että on parempi kirjoittaa naurusta kuin kyynelistä, sillä juuri nauruhan on ihmisen tunnusmerkki.

Mikko Niemi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030