Terveydenhuolto

Yksityisen lähete ei enää riitä Etelä-Pohjanmaalla

Aiemmin osa sote-keskuksista on ottanut potilaita suoraan tutkimuksiin yksityislääkärin lähettäminä.

Anne Seppänen
Adobe/AOP
Kuvassa on peltoa Etelä-Pohjanmaalta.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-keskukset eivät enää ota vastaan lähetteitä työterveyshuollosta tai muilta yksityisiltä toimijoilta.

Aiemmin näin on ainakin joissakin kunnissa tehty. Nyt käytäntöjä yhtenäistetään samanlaisiksi koko hyvinvointialueella.

– Kun käytäntöjä on selvitetty, on tullut ilmi, etteivät ne ole joka puolella samanlaisia. Nyt niitä yhtenäistetään. Perusterveydenhuolto ei lähtökohtaisesti ole läheteyksikkö, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Tiina Perä .

Ainakin Järvi-Pohjanmaan sote-keskus on tiedottanut alueensa yksityisen terveydenhuollon toimijoille, ettei se enää ota vastaan lähetteitä esimerkiksi kardiologin vastaanotolle, sydämen ultraäänitutkimukseen, rasitusergometriaan, urologipalveluihin, ravitsemusterapeutille, Holter-tutkimukseen tai unipolygrafiaan. Lääkärilehti on nähnyt kyseisen tiedotteen.

Sote-keskus on ostanut näitä erikoistason palveluita palveluntuottajilta nopeuttaakseen hoitoon pääsyä ja säästääkseen erikoissairaanhoidon kustannuksia.

Myöskään suosituksia verikokeista, erikoislääkärin vastaanotoista, erityistutkimuksista, tai kansanterveystyönä tehtäväksi ohjattuja lähetteitä ei enää oteta vastaan. Sen sijaan asiakas on ohjattava julkisiin palveluihin arviointiin, jos jatkotutkimukset eivät järjesty yksityisen sektorin kautta.

Tiedotteessa todetaan, että ”Me emme sote-keskuksen vastaanotossa voi toimia alihankkijoina yksityissektorille. Julkisella puolella annettavan hoidon ja tutkimusten tulee perustua meillä terveyskeskuksessa tehtyyn hoidontarpeen arvioon ja hoitomääräyksiin".

Lue myös

Maksajasta ei ole tietoa

Tiina Perä ei tiedä, kuka on aiemmin maksanut työterveyshuollon lähetteellä tulleiden potilaiden tutkimukset perusterveydenhuollossa, vai onko potilaat otettu julkisen perusterveydenhuollon potilaiksi suoraan työterveyshuollon lähettäminä. Asiaa selvitellään parhaillaan.

– Ajantasaisia sopimuksia ei kaikkialla ole. Meidän laskutuksemme ei tiedä, kuka maksaa ja minne. Osassa kunnista on ollut käytössä omanlaisiaan toimintatapoja, mutta nyt täytyy edetä hankintalain ja muiden säädösten mukaisesti, jotta käytännöt ovat koko hyvinvointialueella yhtenevät.

– Nyt nämä asiat perataan ja luodaan uudet toimintamallit ja sopimukset niin, että yksityinen puoli tietää, miten meillä toimitaan.

Perä täsmentää, että kyse ei ole yksityisen lääkärin tekemistä lähetteistä erikoissairaanhoitoon.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030