6188 osumaa

Loratadiinin käyttö raskauden aikana - onko käyttörajoitukselle perusteita?

Euroopan lääkearviointivirasto antoi loppuvuodesta 2003 varoituksen antihistamiini loratadiinin käytöstä raskauden aikana. Lääkkeen on epäilty lisäävän hypospadian riskiä lapsilla, jos äiti on käyttänyt lääkettä alkuraskauden aikana. Vakuuttavaa näyttöä riskin lisääntymisestä ei kuitenkaan ole, eikä myöhemmissä seurantatutkimuksissa ole saatu viitettä muidenkaan kehityshäiriöiden riskin lisääntymisestä. Loratadiinin käyttöä raskauden alkuvaiheessa lienee kuitenkin viisainta välttää toistaiseksi, kunnes lisää tietoa saadaan.

Heli Malm

Vakavat pneumokokki-infektiot ja epäonnistunut makrolidihoito

Kuopion ja Turun yliopistosairaaloiden havaintojen mukaan makrolideille resistenttien pneumokokkien aiheuttamat vaikeat infektiot ovat yleistyneet. Avohoidossa todetun pneumokokkikeuhkokuumeen hoito tulisi käynnistää amoksisilliinilla tai V-penisilliinillä. Jotta resistenssin kehittymistä voitaisiin ehkäistä, makrolideja tai telitromysiiniä ei tulisi käyttää ensisijaislääkkeinä ylempien hengitysteiden infektioissa.

Irma Koivula - Matti Korppi - Ulla Kärkkäinen - Outi Perola - Elina Lahti - Olli Ruuskanen - Merja Rantala - Antti Hakanen - Jari Jalava - Pentti Huovinen

Pneumokokkien makrolidiresistenssi lisääntyy nopeasti

Pneumokokkien resistenssi makrolideille on lisääntynyt 1990-luvun alusta lähtien nopeasti: vuonna 1997 makrolideille resistenttejä pneumokokkeja oli 5 % tutkituista ja vuonna 2002 jo 15,4 %. Myös ensimmäiset telitromysiiniherkkyydeltään alentuneet pneumokokit on jo eristetty Suomesta, ja on mahdollista, että pneumokokille kehittyy myös telitromysiiniresistenssi.

Merja Rantala - Antti Hakanen - Jari Jalava - Pentti Huovinen - Pirkko Paakkari - Outi Lyytikäinen - Peter Klemets - Petri Ruutu

Uusien unilääkkeiden vaikutuksissa

Britannian lääkehoitojen hyödyllisyyttä arvioiva kansallinen laitos (The National Institute for Clinical Excellence, NICE) on arvioinut lyhytvaikutteisten tsaleplonin (Sonata, Wyeth) sekä tsolpideemin ja tsopiklonin (joista Suomessa on kaupan useita valmisteita) mahdollisia eroja unilääkekäytössä. Eroja ei löytynyt, eikä lääkkeillä myöskään ollut merkittäviä etuja lyhytvaikutteisiin bentsodiatsepiineihin verrattuna, jotka tunnetusti ovat selvästi halvempia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU:n lääketutkimustiedostoa vaaditaan julkiseksi

Toukokuun alussa EU-maissa voimaan tullut lääketutkimusdirektiivi edellyttää kaikkien kliinisten lääketutkimusten ilmoittamista EU:n lääketutkimustietokantaan (EudraCT Database), johon on kuitenkin pääsy vain viranomaisilla. Nyt Cochrane vaatii tieteellisillä, taloudellisilla ja eettisillä perusteilla tiedostoa avattavaksi myös lääkäreille ja tutkijoille. Näin lääkkeiden turvallisuudesta ja haitoista saataisiin paremmin tietoa. Negatiiviset tutkimustulokset jäävät useimmiten julkaisematta tai tutkimukset keskeytetään varhain, eikä tuloksia voida analysoida luotettavasti. Vuoden 1948 jälkeen kliinisiä tutkimuksia on tehty arviolta noin miljoona, joista kuitenkin vain puolet on julkaistu. Cochrane vetoaa myös käytäntöön Yhdysvalloissa, jossa yleisöllä on pääsy käynnissä olevien lääketutkimuksien tiedostoon.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Äkillinen hengenahdistus saunassa

Ensihoitajien saapuessa heitä oli odottamassa potilas, joka hengitti puuskuttaen eikä pystynyt puhumaan lauseita. Hän oli soittanut hätäkeskukseen saunoessa alkaneen äkillisen hengenahdistuksen takia. Potilas oli aiemmin ollut terve, tosin varsin ylipainoinen, eikä hänellä ollut säännöllistä lääkitystä. Potilas oli kivuton, mutta ennen saunaan menoa hän oli tuntenut lyhytkestoisen kipupistoksen rinnassa.

