6188 osumaa

Äidin lääkkeistä harvoin haittoja imeväiselle

Pelko imeväiseen kohdistuvista haitoista johtaa mm. lääkityksien välttämisiin tai lopettamisiin, mutta tosiasiassa vain harvat lääkkeet kaipaavat huomiota. American Academy of Pediatrics on päivittänyt imettävien äitien lääkitysohjeita. Lääkkeen pitkä puoliintumisaika, sen suuri pitoisuus lapsessa tai tunnettu toksisuus ja imeväisen keskosuus edellyttävät harkintaa; radioaktiiviset lääkkeet ja syöpälääkkeet kuuluvat näihin lääkeryhmin. Rotavirusrokotus on harmiton, mutta HPV-rokotusta tulisi välttää, jos lapsella on synnynnäinen sydänsairaus, kroonisia hengitystieongelmia tai taipumus hengitystieinfektioihin. Psykoosi- tai rauhoittavien lääkkeiden ja masennuslääkkeiden käytössä edellytetään erityistä varovaisuutta. Valmisteyhteenvedoissa on yleensä riittävästi tietoa imetyksen kannalta. Yksityiskohtaisempaa tietoa saa mm. verkkopalvelusta toxnet.nlm.nih.gov > LactMed.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Useat lääkkeet halutaan pannaan ravintoeläinten hoidossa

Kuluttajan suojelua ja ruoan turvallisuutta ajavat kansalaisjärjestöt esittävät, että kymmenen vaarallista lääkettä kiellettäisiin ravinnoksi käytettyjen eläinten kasvatuksessa ja lääkinnässä maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki ovat jo kieltolistoilla EU-maissa ja Yhdysvalloissa, mutta eivät muissa maissa. Kun elintarvikekauppa globalisoituu, näistä maista tuodut eläinperäiset ruoka-aineet altistavat kuluttajat mm. syöpää ja mutaatioita aiheuttaville aineille. Listalle otetut aineet ovat karbadoksi, nitrofurantoiini, furatsolidoni, klooripromatsiini, dietyylistilbestroli (DES), olakindoksi, dimetridatsoli, ipronidatsoli, metronidatsoli ja ronidatsoli. Asiaa käsitellään lähiaikoina eläinlääkintää käsittelevässä asiantuntijakokouksessa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkejäteillä usein vain yksi menekkituote

Kuudella yhdestätoista suurimmasta lääkeyrityksestä oli yksi lääkevalmiste, jonka myynti oli reippaasti yli 10 % koko yrityksen myynnistä. Poikkeuksen teki Bayer, jonka tuotteista mikään ei ollut kokonaismyynnistä yli 5 %, vaan yrityksen tuotekirjo jakautui tätä pienempiin myyntiosuuksiin. Adalimumabin (Humira, Abbott) osuus yrityksen myynnistä oli 23 %, duloksetiinin (Cymbalta, Lilly) 22 %, salmeteroli-flutikasoniyhdistelmän (Seretide, GlaxoSmithKline) 18 %, esomepratsolin (Nexium, AstraZeneca) 14 % ja trastutsumabin (Herceptin, Roche) 13 %. Kun myynniltään merkittävän valmisteen patenttisuoja päättyy ja geneeriset kopiovalmisteet ilmestyvät kilpailemaan halvoilla hinnoillaan, on alkuperäisvalmisteen kehittäneellä yrityksellä edessään sopeutumisvaikeuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Glukoosinpoistaja empagliflotsiini pudottaa painoa

