6188 osumaa

GlaxoSmithKline oikeuteen epäiltynä tutkimustulosten salailusta

Useita kuukausia muhinut kiista masennuslääkkeiden käyttöön liittyvän itsemurhariskin lisääntymisestä lapsipotilailla (SLL 2004;59:1798 ja 177) on nyt johtanut syytteeseen. New Yorkin yleisen syyttäjän Eliot Spitzerin mukaan GSK julkaisi tutkimuksen, jossa paroksetiini (Seroxat, Paxil) osoitti myönteisiä vaikutuksia lapsipotilailla, mutta jätti julkaisematta kaksi tutkimusta, joiden tulokset lasten depressiossa eivät olleet vakuuttavia. Vaikka kaikki tutkimustulokset on esitetty liittovaltion viranomaiselle (FDA), Spitzer vetoaa osavaltion erityisasemaan, ja tilanne on käymässä juridisesti mielenkiintoiseksi. Lähikuukaudet näyttävät, miten ratkeaa tämä poikkeuksellinen kiista, joka kuitenkin on jo potkaissut liikkeelle vaatimuksen velvoitteesta julkaista kaikki lääketutkimukset.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lundbeck kiirastulessa sitalopraamitutkimuksistaan

New Yorkin yleinen syyttäjä Eliot Spitzer vaatii sitalopraamin (Cipramil/Celexa/ Lexapro, Forest Laboratories ja Lundbeck) valmistajalta selvitystä Lundbeckin Euroopassa vuonna 2002 teettämästä mutta julkaisematta jätetystä tutkimuksesta, jossa sitalopraami ei tehonnut lasten depressiossa. American Journal of Psychiatryssa sitävastoin julkaistiin vuonna 2004 Forest Laboratoriesin (Lundbeckin edustaja Yhdysvalloissa) teettämä tutkimus, jossa sitalopraami tehosi lasten depressiossa. Yllättävää tilanteessa on, että Forest Laboratories on nyt ilmoittanut tuoreesta tutkimuksesta, jossa sitalopraami ei ollut lumetta tehokkaampi lasten ja nuorten depressiossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkeyritykset ryhdistäytymässä tutkimustulostensa julkaisemisessa

Keskustelu lasten depressiosta tehtyjen, lääkeyritysten kannalta haitallisten lääketutkimuksien julkaisematta jättämisestä on saanut GlaxoSmithKlinen ilmoittamaan, että se julkaisee lähiaikoina verkkosivuillaan lääketutkimussuunnitelmien yhteenvedot ja tulokset kaikista käyttöön hyväksytyistä lääkevalmisteistaan. MSD puolestaan ehdottaa, että kliiniset lääketutkimukset tulisi ilmoittaa viranomaisen ylläpitämään rekisteriin (www.clinicaltrials.gov) ja lupaa julkaista tulokset kaikista merkittävistä tutkimuksistaan, kuten äskettäin ilmoitti myös Lilly. Yhdysvaltojen lääkäriliitto kannattaa kaikkien kliinisten tutkimusten julkista rekisteriä. Yhdysvaltojen lääketeollisuusyhdistys kehottaa julkaisemaan negatiiviset tutkimustulokset esimerkiksi silloin, kun lume tai kilpailijan lääke osoittautuu tutkittavaa lääkettä edullisemmaksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tanska muuttamassa lääkekorvauskäytäntöä

Tanskan terveysministeri Lars Rasmussen on ehdottanut, että lääkkeen korvaamisen perusteena olevaa hintaa määriteltäessä siirryttäisiin Euroopan keskimääräisestä hinnasta halvimman maassa myydyn geneerisen lääkevalmisteen hintaan. Ellei geneeristä valmistetta olisi, korvauksen perusteena käytettäisiin halvimman rinnakkaistuontivalmisteen hintaa. Ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä voitaisiin korvata vain tietyissä taudeissa. Lisäksi ministeri esittää nk. geneerisen lääkemääräyksen kokeilua samaan tapaan kuin parhaillaan on käynnissä Ruotsissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Miten biotieteilijät suhtautuvat eettisen säätelyn lisääntymiseen?

Biotieteellisen tutkimuksen eettinen säätely lisääntyy jatkuvasti. Jäsenneltyä tietoa siitä, kuinka tieteilijät itse suhtautuvat toimintansa enenevään valvontaan, ei kuitenkaan juuri ole saatavilla. Asiaa pyrittiin alustavasti selvittämään haastattelemalla kymmentä johtavaa kotimaista tieteilijää ja kysymällä, miten he näkevät eettisen säätelyn ja keskustelun vaikutukset omassa työssään. Tulosten mukaan ammatillisen itsesäätelyn lisääntymistä ei pidetä pahana asiana, mutta jo esimerkiksi erilaisten toimikuntien harjoittamaan valvontaan suhtauduttiin kielteisemmin.

Matti Häyry, Jukka Takala, Piia Jallinoja, Salla Lötjönen, Tuija Takala

Efedriiniä sisältävä yrttikiellettiin Yhdysvalloissa

Efedriinillä tiedetään olevan farmakologisia vaikutuksia, mutta sen lääkkeellinen käyttö on nykyisin vähäistä. Luontaistuotteita valmistavat yritykset ovat etenkin Yhdysvalloissa markkinoineet efedriiniä sisältäviä efedra-ravintolisiä mm. laihdutukseen ja urheilusuoritusten parantamiseen. Näyttö tehosta on niukka, ja käyttöön on liittynyt hankaliakin haittoja. Efedravalmisteet ovatkin Yhdysvalloissa vastatuulessa, eikä niihin kannata turvautua meilläkään.

Anna-Liisa Enkovaara

Käärmeenpurema ulkosaaristossa

Lääkärihelikopteri hälytettiin kesäpäivänä kello 12.05 ulkosaaristoon: kyseessä kyyn purema, keski-ikäinen nainen, oksentelee runsaasti. Kopteri taittoi matkan 22 minuutissa. Tavattaessa potilas oli kauttaaltaan kylmänhikinen, oksenteli todella runsaasti ja vasen jalka oli alkanut turvota nilkan ympäriltä. Nilkassa näkyi pieni palkeenkielimäinen haava. Potilaan systolinen verenpaine oli 60 mmHg ja pulssi noin 130. Hengitys vinkui ja potilas valitti hengenahdistusta, hengitystiheys oli kolmenkymmenen luokkaa. Kyyn oli nähty purevan akillesjänteen seutuun noin klo 10.45.

Arno Vuori

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030