Terveydenhuolto

Suomi osallistuu ukrainalaisten evakuointeihin muiden EU-maiden kanssa

Ennen evakuointien toteutusta arvioidaan, ettei Suoman sairaaloiden hoitokapasiteetti vaarannu.

Hanna Kauppinen

Adobe/AOP

Suomi on sitoutunut osallistumaan Ukrainaista tulevien potilaiden lääkinnälliseen evakuointiin ja hoitoon yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Siirrot on jo aloitettu, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo tiedotteessaan .

Potilaiden siirrot hoidetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Sen avulla jo yli 700 ukrainalaista potilasta on saanut hoitoa mukana olevista maista. 

Venäjän hyökättyä Ukrainaan moni suomalainen on halunnut osallistua ukrainalaisten auttamiseen. Osa auttajista on hakenut ihmisiä oma-aloitteisesti taistelualueelta.

– Haavoittuneiden, sairaiden, vammaisten ja muiden erityisryhmien siirrot on kuitenkin syytä jättää viranomaisille, koska siirtoihin liittyy isoja riskejä ihmisten terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta, STM:n erityisasiantuntija  Krista Lyyra toteaa tiedotteessa.

Suomalaiset sairaanhoitopiirit koordinoivat potilaiden vastaanottoon liittyvät käytännön järjestelyt. Sisäministeriö tukee sosiaali- ja terveysministeriötä evakuointikuljetusten järjestämisessä. Maahanmuuttovirasto vastaa tilapäistä suojelua hakevien ja saavien vastaanottopalveluista sekä tilapäisen suojelun myöntämisestä.

Kotiuttamispaikka ja kuntoutuskin järjestettävä

Lue myös

Ennen evakuointien toteutusta arvioidaan, ettei Suoman sairaaloiden hoitokapasiteetti vaarannu. Ukrainan viranomaiset edellyttävät tätä vastaanottavilta mailta.

Potilailla tulee sairaalahoidon jälkeen olla kotiuttamispaikka ja heidän tarvitsemastaan kuntoutuksesta on huolehdittava. Myös potilaiden mukana mahdollisesti tulevien omaisten vastaanotosta ja palveluista on huolehdittava, jotta nämä voivat olla lähellä hoidossa olevaa omaistaan.

Potilassiirtojen tarkkoja tietoja ei kerrota, jotta operaatioiden ja siirrettävien henkilöiden turvallisuus ja tietosuoja voidaan varmistaa.

Tähän mennessä yli 33 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta. 

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030