75771 osumaa

Akavan ehdotukset akateemisen työttömyyden helpottamiseksi

Akavalaisista kaksi kolmannesta työskentelee julkiselle alalla, joten kuntien ja valtion säästötoimet ovat nopeasti huonontaneet korkeakouluista valmistuvien mahdollisuuksia työnsaantiin. Työttömyys uhkaa etenkin naisvaltaisia opetus-, terveys- ja sosiaalialoja. Akavan laatimassa raportissa "Julkisen sektorin muutos ja akavalaisten työllisyys" esitetään toimenpide-ehdotuksia akateemisen työttömyyden korjaamiseksi.

Virossa ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä

Virossa itsenäistymisen myötä käynnistyneet muutokset ovat johtaneet myös terveydenhuollon alueilla moniin uudelleenjärjestelyihin. Suurin ongelma on tietenkin rahoitus, mutta myös lääkärien koulutukseen, ammattitaitoon ja asenteisiin on alettu kiinnittää huomiota. Näin kertoi Viron lääkäriliiton (Eesti Arstide Liit) puheenjohtaja Väino Sinisalu vieraillessaan Suomen Lääkäriliiton eettisten periaatekysymysten valiokunnan kokouksessa maaliskuussa. Liitot käynnistävät yhteistyössä lääketieteen etiikan kysymyksiä käsittelevän seminaarin valmistelun Eestissä.

Ongelmallinen autonomia

Autonomia eli itsemääräämisoikeus on lääketieteen etiikassa hyvin keskeisessä asemassa tai itse asiassa sen ydinkäsite, kuten Engelhardt sanoo kirjassaan The Foundations of Bioethics (1). Toisessa bioetiikan peruskirjassa, Beauchampin ja Childressin teoksessa Principles of Biomedical Ethics, autonomia on yksi neljästä perusperiaatteesta, joille lääketieteen etiikka rakentuu. Muut kolme ovat oikeudenmukaisuus (justice), hyvän tekeminen (beneficence) ja pahan välttäminen (nonmaleficence). Etenkin viime aikoina on keskusteltu siitä, onko tällaisten universaalien periaatteiden varaan rakennettu etiikka ylipäänsä mahdollinen, mutta autonomia on ja pysyy joka tapauksessa keskeisenä asiana.

Toimittanut Pekka Louhiala

Skitsofrenia vai rajatila - käsitteellisiä selvennyksiä kaivataan

Mielenterveyden häiriöiden luokitukseen liittyvät pulmat ja erimielisyydet aiheuttavat yhä sekaannuksia ja ristiriitoja psykiatrisessa tutkimuksessa ja hoidossa. Virallisen DSM III R -luokituksen rinnalla käytetään useita muita luokitusjärjestelmiä, joissa samat käsitteet voivat saada eri merkityksiä. Kiinnostavassa artikkelissaan Vuorio ym. (1) käyttivät tutkimuksessaan kahta eri mielenterveyden häiriöiden luokitusjärjestelmää. Tutkimukseen osallistuneet potilaat diagnosoitiin sekä DSM III R -kriteerien että Kernbergin kehittämän psykoanalyyttisen viitekehykseen nojautuvan luokitusjärjestelmän mukaan. Tutkimuksessa käytettyyn diagnostiseen malliin liittyy ristiriitaisuuksia, jotka kaipaavat lisäselvennystä.

Fysiatrian suomenkielinen oppikirja - puutteista huolimatta hyvä alku

Puolenkymmentä vuotta sitten joukko suomalaisia asiantuntijoita julkaisi kriittisen katsauksen siihen mennessä julkaistuihin fysiatrian alan hoitotutkimuksiin. Kirjoittajat toivoivat muun muassa, että fysiatrian tutkimustieto tulisi siirtää aikaisempaa paremmin yleislääkäreiden ja lääkintävoimistelijoiden käyttöön. Kustannus Oy Duodecim on tarttunut haasteeseen.

Toimittanut Timo Klaukka

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030