76102 osumaa

Arvonlisävero lääkärikeskuksen ammatinharjoittaja-lääkäreiltä perimissä korvauksissa

Kesäkuussa 1994 astui voimaan arvonlisäverolaki, joka periaatteessa säätää mm. kaikki palvelut arvonlisäveron piiriin kuuluviksi jättäen kuitenkin terveydenhuoltopalvelut ulkopuolelle. Jo ennen lain voimaantuloa herätettiin kysymys siitä, kuinka uutta lakia sovelletaan lääkärikeskuksessa ammatinharjoittajalääkäreiltä perittyihin vuokriin, jotka pitävät yleensä sisällään tilavuokran lisäksi korvauksen käytetyistä laitteista, välineistä, tarvikkeista ja saaduista palveluista. Arvonlisäverolain mukaan voitiin olla suunnilleen yksimielisiä siitä, että tilavuokrat olisivat arvonlisäverottomia. Sen sijaan verottajan puolella esiintyi näkemyksiä siitä, että laitteiden käytöstä perityistä korvauksista samoin kuin ns. hallintopalveluista tulisi suorittaa arvonlisäveroa. Ennen lain voimaantuloa pidetyssä kaikkien läänien verojohtajien ja toimistopäälliköiden kokouksessa sovittiin kuitenkin Lääkäriliiton edustajan läsnäollessa, että verotuksen piiriin harkitut edellä kuvatut osa-alueet muodostavat yhden terveydenhuoltopalvelujen tuotantokokonaisuuden. Tämän näkemyksen ansiosta ja osittain siksi, että verottajalla ei ollut lain voimaantulotilanteessa valmiuksia antaa selkeätä kaikkia osapuolia tasapuolisesti kohtelevaa verotusohjetta, päätettiin lääkärikeskusten ammatinharjoittajalääkäreiltä perimien korvausten jättämisestä arvonlisäverojärjestelmän ulkopuolelle kokonaisuudessaan.

Pentti Alhola

Hämmentäviä ravitsemussuosituksia

Kansanterveyslaitoksen tutkijat ovat selvittäneet tyydyttyneen rasvan lähteitä eri väestöryhmien ravinnossa (SLL 15/95). Tutkimuksen mukaan tärkeimmät lähteet ovat lämpimät ateriat (35 % saannista), erityisesti liharuoat (15 %), kahvileivät (13 %) ja juusto (13 %). Johtopäätöksenään kirjoittajat suosittavat terveelliseen ravintoon pyrittäessä huomion kiinnittämistä a) ruoan laitossa käytettävän rasvan ja b) juuston käytön rajoittamiseen.

Kari Salminen

Kommentti Kari Salmisen puheenvuorolle Onko juusto suositeltava elintarvike?

Olemme iloisia siitä, että tutkimuksemme tulokset ovat herättäneet huomiota lukijoiden piirissä. Oli myös myönteistä todeta, että pääviestimme oli mennyt perille, eli tyydyttyneen rasvan saanti (energiaprosentteina) on kaikilla koulutustasoilla yhtä suuri naisilla ja miehillä, mutta tyydyttyneen rasvan lähteet eri väestöryhmissä ovat erilaiset.

Eva Roos, Päivi Kleemola, Pirjo Pietinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030