6188 osumaa

Teollisuuslääkäri voitti - Organon luopui

Organonin palveluksessa olleen teollisuuslääkärin oikeustaistelua lääketutkimuksen eettisyydestä on käsitelty aikaisemmin tällä palstalla (SLL 2002;57:2557 ja 2003; 58:4017). Kun Amsterdamin valitusoikeus oli kumonnut Organonin lääkärille esittämän noin 0,7 miljoonan euron korvausvaateen, lääketehtaalla oli vielä mahdollisuus vedota korkeampaan tuomioistuimeen. Organon on nyt ilmoittanut luopuneensa asian jatkokäsittelystä. Lääkäri Koos Stiekemanin voittoa pidetään ennakkotapauksena, joka antaa teollisuuslääkärille tarpeen tullen suojatumman mahdollisuuden seurata eettisiä ja tieteellisiä periaatteita arvioidessaan työnantajansa kliinisiä tutkimuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Interaktiotilanteiden yleisyys avohoidossa

Tuoreen tanskalaisen reseptitutkimuksen mukaan vähintään kahta reseptilääkettä käyttäneistä avohoitopotilaista joka seitsemännellä oli käytössään lääkeyhdistelmiä, jotka voivat muuttaa toistensa tehoa tai haittavaikutuksia. Riski kasvoi iän ja samalla lääkemäärän suurentuessa. Hankalien yhdistelmien osapuolena oli yleisimmin mm. diureetteja tai muita verenkiertoelinsairauksien lääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä, diabeteslääkkeitä tai antikoagulantteja.

Timo Klaukka

Interaktiohuomautus voi vaikuttaa lääkkeen valintaan

Pegasos-potilastietojärjestelmässä kone saadaan varoittamaan interaktion mahdollisuudesta lääkärin aikoessa määrätä potilaalle tiettyä lääkettä. Huomautus tulee, jos lääkärin alustavasti valitsema lääke sopii huonosti yhteen potilaan voimassa olevan lääkityksen, reseptille valitun toisen lääkkeen, uusintapyyntöä odottavien lääkkeiden tai hoitoyksikön noudattaman lääkelistan kanssa.

Jarkko Koskinen, Jari Forsström

Myös rosiglitatsoni hyväksytty monoterapiaksi tyypin 2 diabetekseen

Euroopan lääkevalmistelautakunnan (CPMP) esityksestä rosiglitatsonin (Avandia, GlaxoSmithKline) oraalinen valmiste on hyväksytty kuluvan vuoden syyskuun alussa monoterapiana tyypin 2 diabetekseen erityisesti ylipainoisilla potilailla. Vähän aikaisemmin eli elokuun lopulla pioglitatsonin oraalinen valmiste (Actos, Takeda/Lilly) hyväksyttiin samaan käyttötarkoitukseen. Tätä ennen glitatsoneja tuli käyttää yhdistelmähoitoon potilailla, joilla joko metformiinin tai sulfonyyliurean maksimiannos yksinään ei riittänyt säätelemään veren glukoositasoa.

Anastrotsolin tutkimukset rintasyövässä jatkuvat

Tällä palstalla on kerrottu aikaisemmin nk. ATAC-tutkimuksesta (SLL 2001;56:1387), jossa aromataasinestäjä anastrotsolia ja tamoksifeeniä tutkittiin rintasyövän vuoksi operoitujen potilaiden hoidossa. Tutkimuksessa anastrotsoli osoittautui tamoksifeeniä paremmaksi uusiutuvan rintasyövän ehkäisyssä. Sillä oli vähemmän haittavaikutuksia, mutta toisin kuin tamoksifeeni, se ei vaikuttanut edullisesti luustoon. Cancer Research UK on nyt käynnistämässä 40 keskusta maailmanlaajuisesti käsittävän IBIS II -tutkimuksen, jossa anastrotsolin tehoa rintasyövän ehkäisyssä tutkitaan menopaussin ohittaneiden, terveiden, ilman hormonikorvaushoitoa olevien rintasyöpäriskipotilaiden joukossa. Tutkimukseen otetaan 10000 naista ja sen arvioidaan kestävän 10 vuotta.