Glukoosinkuljettajaproteiinin (SGLT2) estäjä ja ns. glukoosinpoistaja empagliflotsiini (BI10773, Lilly/Boehringer Ingelheim) pudotti tyypin 2 diabetesta sairastavien potilaiden painoa vaiheen III tutkimuksissa, kun lääke yhdistettiin metformiiniin. Kuusi kuukautta jatkuneessa tutkimuksessa potilaiden paino putosi 10 mg:n päiväannoksella 2,16 kg ja 25 mg:n annoksella 2,39 kg, kun lumehoidossa paino laski 0,39 kg (p = 0,001). Empagliflotsiini estää munuaistiehyissä glukoosin imeytymistä takaisin verenkiertoon, jolloin glukoosia erittyy virtsaan tavallista pienemmällä veren glukoosipitoisuudella. Samalla vaikutusmekanismilla toimiva dapagliflotsiini (Forxiga, Bristol Myers Squibb) hyväksyttiin EU-maihin viime vuonna.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lisää puhtia lasten lääketutkimuksiin

Yhdysvalloissa hallitus kannustaa lääketeollisuutta tekemään yhä enemmän lääketutkimuksia lapsilla silloin, kun lääke on tarkoitettu myös heille. Tutkimalla lääkettä myös lasten hoidossa valmistaja voi saada 6 lisäkuukauden yksinoikeuden valmisteen markkinoinnissa patenttisuojan rauetessa. Lääkehoidossa on virheellistä pitää lasta pienenä aikuisena, eikä lapsen lääkeannosta voi luotettavasti arvioida aikuisen annoksesta. Monet lääkkeet eivät toimi lapsilla samoin kuin aikuisilla, ja turvallisuudessa ja tehossa voi olla eroja, kun lapsen elimistö ei ole vielä täysin kehittynyt. Arviolta 80 %:a vain aikuisilla tutkituista lääkkeistä on jouduttu käyttämään myös lasten hoidossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Flukonatsoli haitaton sikiölle?

Tanskassa syntymärekisterin ja reseptitiedoston avulla tehty tutkimus totesi, ettei äidin raskauden alkukolmanneksen aikana käyttämällä sienilääke flukonatsolilla ollut merkitsevää yhteyttä vastasyntyneen epämuodostumiin. Tutkimus kattoi kaikki maassa vuosina 1996-2011 syntyneet lapset. Äideistä 7 352 oli käyttänyt flukonatsolia raskauden alussa, ja vertailu tehtiin flukonatsolia käyttämättömiin yli 969 000 äitiin ja heidän lapsiinsa. Vaara saada mikä tahansa vastasyntyneen synnynnäinen epämuodostuma oli flukonatsoliryhmässä 1,06 (95 %:n LV 0,92-1,21). Erikseen mitattiin vaara saada pään ja kasvojen, raajojen tai sydämen epämuodostuma tai kitahalkio. Ainoastaan Fallot´n sydänoireiston riski todettiin suurentuneeksi (3,16; 1,49- 6,71), mutta tapauksia löytyi vain seitsemän ja näyttö jäi osin epävarmaksi. Aikaisemmin on julkaistu yksittäisiä tapausselostuksia epämuodostumista vastasyntyneillä, joiden äiti on käyttänyt raskauden aikana flukonatsolia emättimen sieni-infektioon. Tutkimus on tärkeä, sillä tämän infektion vaara voi lisääntyä raskauden aikana. Tutkijat listasivat useita tutkimuksensa epävarmuustekijöitä, mutta pitivät sen vahvuutena koko maan väestön kattavaa ja mittavaa aineistoa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kun isä itsensä lekan varrella teloi - osa 2

60-vuotias hoikka mies oli näppärä käsistään, terve ja hyväkuntoinen. Urheilua hän harrasti säännöllisesti. Kesämökillä paaluttaessa leka irtosi varrestaan ja varsi osui vasempaan sääreen. Ruhjeet nilkan yläpuolella olivat sen verran laajat ja jalka kipeä, että mies lähti lääkäriin. Päivystävä lääkäri ei katsonut tikkejä välttämättömiksi, mutta kyseli särkylääkkeen tarpeesta. Mies ihmetteli, miksei jalkaa tarvitse kuvata. Hänen pyynnöstään lääkäri kirjoitti päivystyslähetteen röntgeniin, katsoi kuvat ja kotiutti.

Raili Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030