Tom Silfvast

Lääkevaihto on laskenut hintoja enimmillään yli 80 %

Lääkevaihdon piirissä vähän toista vuotta olleista lähes 1 800 lääkkeestä lähes joka toisen hinta oli huhtikuun 2004 alussa alempi kuin ennen lääkevaihdon käynnistymistä. Suurimmillaan pudotukset ovat olleet useita kymmeniä euroja, suhteellisesti yli 80 %. Kilpailu on ollut erityisen kovaa mm. ulkuslääkkeiden, eräiden verenpaine- ja kolesterolilääkkeiden sekä lähinnä asikloviiria sisältävien viruslääkkeiden ryhmissä. Myös useiden masennuslääkkeiden hinnat ovat alentuneet merkittävästi. Apteekkariliiton tekemän selvityksen mukaan hinnat halpenivat keskimäärin neljänneksen verran.

Timo Klaukka - Erkki Kostiainen

Estrogeenin edut ja haitat hormonihoidossa

Menopaussioireiden hoitoa tutkineesta nk. Women's Health Initiative (WHI) -tutkimuksesta on nyt julkaistu ne osatulokset, joissa yli 10700 naista, joilta oli poistettu kohtu, sai päivittäin 0,625 mg:aa konjugoitua estrogeenia tai lumetta lähes 7 vuoden ajan. Suhteutettuna 10 000:ta naisvuotta kohti aivohalvauksia ilmeni 39 % (12 tapausta) ja sydänsairauksia 12% enemmän kuin lumeryhmässä. Vastaavasti osteoporoottisia luunmurtumia oli 56 tapausta vähemmän mukaan lukien 39 % vähentyneet reisiluun murtumat ja 23 % vähentyneet rintasyöpätapaukset. Murtumien kokonaismäärässä tapahtui noin 30 %:n pudotus estrogeeniryhmässä. Tutkijat toteavat, että tulokset tukevat suositusta, jonka mukaan konjugoitua estrogeenia tulee käyttää vain menopaussioireiden vuoksi ja silloinkin käyttämällä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen aikaa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tsafirlukastiin varoitus maksatoksisuudesta

Astmalääke tsafirlukastiin (Accolate, AstraZeneca) on lisätty varoitus maksatoksisuudesta ja potentiaalisesti fataalista maksan toiminnanvajauksesta. Vuonna 1996 myyntiluvan saaneesta valmisteesta on ilmoitettu 46 hepatiittitapausta sekä lisäksi 14 vakavaa ja 56 lievempää maksan toiminnanvajausta. Tapauksista seitsemän johti kuolemaan. Valmistaja on tarkistanut tuoteselostetta ja lähettänyt havainnoista tiedotteen lääkäreille. Maksa-arvojen mahdollisesta kohoamisesta lääkkeen käytön yhteydessä on muistutettu jo aikaisemmin tuoteselosteessa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Onko penisilliiniallergia elinikäinen?

Kun penisilliinistä allergisen reaktion saaneet käyttivät lääkettä toistamiseen, heistä vain noin 2 % sai uudelleen penisilliinille tyypillisiä allergisia oireita. Tutkimukseen oli saatu yhteensä noin 6 000 potilasta, joilla oli ollut allerginen reaktio penisilliinistä. Heistä runsaat 3 000 käytti myöhemmin elämässään toisen kerran penisilliiniä, jolloin penisilliinin aiheuttamat allergiset oireet uusiutuivat 57:llä. Penisilliiniallergian esiintyminen perustuu useimmiten potilaan kertomukseen, eikä allergiaa myöhemmin todenneta, jolloin ihottuma tai muu allergiaksi luultu oire voi olla osa sairastetun taudin oireita. Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 3,4:ää miljoonaa potilaskertomusta Britanniassa. Aikaisemmin on arvioitu, että noin 60 % penisilliiniallergiaa sairastaneista saa sen myös toisen käyttökerran yhteydessä. Tutkijat ehdottavat lisätutkimuksia asian varmentamiseksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030