6188 osumaa

Kokonaishyöty statiineista kävisi kalliiksi

Äskettäin julkaistu, yli 20 000 potilasta käsittänyt tutkimus osoitti, että statiini vähensi sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä myös niillä riskipotilailla, joilla oli normaali tai matala kolesteroli. Löydöksen takia on ryhdytty pohtimaan, kuinka paljon kaikkien statiineista mahdollisesti hyötyvien hoito maksaisi. Kyseisen tutkimuksen perusteella statiineista hyötyviä, mutta yhä hoitoa vailla olevia potilaita on Britanniassa arviolta 4 miljoonaa, Saksassa 5,8, Italiassa 3,3 ja Yhdysvalloissa 6,2 miljoonaa. Arviolta maailmassa lienee noin 200 miljoonaa statiineista hyötyvää potilasta, joista noin 25 miljoonan lasketaan saavan hoitoa. Baltian maissa lääkkeisiin käytetään asukasta kohti vuodessa noin 50 euroa, ja 600-1 000 euroa vuodessa maksava statiinihoito on siten lähes ulottumattomissa. Vaikka geneeriset valmisteet laskisivat hintatason puoleen, kuluttaisivat statiinit silti kohtuuttomasti terveyseuroja.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pfizerin lääketutkimus uudelleen oikeudessa

Pfizer tutki Nigeriassa lasten meningiittiin kehittämänsä fluorokinolonin trovafloksasiinin (Trovan) tehoa. Tutkimuksen eettisyydestä ja mm. vanhempien suostumuksen pyytämisestä syntynyttä kiistaa on käsitelty aiemmin tällä palstalla (SLL 2001;56:4184). Pfizeriin kohdistuneita syytteitä on käsitelty sittemmin New Yorkin oikeusistuimissa ja asiaa on palloteltu oikeusasteesta toiseen väittäen, ettei New York ole oikea paikka käsitellä syytteitä. Yli sadan lapsen vanhemmat ovat esittäneet vaateita. Asia on nyt palautettu kaupungin aluetuomioistuimen käsittelyyn sillä perusteella, että yhdysvaltalaisen yrityksen on vastattava kotituomioistuimessa teoistaan maassa, jonka kansalaiset ovat vailla riittävää lain suojaa. Pfizer on toistanut näkemyksensä, että tutkimus oli tieteellisesti ja eettisesti moitteeton.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kaptopriili ja valsartaani yhtä tehokkaita infarktipotilailla

Noin 14 800 infarktipotilaan tutkimusryhmässä tutkittiin ACE:n estäjä kaptopriilin (50 mg x 3), angiotensiinireseptorin salpaaja valsartaanin (160 mg x 2) ja niiden yhdistelmän vaikutusta kuolleisuuteen. Tutkimuksessa oli 932 keskusta 24 maasta. Seuranta-aikana (24,7 kuukautta) oli kuolleisuus em. hoitoryhmissä 19,5, 19,9 ja 19,3 %, eli eroja ei ilmennyt. Hypotonia ja munuaisvaje olivat valsartaanin ja yskä, ihottumat sekä makuhäiriöt kaptopriilin yleisimpiä haittavaikutuksia. Yhdistelmähoidossa haittoja ilmeni eniten. Tutkijoiden mukaan lääkkeen valinta ratkeaa kliinisen kokemuksen, siedettävyyden, haittavaikutuksien ja kustannusten perusteella. Hoidot kaptopriilivalmisteilla tulevat noin puolta halvemmiksi kuin valsartaanilla. Vertailevat tutkimukset vanhojen ja uusien hoitojen välillä ovat tarpeen ja osoittivat tässä, että uudessa ei ole vara parempi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Daklitsumabi sopimaton sydämensiirtopotilaille

Immunosuppressiivi daklitsumabin (Zenapax, Roche) tehoa hylkimisreaktion estäjänä tutkittiin sydämensiirtopotilailla, jotka saivat perushoitona syklosporiinia, kortikosteroideja ja immunosuppressiivi mykofenolaattimofetiilia (Cellcept, Roche). Lumekontrolloidussa tutkimuksessa oli mukana 434 potilasta. Daklitsumabia lisähoitona saaneiden ryhmässä todettiin suurempi kuolleisuus sekä kuuden että kahdentoista kuukauden kohdalla. Tutkijat katsoivat ylisuuren immunosuppression ja tästä aiheutuneiden infektioiden selittävän daklitsumabiryhmän suuremman kuolleisuuden. Daklitsumabi yksin on käytössä akuutin hylkimisreaktion estossa munuaisensiirtopotilailla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Nefatsodoni pois käytöstä Kanadassa

