75771 osumaa

Inhaloitavan steroidin annos vaikean astman hoidossa

Modernin lääketieteen suuria voittoja on varmaankin astman lääkehoidon parantuminen viime vuosikymmeninä. Vaikka kenties status asthmaticusta ei enää esiinny siinä määrin kuin aiemmin, on edelleen potilaita, jotka tarvitsevat jatkuvaa suurehkojen peroraalisten steroidiannosten käyttöä. Näitä potilaita on ajateltu autettavan lisäämällä hengitettävän steroidin, beklometasonin, annosta.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Enterokokkipneumonioita teho-osastolla

Hollannissa, Maastrichtin yliopistollisessa sairaalassa havaittiin enterokokin aiheuttama pneumonia kahdeksalla teho-osaston respiraattoripotilaalla. Syyksi ilmeni, että teho-osastolla oli annettu yhteensä 61 potilaalle maha-suolikanavan bakteerien vähentämiseksi tobramysiiniä (40 mg), kolistiinia (25 mg) ja amfoterisiini B:tä (250 mg) neljästi päivässä, mikä johti 24 potilaan enterokokkikolonisaatioon. Kahdeksan sai septisen infektion tai pneumonian. Kaikki tapaukset oli verifioitu joko bronkoskopialla, bronkoalveolaarisella lavaatiolla tai veriviljelyllä. Profylaksin tärkeimmät kohteet, pseudomonakset, koliformit ja Staphylococcus aureus, saatiin hyvin kuriin.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Ajankohtainen puheenvuoro dopingista

Huippu-urheilijan suorituskyky koostuu monista pienistä asioista ja etenkin maastohiihto välineurheiluna on herkkä pienille muuttujille. Astmalääkekeskustelun sijasta tulisi keskittyä dopingin todellisiin ongelmiin: veridopingiin, erytropoietiiniin, kasvuhormoniin ja anabolisiin lääkkeisiin. Tämän kirjoituksen tarkoitus on valottaa dopingin valvonnassa käytettyjä menetelmiä jatkona julkisuudessa käynnistyneelle keskustelulle (1).

Jorma Penttinen

Fyysinen aktiivisuus ei häiritse vitamiini- tai kivennäisainetasapainoa

Fyysisesti aktiiviset ihmiset, erityisesti urheilijat, arvelevat tarvitsevansa päivittäisen ruoan lisäksi ylimääräisiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Ravintoainelisien käyttöä perustellaan liikunnan aiheuttamalla lisätarpeella; urheilijoiden ja valmentajien mukaan ihanteellista suorituskykyä ei saavuteta ilman suojaravintoainelisiä. Tieteelliset tutkimustulokset eivät kuitenkaan tue tätä uskomusta. Itse asiassa fyysistä aktiivisuutta ja sitä seuraavaa energian- ja ravintoaineiden saannin lisäystä voi pitää pikemminkin edullisena elimistön ravitsemustasapainon kannalta.

Mikael Fogelholm

Muutoksia lääkekorvauksiin 15.4.1993 Kokonaan korvattava lääkehoito munuaisperäiseen anemiaan ja vaikeaan haiman vajaatoimintaan

Kokonaan korvattavaan lääkehoitoon oikeuttavien sairauksien määrä lisääntyy 15.4.93. Näiden sairauksien joukkoon lisätään munuaisten vajaatoiminnan aiheuttama vaikea anemia (sairaus 138). Tässä tilassa korvataan erytropoietiinihoito nefrologin tai keskussairaalan dialyysi-/nefrologisesta toiminnasta vastaavan sisätautilääkärin B-lausunnon perusteella. Lausunnosta tulee käydä riittävän selvästi ilmi eytropoietiinin tarpeen syyt sekä tutkimustulokset, joilla muut vakavan anemian syyt on poissuljettu. Yleensä erytropoietiinihoitoa tarvitsevat ne uremiapotilaat, jotka ovat riippuvaisia toistuvista verensiirroista tai joiden anemia rajoittaa selvästi jokapäiväistä suorituskykyä. Hoidon tavoite on yksilöllinen, mutta useimmiten maksimaalinen hyöty saadaan hemoglobiinitason ollessa 100-120 g/l.

Virkamiehet tarvitsevat lain erityissuojaa väkivaltaa vastaan

Virkamieheen kohdistuvasta henkirikoksesta tai sen yrityksestä on rikoslaissa säädetty tavallista ankarampi rangaistus. Rikoslakikomitean ehdotuksessa lain uudistamiseksi tätä erityissuojaa kuitenkin kavennetaan niin, että mm. terveydenhuollon henkilökunnasta vain murto-osa kuuluisi sen piiriin. Selvitys sosiaali- ja terveydenhuollon virkamiehiin ja poliiseihin kohdistuneista henkirikoksista ja niiden yrityksistä osoittaa, että erityissuojaa tarvitaan edelleen, sillä tällaiset vakavat väkivallanteot näyttävät viime vuosina lisääntyneen.

Jarmo Paanila Markku Eronen Jari Tiihonen Panu Hakola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030