75773 osumaa

Äkillinen hengitysvajaus amyotrofisen lateraaliskleroosin ensi oireena

Artikkelissa kuvataan potilas, jonka äkillisen hengitysvajauksen syyksi ilmeni aiemmin diagnosoimaton amyotrofinen lateraaliskleroosi. Potilas oli ylävatsakipujen takia sairaalatutkimuksissa, kun hänet äkillisen hengitysvajauksen vuoksi jouduttiin siirtämään tehostetun valvonnan osastolle hengityslaitehoitoon. Hengityslaitteesta vieroittaminen epäonnistui toistuvasti riittämättömän keuhkotuuletuksen vuoksi. Neurologisen tutkimuksen ja elektroneuromyografian perusteella potilaalta diagnosoitiin amyotrofinen lateraaliskleroosi. Tapaus korostaa äkillisen hengitysvajauksen harvinaisten syiden huomioon ottamisen tärkeyttä.

Markku Kuisma Kari Saarinen

Varovaisuutta hepatiitin interferonihoitoon

Alfa-interferoni on tuonut uuden vaihtoehdon B- ja C-hepatiitin hoitoon, ja todennäköisesti lääke parantaa kirroosipotilaiden ennustetta. Hollannissa kävi kuitenkin niin, että maksan vajaatoimintaa kroonisen B-hepatiitin pohjalta sairastava potilas kuoli saatuaan alfa-interferonia. Potilasta hoitaneet kollegat saivat tästä virikkeen tiedustella muiden sairaaloiden kokemuksia.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Milloin katkaiset keskosen napanuoran?

Lapsenpäästöopin kiistakysymyksiä on ollut, milloin keskosen napanuora tulisi katkaista. Toisaalta on pelätty, että keskoselle kehittyy hypervolemiaa, polysytemiaa ja hyperbilirubinemiaa, jos veren annetaan juosta napanuoran kautta. Toisaalta on väitetty, että napanuoran katkaiseminen välittömästi estää keskosta saamasta riittävästi verta.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Influenssa B ja suorituskyky

Influenssan on väitetty heikentävän ihmisen suorituskykyä ja vaarantavan myös työturvallisuutta. Englantilainen tutkijaryhmä testasi ylempien hengitysteiden infektiota sairastavia taudin aikana ja kuukautta myöhemmin oireettomassa vaiheessa sekä myös terveitä verrokkeja. Samaan aikaan otettiin nenänielusta ja verestä näytteet virologista diagnostiikkaa varten.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Hypervitaminoosi A johtaa maksakirroosiin

Ruokinnasta johtuva sianmaksan suuri A-vitamiinipitoisuus aiheutti meillä kohua joitakin vuosia sitten. Ylenmääräisen A-vitamiinin vahingolliset vaikutukset jäivät, ehkä sikiövaikutuksia lukuun ottamatta, yleisölle jossain määrin epäselviksi. Nyt belgialainen ryhmä julkaisee tapausselostuksen potilaasta, jolle kehittyi portaalinen hypertensio hänen käytettyään A-vitamiinilääkitystä vuoden ajan (200 x 103 ky/vrk). Lääkitys lopetettiin, mutta kuuden vuoden kuluttua todettiin maksakirroosi, vaikka häntä oli hoidettu fenobarbitaalilla ja kolkkisiinilla A-vitamiinin eliminaation jouduttamiseksi ja fibroosin estämiseksi. Hänellä ei myöskään ollut muita tunnettuja A-vitamiinin toksisuutta potentoivia riskitekijöitä, kuten alkoholinkäyttöä, munuaisten vajaatoimintaa, hyperlipoproteinemiaa tai hepatiittia. Ruokatorven suonikohjut hoidettiin skleroterapialla ja potilaalle jouduttiin tekemään portokavaalinen ohitusleikkaus.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Influenssa A -viruksen ja RS-viruksen pikadiagnostiikka

Akuutin hengitystieinfektion mikrobietiologinen diagnoosi olisi voitava tehdä mahdollisimman nopeasti oikeiden hoitoratkaisujen tekemiseksi. Tärkeimpien respiratoristen virusten pikadiagnostiikka on osattu jo vuosia. Se perustuu yleensä virusantigeenin osoittamiseen hengitysteiden eritteistä esimerkiksi immunofluoresenssin tai entsyymi-immunologian avulla tehtävään perehtyneissä laboratorioissa. Vaikka näiden testien tekninen suoritus onkin melko nopeaa, siirtää näytteen lähettäminen laboratorioon vastauksen saamista yleensä vähintään seuraavaan päivään. Todella nopeaa pikadiagnostiikkaa siis tarvittaisiin. Tähän tarkoitukseen kehitettyjä helppokäyttöisiä "kittejä" on jo Suomessakin saatavilla ainakin RS-viruksen ja influenssa A -viruksen diagnosointiin.

Riitta Räty Riikka-Leena Eerola Marjaana Kleemola

Syljen progesteroni avuksi keltarauhasen toimintahäiriöiden diagnostiikkaan

Kuukautiskierron luteaalivaiheen tarkastelu infertiliteettipotilailla on pitkälti nojautunut muutamaan verestä mitattuun progesteroniarvoon kuukautiskierron aikana. Muutama arvo kertoo kyllä varsin luotettavasti, onko ovulaatio tapahtunut, mutta luteaalivaiheen laatu jää epäselväksi. Progesteroninerityksen voimakkuus, kesto ja hetkittäiset vaihtelut saattavat merkittävästi vaikuttaa hedelmöitymisen ja raskauden onnistumiseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030