Ajan­kohtai­sta

Kollegat tukevat tuomittua lääkäriä Tanskassa

Lääkärit ja sairaanhoitajat ovat Tanskassa ryhtyneet kampanjoimaan parempien työolojen puolesta.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Diabetesta sairastanut potilas kuoli tanskalaisessa Svendborgin sairaalassa vuonna 2013. Häntä hoitanut nuori lääkäri sai tapauksesta oikeudessa tuomion velvollisuuksiensa laiminlyömisestä.

Lääkäri oli pyytänyt mittaamaan potilaan verensokerin. Pyyntöä ei ollut kirjattu mihinkään, eikä lääkäri seurannut, toteutettiinko pyyntö.

Potilaan diabetes ei ollut hoitajien tiedossa, sillä osaston johdon mukaan hoitajien ei tarvinnut tutustua potilasasiakirjoihin. Tämän perusteena oli ajan säästäminen, kertoo The Local -lehti.

Potilas oli tullut sairaalaan diabeteksesta riippumattomista syistä. Hänen tapauksensa oli luokiteltu kiireettömäksi.

Potilas menetti myöhemmin tajuntansa ja kuoli noin neljän viikon kuluttua. Kuolema oli todennäköisesti seurausta matalan verensokerin aiheuttamasta aivovauriosta.

Se olisin voinut olla minä

Lääkärit aloittivat pian tuomion julistamisen jälkeen some-kampanjan tunnistella #detkuhaværetmig (se olisin voinut olla minä).

Lääkärit painottavat, että suullinen ohjeiden antaminen on arkipäivää sairaaloissa. Jokaista ohjettaan ei kiireisessä tilanteessa ehdi kirjata. He toteavat myös, että yhteistyö perustuu luottamukseen, eikä lääkäri voi vahtia jokaisen antamansa ohjeen toteuttamista.

Lääkäreiden mukaan nuoresta kollegasta on tehty syntipukki tilanteessa, jossa osaston käytännöt ja kireä työtilanne ovat osaltaan aiheuttaneet virheet.

Myös hoitajat ovat liittyneet kampanjaan.

Lääkärit ja hoitajat ovat huolissaan siitä, että hoidossa tapahtuneet virheet vieritetään yksittäisten työntekijöiden niskoille, vaikka vika olisi huonoissa käytännöissä. Terveydenhuollon ammattilaisten pitää pystyä keskittymään hyvään hoitoon, eikä itsensä suojaamiseen oikeusjutuilta.

Lue myös

He toteavat, että kirjaaminen on toki tärkeää ja pitää tehdä oikein – mutta siihen pitää myös varata aikaa. Kirjaamisesta pitäisi myös tehdä nykyistä helpompaa.

He toivovat nyt, että asian saama huomio auttaisi parantamaan työoloja ja sitä kautta myös potilasturvallisuutta.

Lue myös: "Kerro esimiehelle ja hanki hyvä asianajaja"

Potilas kuoli – miten liitto auttaa hoitovirhe-epäilyssä?

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030