75767 osumaa

Terveydenhuollon valinnat

Sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämiskeskuksen (STAKES) toimesta on käynnistetty sosiaali- ja terveydenhuollon valintoja koskeva projekti. Alkuvaiheessa pyrkimyksenä on saada terveydenhuollon ammattilaiset keskustelemaan valintojen tekemisen perusteista ja ottamaan siihen kantaa oman asiantuntemuksensa pohjalta. Sen vuoksi erikoislääkäriyhdistyksille ja Lääkäriliiton alaosastoille on lähetetty kirje, jossa näitä pyydetään asettamaan oman erikoisalansa ja siihen liittyvien suppeiden erikoisalojen oireiden ja sairauksien diagnostiikka ja hoito tärkeysjärjestykseen. Kirje julkaistaan tässä kokonaisuudessaan, jotta lääkärikunta voisi osallistua priorisointikeskusteluun sekä omissa yhdistyksissään että julkisuudessa.

Kuinka lyhyt on liian lyhyt? - kasvuhormonihoidon etiikasta

Varhaisimpia kasvuhormoni-hoitoja rajoitti olennaisesti se, että hormonia saatiin ainoastaan kuolleiden ihmisten aivolisäkkeistä ja niistäkin kovin pieniä määriä. Yhdistelmä-DNA-tekniikka muutti tilanteen täysin, ja synteettistä kasvuhormonia voidaan nykyisin tuottaa periaatteessa rajattomasti. Ainakin toistaiseksi hinta on pysynyt kovin korkeana, ja hoitoja on yleensä subventoitu julkisen tai muun sairausvakuutuksen kautta.

Toimittanut Pekka Louhiala

Lääkäriliiton työryhmän ehdotus palvelu- ja rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi: Valinnanvapaus ja perusturva terveydenhuollossa

Lääkäriliiton hallituksen asettama työryhmä esittää, että terveyspalvelujen tason ja kehityksen turvaamiseksi terveydenhuollon rahoituksessa siirryttäisiin verovarojen asemesta vakuutuspohjaiseen järjestelmään. Uudistuksen tavoitteina on taata kaikille hyvä terveyden- ja sairaanhoidon perusturva maksukyvystä riippumatta sekä tarjota potilaille oikeus valita lääkärinsä ja hoitopaikkansa. Lääkäriliitto on 9.3. luovuttanut työryhmän raportin sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtaselle ja ehdottanut, että ministeri käynnistäisi yhteiskunnallisesti laaja-alaisen selvitystyön terveydenhuollon rahoituspohjan ja kehitysmahdollisuuksien turvaamiseksi.

Lääkärityöttömyys kasvaa ja tulee kalliiksi

Työvoimatoimistojen kirjoissa oli tammikuun lopussa 385 työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunutta lääkäriä, joista erikoislääkäreitä 83. Viime vuoden lopusta, eli kuukaudessa työttömien lääkärien kokonaismäärä oli kasvanut 41:llä ja erikoislääkärien 13:lla. Työpaikkojen tarjonta alkaa olla minimissään, sillä työvoimatoimistoihin oli tuona ajankohtana ilmoitettu vain 19 avointa lääkärinvirkaa tai -tointa, mikä on hiukan yli puolet kuukauden takaisesta 32:sta.

Hepatiitti A sai rokotteen

Ensimmäinen yleiseen käyttöön tarkoitettu tehokas ja ilmeisen turvallinen hepatiitti A -rokote on nyt hyväksytty käyttöön samanaikaisesti useissa Euroopan maissa. Rokote on peräisin formaliinilla inaktivoidusta hepatiitti A -viruksesta. Rokotuskertoja tarvitaan kolme: kaksi ensimmäistä kuukauden välein ja kolmas kuusi kuukautta ensiannoksesta. Vasta-aineita löytyy jopa 90 %:lta jo toisen annoksen jälkeen, mutta kolmas rokotuskerta nostaa vasta-aineiden määrää, mikä varmistanee pitkäaikaissuojan, jonka oletetaan kestävän parhaimmillaan 10 vuotta.

Toimittanut Juhana Idänpään-Heikkilä, Geneve

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030