75780 osumaa

Oiva käsikirja neurologisten sairauksien lääkehoidosta

Varsinaiset neurologian oppi- ja käsikirjat painottuvat diagnostiikkaan ja käsittelevät lääkehoitoa useimmiten ylimalkaisesti. Toisaalta monet perinteisen neurofarmakologian kirjat selvittelevät hermoston toimintoja ja lääkeaineiden vaikutusmekanismeja selittäviä ja jättävät kliinisen puolen käsittele-mättä. Tämä kirja on tarkoitettu paikkaamaan kliinisen neurofarmakologian oppikirjan puutetta, ja se täyttääkin tehtävän varsin hyvin.

Toimittanut Timo Klaukka

Kortteinen yliopistolta, päivää

Sosiologi Matti Kortteisen eximialla hyväksytty väitöskirja Kunnian kentät on maalaislääkärille hämmentävää luettavaa. Ei siksi, että tutkimuksen kohde, koneistajien ja pankkitoimihenkilöiden työ, sen rakenteet ja sen toimintaa kannattava eetos, on medisiinarille vieras, vaan siksi, että Kortteisen tapa lähestyä ja analysoida tutkimuskohdettaan on erityisellä tavalla tosi ja jäsentää monia potilasvastaanotolla esiintulevia ilmiöitä.

Toimittanut Timo Klaukka

Mikael Agricola ja lääkintätaito

Suomen kirjakielen perustaja Mikael Agricola (n. 1510-57) on myös ensimmäisenä julkaissut suomeksi lääkintätaitoon liittyvää tekstiä vuonna 1544 Tukholmassa painetussa teoksessaan "Rucouskiria". Tuolloin oli tapana liittää mm. rukouskirjojen ja virsikirjojen alkuun ns. ikuinen kalenteri ja muuta ajanlaskuun liittyvää tietoa. Astrologian suosion vuoksi kalentereiden yhteydessä selostettiin laajasti tähtitaivaan vaikutuksia ihmisen terveyteen ja tautien hoitoon. Jo ensimmäisessä Suomea varten painetussa kirjassa "Missale Aboense" vuodelta 1488 oli ikuinen kalenteri ja siinä kaksi latinan kielistä parisäettä suoneniskun ohjeiksi. Agricola seurasi vain yleistä tapaa, kun hän otti ikuisen kalenterin ja astrologiset ohjeet omaan rukouskirjaansa. Sitäpaitsi Agricolan pyrkimyksenä oli muutenkin tuoda aikansa yleistä tietämystä maanmiestensä ulottuville.

Professori Väinö K. Havu 60 vuotta

Turun yliopistollisen keskussairaalan iho- ja sukupuolitautien klinikan ylilääkäri, professori Väinö K. Havu täyttää 60 vuotta 3.11.1993. Työtovereiden ja ystävien laaja piiri on päättänyt tämän johdosta maalauttaa hänen muotokuvansa yliopiston kokoelmiin liitettäväksi. Olemme saaneet hänen suostumuksensa, ja taiteilija Raimo Aarras on lupautunut maalaamaan muotokuvan.Väinö K. Havu on urallaan ehtinyt olla sekä teoreettisen että kliinisen alan oppituolin haltijana. Toimittuaan pitkään anatomian apulaisprofessorina Turun yliopistossa hänet nimitettiin anatomian professoriksi Oulun yliopistoon, ja täältä hän siirtyi v. 1973 Turun yliopiston iho- ja sukupuolitautiopin professoriksi ja Turun yliopistollisen keskussairaalan iho- ja sukupuolitautiklinikan ylilääkäriksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030