75746 osumaa

Sosiaalipsykiatrian vanhat ja uudet tuulet

Euroopan psykiatriyhdistyksen psykiatrisen epidemiologian ja sosiaalipsykiatrian sektion järjestämä kuudes symposiumi (Association of European Psychiatrists; Section committee "Psychiatric Epidemiology and Social Psy-chiatry". VIth European Symposium) pidettiin Z^_richin Irchel-yliopistossa Sveitsissä, 8.-10. huhtikuuta 1992. Symposiumin puheenjohtaja oli professori Heinz Häfner Mannheimista, Saksasta ja ohjelman järjestäjänä (program chair) professori Jules Angst Z^_richistä.

Matti Joukamaa Raimo K. R. Salokangas

Suuri verenpainetutkimus lähtökuopassa

Vallalla on erilaisia käsityksiä siitä, miten tehokkaasti verenpainetautia tulee alentaa, jotta siitä saatava terveydellinen hyöty olisi mahdollisimman suuri. Verenpaineen hoito on kiistattomasti hyödyllistä, kuten mm. 37 000 potilaan meta-analyysi on osoittanut. Sen mukaan keskiverenpaineen 5-6 mmHg:n lasku vähentää aivoverenkiertohäiriöiden esiintyvyyttä 42 % ja kardiovaskulaarikuolleisuutta 21 %.

Mikä on tarvittava summa?

Otin aamukahviluettavakseni Lääkärilehden 20.5.92 numeron 15/92, jossa on kullanarvoinen tietopaketti ''Sepelvaltimotaudin hoitosuositus 1992''. Huomioni kiinnittyi siinä olleeseen Juhani Heikkilän ohitusleikkauksia koskevaan kirjoitukseen, jonka lopussa hän huomauttaa: (Jo yksin) ''HYKS:n piirin nykyisten jonopotilaiden neljän vuoden työkyvyttömyydestä koituu satojen miljoonien menetykset.'' Ja edelleen: ''Yhteiskunta menettää parissa vuodessa enemmän kuin kuluisi riittäviin leikkauspalveluihin.''

Martti Paloheimo

Koko väestö järjestelmällisen hammashoidon piiriin

Hammashoidon sairausvakuutuskorvausten laajeneminen koko väestöä koskevaksi 1.7.1992 lykkääntyi. Uudistusta haluttiin siirtää vuoden 1993 alkuun, mutta näyttää sille ettei ensi vuoden budjetissa riitä varoja tämän uudistuksen toteuttamiseen. Olisiko tästä huolimatta koko väestölle mahdollisuus tarjota hammashoitoa nykyisiä yksityistaksoja huomattavasti edullisemmin, mutta kuitenkin niin ettei kuntalaisten verovaroja käytettäisi kyseiseen tarkoitukseen?

Pekka Utriainen Ylihammaslääkäri Keskushammashoitola, Seinäjoki

Seksologisesta sanastosta

Kesäloman tultua on aika lukea rästiin jääneitä julkaisuja. Suomen Lääkärilehdessä 11/92 ollut artikkeli tamperelaisten lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä antoi aihetta pohtia jälleen suomenkielistä terminologiaa. Englanniksi seksuaalinen hyväksikäyttö on ''sexual abuse'', joka on ymmärrettävä negatiivissävytteiseksi. Mitä hyvää insestissä on lapsen kannalta? Ihmetyttää vain, mistä kyseinen suomenkielinen termi on saanut alkunsa.

Mia Venhola, Ll, Terveyskeskuslääkäri Seksuaaliterapeutti Vantaan Terveyskeskus

Lääkärien yhteiskunnallisen aseman murros 1800-luvulla

Tänä päivänä lääkärit yleensä ja kirurgit erityisesti ovat ammattien arvostusta mitattaessa sosiaalisen statusasteikon huipulla. Toden teolla lääkärit kuitenkin alkoivat nousta kärkeen vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla. Viime vuosisadan Suomen statusammatti numero yksi oli lakimiehen, lähinnä siksi, että aatelisto katsoi lakimiehen uran arvolleen sopivaksi. Lääkäreiltä puuttui aluksi tämä selkeä kytkentä johtavaan säätyyn. Lääkintätaidostakaan ei ollut arvovallan lisääjäksi - lääketieteen suuret voitot olivat vielä edessäpäin. Ammatin statuksen nousua auttoi kuitenkin tieteen ja yliopiston kasvava arvostus yleensä.

Pekka Sörensen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030