Uusi lääke Alzheimerin tautiin

Yhdysvaltojen lääkevalvontaviranomainen (Food and Drug Administration, FDA) on hyväksynyt N-metyyli-D-asparaatin (NMDA) -estäjän memantiinin (Namenda, Forst Labs of Jersey City) Alzheimerin taudin, myös sen vaikeiden muotojen, hoitoon. Teho on osoitettu kohtalaisessa ja vaikeassa sairaudessa 166, 250 ja 400 potilasta käsittäneissä kolmessa lumekontrolloidussa tutkimuksessa. Kaksi tutkimuksista tehtiin Yhdysvalloissa ja yksi Latviassa. Haittavaikutuksista yleisimpiä olivat huimaus, päänsärky ja ummetus. Memantiinia saaneilla potilailla taudin oireiden vaikeutuminen oli vähäisempää kuin lumetta saaneilla. Valmiste on jo markkinoilla mm. Suomessa (Ebixa, Lundbeck).

Influenssarokotteesta hälyä Ruotsissa ja Yhdysvalloissa

Ruotsin lääkevalvontaviranomainen (Läkemedelsverket) torjuu tiedotusvälineissä esiintyneet väitteet, että kaksi henkilöä olisi kuollut influenssarokotteen vuoksi. Laadunvalvontatutkimuksien perusteella on hyvin epätodennäköistä, että rokotteen ja kuolemantapauksien välillä olisi syy-seuraussuhde. Yhdysvalloissa on levinnyt huhu, jonka mukaan käytöstä olisi poistettu epäpuhdas rokote-erä. Lääkevalvontaviranomainen (Food and Drug Administration, FDA) kiistää huhut ja muistuttaa, että rokotteen haitat ovat lieviä ja vakavat haitat harvinaisia. FDA muistuttaa, että USA:ssa yli 110 000 ihmistä joutuu sairaalaan ja noin 30 000 kuolee vuosittain influenssan vuoksi. Influenssarokotus loka-marraskuussa on paras keino suojautua taudilta. Erityisesti yli 65-vuotiaat pitäisi rokottaa.

Antibiootteja lapsena - astma aikuisena?

Henry Ford Hospitalissa Detroitissa Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoitti, että kuuden ensimmäisen elinkuukauden aikana saadut antibioottihoidot lisäsivät riskin sairastua allergioihin 1,5-kertaiseksi ja astmaan sairastumisen riskin 2,5-kertaiseksi verrattuna lapsiin, jotka eivät saanet antibiootteja. Jos kotona oli koiria tai kissoja ensimmäisen elinvuoden aikana, vaara allergioihin ja astmaan väheni. Tutkijat katsovat, että lapsen tulee saada antibiootteja todelliseen tarpeeseen, mutta lääkärien tulisi olla entistä kriittisempiä antibioottien määräämisessä lapsipotilaille.

Epilepsialääke levetirasetaami laihduttaa

Suhteellisen uusi epilepsialääke levetirasetaami (Keppra, UCB), jonka vaikutusmekanismia ei tarkoin tunneta, aiheuttaa anoreksiaa ja ripulia, mutta voi saada aikaan tuntuvan painonlaskun. Neljä levetirasetaamia saanutta potilasta menetti painoaan 2,3-7,0 kg kuukaudessa. Yksi potilaista keskeytti hoidon ja paino normalisoitui. Kolme muuta jatkoi lääkehoitoa pienemmällä annoksella ja paino vakiintui. Ruokahalussa potilailla ei näkynyt muutoksia. Myös topiramaatin ja tsonisamidin on havaittu aiheuttavan laihtumista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030