75768 osumaa

20.3.1993 Skall läkaren eller apoteket välja billigaste synonympreparat?

Den 14 oktober 1992 fattade statsrådet ett principbeslut om åtgärder för att förbättra den offentliga ekonomin. Som ett led i detta sparpaket skall systemet med sjukförsäkringsersättning av läkemedelskostnader omarbetas, bl.a. så att ersättningsgrunderna sätts i relation till det billigaste synonympreparatet. Efter statsrådets beslut har ärendet legat hos en arbetsgrupp vid social- och hälsovårdsministeriet som ålagts utreda hur sjukförsäkringssystemet bäst kan omorganiseras för att ändå tillfredsställande svara mot de försäkrades intressen. På basis av arbetsgruppens beredning sker övergången till ett system med generisk substitution den 1 april 1993.

Endoskopia ensisijaistutkimus ulkustautia epäiltäessä

Ulkustauti voidaan diagnosoida joko mahalaukun varjoainetutkimuksen tai tähystyksen avulla. Endoskopia on osoittautunut herkemmäksi menetelmäksi ylämahavaivojen selvittämisessä, ja tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa myös limakalvolta koepaloja. Tutkimusten hinnassa, turvallisuudessa ja siedettävyydessä ei ole merkittävää eroa. Endoskopia on näin ollen ulkustaudin ensisijainen tutkimusmenetelmä ja varjoainetutkimusta käytetään erityistapauksissa tähystystä täydentämään.

Pekka Collin

Ulkuksen lääkehoito

Peptisen ulkuksen lääkehoidon tarkoituksena on nopeuttaa oireiden ja ulkuksen paranemista, estää komplikaatioita ja haavan uusiutumista. Lääkehoito vähentää tai poistaa limakalvoa vaurioittavia tekijöitä, kuten suolahappoa, pepsiiniä ja bakteereita. Teho voi perustua myös limakalvon omien suojamekanismien tukemiseen. Hoidossa on tärkeää puuttua myös särkylääkkeitten käyttöön ja tupakointiin, jotka tiedetään merkittäviksi ulkustaudin patogeneettisiksi tekijöiksi. Helikobakteerin häätöön ryhdytään, jos tauti on vaikeasti hoidettava, komplisoitunut tai jatkuvasti uusiutuva, niin että potilaalle on harkittu pitkää estohoitoa tai leikkausta.

Helena Tunturi-Hihnala

PEF-kotiseuranta astman diagnostiikassa ja hoidossa

Astman diagnostiikassa voidaan hyödyntää kotona tehtäviä uloshengityksen huippuvirtausmittauksia, ja menetelmä on yleistynyt myös taudin seurannassa. Mittausten avulla voidaan arvioida oireiden vaikeusastetta ja lääkityksen tehoa. PEF-kotiseuranta tarjoaa potilaalle mahdollisuuden tunnistaa pahenemisvaihe riittävän ajoissa, jolloin hän voi lääkitystään lisäämällä välttyä sairaalahoidolta.

Tuomo Kava

Ryhdin poikkeavuudet kasvuiässä

Rintarangan köyry ja lannerangan notko voivat asteeltaan vaihdella suuresti yksilöittäin. Selvien poikkeavuuksien syyt on kuitenkin aina selvitettävä. Poikkeavan ryhdin hoidossa ei tarvita fysioterapiaa, vaikka "ryhtivoimistelulla" onkin pitkät perinteet. Millään fysioterapian muodolla ei ole osoitettu olevan vaikutusta kasvuikäisen sagittaaliseen ryhtiin, saati idiopaattisen skolioosin progredioivaan muotoon. Progredioivat skolioosit hoidetaan jäljellä olevan kasvun määrästä ja käyryyden suuruudesta riippuen joko korsetilla tai kirurgisesti.

Mikko Poussa Maunu Nissinen

Kultaihottumat

Kultayhdisteet ovat pitkään olleet tärkeimpiä nivelreuman kulkuun vaikuttavista lääkkeistä. Sekä parenteraalinen että oraalinen kultahoito on osoittautunut tehokkaaksi. Kultahoitoon liittyy kuitenkin paljon sivuvaikutuksia ja se joudutaan sangen usein keskeyttämään. Yleisin ongelma on kliinisesti monin tavoin ilmenevä ihottuma. Viime aikoina on epäilty immunologisten tekijöiden olevan kultadermatiitin syynä, mutta tarkkaa syntymekanismia ei ole selvitetty. Allergista kosketusihottumaa kulta aiheuttaa vain harvoin.

Hannu-Pekka Happonen Timo Aro Heikki Isomäki Lasse Kanerva

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030