Ajan­kohtai­sta

Lasten elinsiirtoja tehdään vuodessa 20–25

Munuais- ja maksaliiton järjestämä elinsiirtoviikko pidetään nyt ensimmäistä kertaa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Tänään maanantaina alkaa Suomen ensimmäinen elinsiirtoviikko. Munuais- ja maksaliiton järjestämä tapahtuma pyrkii nostamaan esiin etenkin lasten elinsiirtoja, kerrotaan tiedotteessa.

Suomessa tehdään vuosittain noin 20–25 elinsiirtoa lapsille ja nuorille. Tänä vuonna lokakuuhun mennessä oli tehty 24 elinsiirtoa, joista 11 oli munuaistensiirtoja.

Munuainen voidaan siirtää elävältä luovuttajalta, ja usein luovuttajana on toinen vanhemmista. Aikuisen munuainen voidaan siirtää yli kymmenkiloiselle lapselle. Muut elimet, kuten maksa ja sydän, saadaan aivokuolleelta luovuttajalta. Osa aikuisen maksasta voidaan siirtää lapselle, mutta sydämen ja keuhkon tulee olla saman kokoluokan luovuttajalta.

Elinsiirto on parantumattoman sairauden viimeinen hoitokeino. Suomessa lasten elinsiirtojen tulokset ovat hyviä ja lapsi voi viettää normaalia lapsuutta leikkien, käyden koulua ja harrastaen.

Lue myös

Elinsiirtoviikon aikana liitto järjestää tapahtumia Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistosairaaloiden osastoilla tai poliklinikoilla, joissa hoidetaan alaikäisiä elinsiirtopotilaita. Tapahtumissa lapset saavat pukeutua haluamikseen sankarihahmoiksi.

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030