1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Rokotteiden tuoma suoja näyttää tehoavan Intian koronavarianttiin
Ajan­kohtai­sta

Rokotteiden tuoma suoja näyttää tehoavan Intian koronavarianttiin

Variantti tarttuu helpommin ja voi sairastuttaa vakavammin, mutta Suomen kannalta se ei ole huolestuttavin.

Rokotteiden tuoma suoja näyttää tehoavan Intian koronavarianttiin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Uusi koronaviruksen variantti on suistanut Intian kauhistuttavaan tilanteeseen, mutta itse variantti ei välttämättä ole edeltäjiään pahempi.

– Ainakaan vielä mikään ei osoita, että Intian variantti olisi huolestuttavampi kuin aikaisemmat variantit. Päinvastoin osa laboratoriotutkimuksista kertoo, ettei se välttämättä ole niin suuri ongelma rokotteille kuin muut variantit saattavat olla, kertoo tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

Intiassa liikkuu tarkkaan ottaen ainakin kaksi samasta kantamuodosta kehittynyttä virusvarianttia, B.1.617.1 ja B.1.617.2. Varianttien ominaisuuksista tiedetään vielä varsin vähän.

– Tämänhetkinen käsitys on, että ne voivat olla jonkin verran vaarallisempia ja helpommin leviäviä kuin Wuhanista lähtenyt virus, mutta eivät vaarallisempia kuin Etelä-Afrikan ja Brasilian variantit. Välttämättä ne eivät edes leviä paremmin kuin brittivariantti, Aivelo kertoo.

Yksi tekijä Intian tilanteen kriisiytymisen taustalla voi olla se, ettei siellä aiemmin kiertänyt helpommin tarttuvia virusvariantteja.

– Siellä on varmaan ollut räjähdysherkkä tilanne pidemmän aikaa, ja kun kehittyi helpommin leviävä variantti, tilanne lävähti silmille, Aivelo pohtii.

On kuitenkin mahdollista, että Intian variantti voi aiheuttaa vakavampia oireita.

– Tehokkaampi leviäminen liittyy siihen, miten virus pääsee tunkeutumaan ja sitoutumaan solujen sisälle. Jos variantti leviää tehokkaammin, se varmaan aiheuttaa jonkin verran vaarallisempaa tautiakin.

Tosielämän tieto rokotteista karttuu vähitellen

Käsitys siitä, ettei Intian variantti kiertäisi rokotteen aikaansaamaa immuniteettia Etelä-Afrikan ja Brasilian virusmuunnosten tapaan, perustuu Cambridgen yliopiston kliinisen mikrobiologian professori Ravindra Kumar Guptan laboratoriossa tehtyihin tutkimuksiin.

Lue myös

Siellä on tutkittu, millainen on rokotettujen ihmisten veriseerumin neutralisaatiotehokkuus Intian varianttia vastaan. Laboratoriotutkimusten perusteella Intian variantti vaikuttaa kiertävän immuniteettia jonkin verran, mutta ei niin paljon kuin Brasilian- tai Etelä-Afrikan variantit.

Tosielämän tieto asiasta kertyy vähitellen.

– Lohdullinen puoli Intian tilanteessa on, että rokotteet auttavat ja pystyvät estämään taudin leviämisen ja vakavan taudin. Toisaalta tällaista kriisiä ei välttämättä olisi syntynyt, jos rokotteita olisi ollut enemmän jo aikaisemmin, Aivelo sanoo.

Tällä hetkellä Intian väestöstä on rokotettu kymmenisen prosenttia.

Suomessa on Aivelon mielestä syytä suhtautua varovaisesti kaikkiin koronaviruksen variantteihin, mutta Intian variantti ei ole niistä huolestuttavin.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona ei näytä vaikuttavan kandien kesätöihin

Simo Nuuttilan mukaan on huolestuttavaa, että viime kesänä kesätöitä peruutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Ajassa
Kesätyö lähenee

Rebecca Suomi menee kesätöihin Seinäjoen keskus­sairaalan yhteispäivystykseen.

Ajassa
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

Kolumni
Lähde kävelemään

Korona-aika on passivoinut ihmisiä, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Voimia, medisiinari

Iloisiin uutisiin kuuluu se, että koronapandemia ei ole juuri vaikuttanut kesätöihin, kirjoittaa Pekka Nykänen.