Ajan­kohtai­sta

Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Jussi Heltunen

Eteläisessä Afrikassa leviävässä uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä, vaikka tietoa muunnoksesta on vasta kovin vähän, sanoo virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Muunnos B.1.1.529 nousi otsikoihin loppuviikosta maailmanlaajuisesti. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan nopeasti leviävässä muunnoksessa on edeltäjiään enemmän mutaatioita ja nyt on selvitettävä, mitä tämä tarkoittaa diagnostiikan, hoitomuotojen ja rokotteiden kannalta. Toistaiseksi varianttia on havaittu lähinnä Etelä-Afrikassa ja Botswanassa.

Vapalahdessa herättävät huolta etenkin viitteet muunnoksen herkemmästä tartuttavuudesta ja kyvystä väistää immuniteettia.

Hän muistuttaa kuitenkin, että nykyisillä tiedoilla ei voi suoraan päätellä, kuinka hyvä lisääntymiskyky muunnoksella on erilaisissa olosuhteissa.

– Vielä ei ole tarpeeksi dataa sen päättelemiseen, mikä on olosuhteiden osuus muunnoksen lisääntymisessä ja miten se leviää suhteessa alueisiin, joissa deltavarianttia on runsaasti.

Vapalahti arvelee, että Etelä-Afrikassa on ollut tilaisuus uudelle kannalle muodostua valtalajiksi, koska deltavarianttiaalto on siellä juuri loppumassa ja uusia tapauksia on ollut vähän.

Alustavaa tietoa lähiviikkoina

Alustavia koetuloksia muunnoksen tarkemmasta luonteesta ja sen merkityksestä koronapandemialle voidaan odottaa lähiviikkoina. Siihen taas menee aikaa, ennen kuin vertaisarvioituja tutkimuksia on saatavilla. Vapalahden mielestä varhainen raportointi on kuitenkin hyödyllistä.

– Jos odotetaan varmuutta siitä, mikä täsmälleen tämän kannan merkitys on ja miten se leviää, alkaa olla myöhäistä tehdä estäviä toimenpiteitä.

Viime vuoteen verrattuna nyt tehdään paljon maailmanlaajuista sekvensointia ja saadaan kohtuullisen varhaisia hälytyksiä. Tämän ansiosta on mahdollista seurata muunnosten kehittymistä ja jopa torjua leviämistä.

Lue myös

– On erittäin hyvä, että uhkaavista varianteista raportoidaan varhain. Voisi olla niinkin, että leviäminen tapahtuisi pimennossa.

Siksi Vapalahti näkee ongelmallisena, jos varhaisesta raportoinnista seuraa vain "rangaistuksia". Perjantaina EU:n komissio antoi suosituksen lentojen keskeyttämisestä eteläiseen Afrikkaan huolestuttavan muunnoksen vuoksi. Myös esimerkiksi Britannia keskeytti lennot.

– On tärkeää tietysti estää leviämistä, mutta pidemmällä tähtäimellä ehkä olisi hyvä jotenkin kompensoida tätä, jotta insentiivi raportoida uusista uhkaavista varianteista säilyy. Varhaisen raportoinnin seurauksena ei pitäisi olla pelkästään se, että maa pistetään välittömästi globaaliin boikottiin, Vapalahti pohtii.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030