75780 osumaa

Herkkyyselektro- ja magnetokardiografia sydäninfarkti- ja WPW-syndroomapotilailla

Uusien sydämen sähköistä toimintaa tutkivien noninvasiivisten menetelmien kliinistä käyttökelpoisuutta tutkittiin yhteensä 157 potilaalla, joilla oli lisääntynyt riski hengenvaarallisiin rytmihäiriöihin. Herkkyyselektrokardiografiassa (herkkyys-EKG) tutkitaan voimakkaasti vahvistettuja mikrovolttiluokan signaaleja, joiden rekisteröinti tapahtuu vähäkohinaisilla EKG-laitteilla ja erikoiskytkennöillä. Magnetokardiografia (MKG) tutkii sydämen synnyttämän magneettikentän muutoksia, joista saadaan periaatteessa EKG-kartoitusta vastaava informaatio nopeasti, helposti ja täysin noninvasiivisesti.

Yläraajan hermovammojen jälkitilojen kvantitatiivinen luokittelu

Invalidisäätiön ortopedisessa sairaalassa on vuosina 1970-86 hoidettu 422 potilasta yläraajan hermovamman jälkitilan takia. Näistä potilaista jälkitutkittiin 322 keskimäärin 11,5 (2-20) vuoden kuluttua leikkauksesta. Tavoitteena on ollut hyödyntää tämä laaja aineisto tilastollisesti ja luoda kvantitatiivinen luokittelu, joka kuitenkin olisi vertailukelpoinen aikaisemman kvalitatiivisen luokittelun kanssa. Tunnon palautuminen on tutkittu neljällä kliinisellä testillä: staattinen 2 pistetunto, liikkuva 2 pistetunto, Poppenin sensitometri sekä filamentti-testi. Sudomotoriikka on evaluoitu mittaamalla lämpötila, kuuman ja kylmän kynnysarvot sekä ihon sähköinen vastus.

Lääkkeenomaisista tuotteista lain tarkoittamia lääkkeitä Markkinoija hyötyy kuluttajaa enemmän

Lääkkeenomaisia tuotteita ei enää ETA-sopimuksen tultua voimaan ole olemassa. Nykyisiä lääkkeenomaisia tuotteita kutsutaan jatkossa rohdosvalmisteiksi, mutta lainsäädännöllisesti niistä tulee lääkkeitä. Samalla tuotteiden pakkauksissa ollut merkintä "tehoa ei ole osoitettu lääkkeiltä vaaditulla tavalla" poistuu kokonaan käytöstä. Lääkkeenomaisista tuotteista lääkelaitoksessa vastaavan Marja-Leena Nurmisen mielestä muutos palvelee enemmän markkinoijien kuin kuluttajien tarpeita.

Työterveyshuolto voi toimia henkisen työsuojelun konsulttina

Tulospaineiden kasvaessa ja muutostahdin kiihtyessä monet ponnistelevat työssään voimiensa äärirajoilla. Ilmapiiri työpaikoilla kiristyy ja yhteistyö kärsii, luovuus saa kilpailijakseen masentuneisuuden ja pelon. "Henkinen työsuojelu" vilahtaa keskustelussa kuitenkin yhä harvemmin, vaikka uuden työturvallisuuslain voimaantulosta on kulunut vain neljä vuotta.

Anna-Liisa Elo, Paavo Sillanpää

Poistuuko psykiatripula Itä-Suomesta?

Pula psykiatrian erikoislääkäreistä on ollut mielenterveystyön polttavin henkilöstöön liittyvä ongelma. Ilman osaavaa, ammattitaitoista ja koulutettua henkilöstöä puheet psykiatrian kehittämisestä ovat perusteettomia. Useat sairaanhoitopiirit ovat ylläpitäneet ns. satelliittikoulutusjärjestelmää, jolla on pyritty parantamaan mahdollisuuksia erikoistua psykiatriaan sekä edistämään psykiatristen yksiköiden avointen lääkärinvirkojen täyttöä. Kolmen viime vuoden aikana lääkärivajaus itäsuomalaisissa psykiatrisissa yksiköissä näyttää ratkaisevasti helpottuneen. Avointen virkojen osuus on pienentynyt lähes neljänneksestä seitsemään prosenttiin. Muutos johtuu paitsi tehostuneesta erikoislääkärikoulutuksesta, myös lääkäreiden huonontuneesta työllisyystilanteesta.

Jukka Hintikka

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030