Masennuslääke nefatsodonin (Nefadar, Bristol-Myers Squibb) käyttöön Kanadassa ja Ruotsissa liittyneitä vakavia maksavaurioita on käsitelty aikaisemmin tällä palstalla (SLL 2001;56:3209 ja 2003;58:181). Ruotsissa lääke poistettiin käytöstä vuoden 2002 lopulla, ja nyt myös Kanadassa on ilmoitettu päätöksestä poistaa lääke markkinoilta. Lääkäreille ja potilaille on varattu kuukausi aikaa vaihtaa lääke toiseksi ja nefatsodonin myynti päättyy marraskuun lopussa 2003.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kannabis tehoton MS-taudin spastisuusoireissa

Kolme vuotta jatkuneen nk. CAMS-tutkimuksen tulokset osoittavat kannabiksen olevan tehoton multippeliskleroosin spastisuusoireissa. Tutkimuksessa oli 600 potilasta, jotka saivat hoidoksi 15 viikon ajan joko tetrahydrokannabinolia, kannabisuutetta tai lumetta. Lumeella vaste oli suuri, ja kaksoissokkoasetelmasta huolimatta kaksi kolmasosaa kannabista saaneista arvasi hoitonsa ja lumetta saaneistakin puolet. Kannabista saaneet kertoivat myönteisistä vaikutuksista kipuihin, unen laatuun ja spasmeihin, mutta ei depressioon, väsymykseen tai vapinaan. Tutkijat eivät katsoneet tutkimuksen osoittaneen, että kannabiksella on selvästi tehoa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkeväärennökset WHO:n kiusana

WHO:n käynnistämät malarian, tuberkuloosin, hivin ja muiden infektioiden hoidot romuttuvat osin lääkeväärennöksien vuoksi. WHO arvioi, että maailman lääkekaupassa 10 % on väärennöksiä, ja köyhissä maissa osuus on jopa 25 %. Ongelma on vaikea Aasian maissa kuten Vietnamissa, Laosissa, Kamputseassa, Kiinassa, Myanmarissa ja Thaimaassa. Kamputseassa arvioidaan olevan markkinoilla 1 000 laitonta lääkettä ja 2 800 laitonta lääkkeen myyjää. Kiinassa arvioidaan olevan noin 500 laitonta lääketehdasta. Thaimaassa 8,5 % lääkkeistä on huonolaatuisia. WHO on ryhtynyt keskustelemaan maiden viranomaisten kanssa lääkeväärennöksien poistamisesta käytöstä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Atorvastatiiniin liittynyt polyneuropatia

Atorvastatiinia (Lipitor, Pfizer) 5 mg päivässä käyttäneellä 57-vuotiaalla miehellä esiintyi tunnottomuutta ja kuumotusta molemmissa jaloissa puolen vuoden ajan. Muita oireita, sairauksia tai poikkeavia laboratoriolöydöksiä ei esiintynyt. Reidestä ja alempaa raajasta otetuissa biopsioissa todettiin hermosäikeiden katoa ja epätasaista jakaumaa sekä niiden turvotusta, mikä tulkittiin tuntohermosäikeiden neuropaattiseksi prosessiksi. Kun atorvastatiinin käyttö lopetettiin, oireet katosivat kolmessa kuukaudessa. Aikaisemmin epidemiologisessa tutkimuksessa on arvioitu, että polyneuropatian riski on statiinien käyttäjillä 4-14-kertainen, mutta todettuja tapauksia on toistaiseksi raportoitu harvoin. Kun statiinien pitkäaikaiskäyttö on kasvussa, neuropatia on hyvä pitää mielessä potentiaalisena haittavaikutuksena.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Vajaarokotus ja epidemiat Euroopassa

WHO tiedottaa Irlannissa, Sveitsissä, Saksassa, Italiassa ja Alankomaissa todetuista tuhkarokkoepidemioista, joiden katsotaan johtuvan mm. rokotusten heikosta kattavuudesta. Erityisen tulenarka tilanne on Britanniassa, jossa nk. kolmoisrokotteen (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) on väitetty aiheuttaneen lasten autismia, vaikkei tästä ole selvää näyttöä. Britanniassa kyseiset rokotukset ovat vähentyneet ja kattavat vähän yli 80 % kohdeväestöstä. Ranskassa kattavuus on 85 % ja Italiassa vain 70. Monissa kehitysmaissakin rokotusasteet ovat selvästi korkeampia. Yhdysvalloissa osuus on 91 % ja Australiassa 94 %. WHO:n mukaan rokotusasteen tulisi olla 95 %, ja alle 90 %:n taso on jo vaarallisen matala.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030