Ajan­kohtai­sta

"Sote-linjaus vie Savonlinnan sairaalan kurjaan tilanteeseen"

Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro on pettynyt Itä-Savoa koskeviin sote-linjauksiin.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Hallitus on linjannut, että sote-uudistuksessa Itä-Savo kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Savonlinnan sairaalan yhteispäivystyksen toiminta on mahdollista vuoden 2032 loppuun.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterin kuntayhtymäjohtaja, lääkäri Panu Peitsaro kertoo, että he ovat erittäin pettyneitä hallituksen sote-linjaukseen.

– Kaksi vuotta tehtiin töitä sen eteen, että tuleva sote-hyvinvointialueemme olisi Pohjois-Savo, Peitsaro sanoo.

Sairaanhoitopiiri olisi halunnut osaksi Pohjois-Savoa, koska linjaus vaikuttaa Savonlinnan keskussairaalan kohtaloon. Yliopistopiiri voi omalla päätöksellään ylläpitää enemmän kuin yhtä yhteispäivystysyksikköä. Muut eivät voi näin toimia.

– On epätodennäköistä, että muut hyvinvointialueet hyväksyisivät, että saadaan toistamiseen määräaikaisena tällaista poikkeuspykälää. Täällä koetaan, että on äärimmäisen iso uhka ja voimakas epävarmuus siitä, mikä sairaalan tilanne tulee olemaan.

Lue myös

Peitsaron mukaan ei ole varmaa, että sairaala pysyy Savonlinnassa edes vuoteen 2032 saakka vaan se riippuu tulevan, vaaleilla valittavan valtuusto päätöksestä. Nyt laadittu linjaus on sairaalan toiminnan mahdollistava, ei turvaava.

Peitsaro uskoo, että sairaalan kohtalon epävarmuus vaikeuttaa lääkäreiden rekrytointia.

– Näen haasteellisena, että nuori, kolmikymppinen lääkäripariskunta asettuisi tänne ja ostaisi esimerkiksi asuntoa, kun sairaalan jatkuvuudesta on epävarmuus. Tämä vie Savonlinnan sairaalan kurjaan tilanteeseen.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030