75770 osumaa

Uusiutuneen munasarjasyövän hoito vatsaonteloon annettavalla interferonilla ja mitoksantronilla

Runsas nesteenmuodostus vatsaonteloon on usein ongelma uusiutuneen munasarjasyövän hoidossa. Intraperitoneaalisesti annostellun interferonin ja mitoksantronin tehoa tutkittiin 19:n nesteenmuodostuksesta kärsivän munasarjasyöpäpotilaan hoidossa. Kahdeksalla potilaalla saavutettiin objektiivinen vaste. Sivuvaikutukset olivat yleensä lieviä. Intraperitoneaalinen interferoni-mitoksantronihoito onkin suositeltava oireenmukainen hoito, mikäli runsas askitesneste on munasarjasyöpäpotilaan pääongelma.

Juhani Mäenpää Seppo Kivinen Ilkka Räisänen Pirkko Sipilä Martti Väyrynen Pentti Gröhn

Kookosrasvahappoyhdisteiden aiheuttama työperäinen allerginen kosketusihottuma

Kookosöljystä saatavia kookosrasvahappoyhdisteitä käytetään pinta-aktiivisina aineina siivous- ja astianpesuaineissa, henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetuissa tuotteissa, kosmetiikassa, piilolasinpuhdistusnesteissä sekä öljyjen ja leikkuunesteiden lisäaineena. Kookosdietanoliamidi (KDEA) ja kokamidopropyylibetaiini (KAPB) voivat aiheuttaa herkistymistä ja allergisia kosketusihottumia. Työterveyslaitoksessa on tutkittu yhdeksän tällaista potilastapausta. Potilaista kuusi allergisoitui työssään kookosdietanoliamidille ja kaksi kokamidopropyylibetaiinille. Yhden potilaan allergiaa ei voitu osoittaa työperäiseksi.

Anne Pinola Tuula Estlander Riitta Jolanki Kyllikki Tarvainen Lasse Kanerva

Leukoplakian eteneminen kuriin

Paikalliset dysplastiset suun alueen leukoplakiat hoidetaan joko kirurgisesti tai laserkäsittelyllä, koska osa niistä muutoin etenee karsinoomiksi. Suun leukoplakiaan liittyy lisääntynyt riski saada levyepiteelisyöpä muualle hengitysteihin, ja laajoja tai multip-peleita leesioita on vaikea hoitaa kirurgisesti, joten systeemiseen hoitoon voi joskus olla tarvetta. Leukoplakiaa on aiemmin hoidettu menestyksellisesti suuriannoksisella isotretioniinilla, mutta hoitoon liittyi runsaasti sivuvaikutuksia.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Inhaloitavan steroidin annos vaikean astman hoidossa

Modernin lääketieteen suuria voittoja on varmaankin astman lääkehoidon parantuminen viime vuosikymmeninä. Vaikka kenties status asthmaticusta ei enää esiinny siinä määrin kuin aiemmin, on edelleen potilaita, jotka tarvitsevat jatkuvaa suurehkojen peroraalisten steroidiannosten käyttöä. Näitä potilaita on ajateltu autettavan lisäämällä hengitettävän steroidin, beklometasonin, annosta.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Enterokokkipneumonioita teho-osastolla

Hollannissa, Maastrichtin yliopistollisessa sairaalassa havaittiin enterokokin aiheuttama pneumonia kahdeksalla teho-osaston respiraattoripotilaalla. Syyksi ilmeni, että teho-osastolla oli annettu yhteensä 61 potilaalle maha-suolikanavan bakteerien vähentämiseksi tobramysiiniä (40 mg), kolistiinia (25 mg) ja amfoterisiini B:tä (250 mg) neljästi päivässä, mikä johti 24 potilaan enterokokkikolonisaatioon. Kahdeksan sai septisen infektion tai pneumonian. Kaikki tapaukset oli verifioitu joko bronkoskopialla, bronkoalveolaarisella lavaatiolla tai veriviljelyllä. Profylaksin tärkeimmät kohteet, pseudomonakset, koliformit ja Staphylococcus aureus, saatiin hyvin kuriin.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Ajankohtainen puheenvuoro dopingista

Huippu-urheilijan suorituskyky koostuu monista pienistä asioista ja etenkin maastohiihto välineurheiluna on herkkä pienille muuttujille. Astmalääkekeskustelun sijasta tulisi keskittyä dopingin todellisiin ongelmiin: veridopingiin, erytropoietiiniin, kasvuhormoniin ja anabolisiin lääkkeisiin. Tämän kirjoituksen tarkoitus on valottaa dopingin valvonnassa käytettyjä menetelmiä jatkona julkisuudessa käynnistyneelle keskustelulle (1).

Jorma Penttinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030