75751 osumaa

HIV-testaukset USA:n sairaaloissa

Kaikkien vapaaehtoisten sairaalapotilaiden rutiininomainen HIV-testaus on ollut erään yhdysvaltalaisen HIV-tutkimusryhmän tutkimuksen aiheena vuosina 1989-91. Parissakymmenessä sairaalassa tutkittiin kaikilta sairaalaan tulleilta HIV-vasta-aineet. Lähes 200 000 verinäytteestä runsaat 9 000 (4,7 %) oli positiivisia. Sairaaloittain positiivisten osuus vaihteli välillä 0,2-14,7 %.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Gamma-deltasolut ja keliakia

Suomalainen tutkijaryhmä on löytänyt keinon, jonka avulla voidaan ennustaa keliakian puhkeaminen. Tutkijat saivat tehdyksi suolibiopsian 122 terveelle keliakiapotilaan omaiselle. Biopsia otettiin jejunumista ns. Watsonin kapselilla. 109 biopsiasta pystyttiin määrittämään gamma-deltareseptoristen T-lymfosyyttien määrä limakalvolta käyttäen monoklonaalisia vasta-aineita. Tutkituilta määritettiin lisäksi HLA-DQA- ja DQB-geenit, jotka ovat keliakiapotilaille tyypillisiä geenialleeleja. Verrokkipotilaita tutkittiin yhteensä 19. He olivat joutuneet gastroskopiaan dyspepsian takia, ja näyte otettiinkin heiltä distaalisesta duodenumista tai proksimaalisesta jejunumista gastroskopian yhteydessä.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Lääkärien kokemukset väestövastuusta

Väestövastuisen perusterveydenhuollon kokeilut käynnistyivät vuonna 1989. Kokeiluun liittyvän arviointitutkimuksen yhtenä osana tutkittiin kyselyn avulla lääkärien kokemuksia väestövastuusta kymmenellä ensimmäisellä kokeilupaikkakunnalla. Kokeiluun osallistuvat lääkärit olivat varsin tyytyväisiä työhönsä. Kaikissa niissä kysymyksissä, joissa vastauksia voitiin verrata aikaisempien tutkimusten vastauksiin, väestövastuulääkärien vastaukset osoittivat heidän kokevan työnsä myönteisemmin kuin vertailututkimusten terveyskeskuslääkärit. Erityisesti lääkärit olivat tyytyväisiä työnsä itsenäisyyteen ja vapauteensa sen järjestämisessä.

Seppo Voutilainen Matti Liukko Seppo Aro

Magneettikuvaus käytännössä: OYKS:n tutkimusten jakauma, kustannukset ja diagnostinen merkitys

Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa on selvitetty puolentoista vuoden kokemukset magneettikuvauksen käytöstä. Kaikkiaan kuvauksia oli tehty 2 049 eli kuukausittain 100-155. Tavallisimmin kuvauskohteena oli pään alue. Tarpeettoman tuntuisia tutkimuksia oli tehty hyvin vähän, mutta kohtalaisen paljon magneettikuvausta oli käytetty ns. poissulkudiagnostiikkaan. Varman tai lähes varman ratkaisun antoi yli 90 % tutkimuksista. Sairaalan yksiköille oli annettu erilaiset viikoittaiset tutkimuskiintiöt. Esimerkiksi kirurgian ja neurologian klinikoiden kiintiöt täyttivät tarpeen varsin hyvin, mutta sen sijaan sisätautien klinikassa syntyi vähän yli vuodessa 22 viikon jono magneettikuvaukseen. Ilmeisesti tätä tutkimusmenetelmää pidetään hintansa arvoisena - ainakin ennen kuin yksiköitä aletaan laskuttaa todellisten kustannusten mukaan.

Valtteri Myllylä Osmo Tervonen Eija Pääkkö Aila Kanniainen Salme Meriläinen Marjatta Kristo Anna-Lena Autio Johanna Hietakangas

Hammaslääkärit Suomessa 1892-1991

Hammaslääketieteen opetus alkoi Suomessa sata vuotta sitten. Vuotta myöhemmin tuli voimaan laki hammaslääkärintoimen harjoittamisesta. Uusi laki antoi myös lääkärintutkinnon suorittaneelle oikeuden toimia hammaslääkärinä, eikä tätä oikeutta rajoitettu ennen kuin 1930-luvulla. Viime vuonna Suomessa oli hammaslääkäreitä asukasta kohden kolmanneksi eniten koko maailmassa. Nyt hammaslääkärit kysyvät, olisiko lääketieteen ja hammaslääketieteen raja-aidat syytä jälleen kaataa.

Anne Nordblad

ETA-sopimus kieltää edellyttämästä kohtuuhintaa myyntilupaa myönnettäessä: Lääkkeiden hintoja ja lääkekustannuksia esitetään säänneltäväksi sairausvakuutuksen avulla

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä lääkelain ja sairausvakuutuslain muutosesitykset, jotka ennakoivat melkoisia muutoksia lääkkeiden hintasääntelyyn ja sairausvakuutusjärjestelmään. Muutokset sysäsi liikkeelle ETA-sopimus, joka edellyttää nykyisen lääkelain muuttamista: EY-direktiivien mukaan kohtuullinen hinta ei enää saa olla lääkevalmisteen myyntiluvan edellytyksenä. Niinpä lääkkeiden hintoja ja yhteiskunnalle koituvia lääkekustannuksia säänneltäisiin sen sijaan sairausvakuutuksen avulla siten, että sairausvakuutus korvaisi vain hinnaltaan kohtuulliset lääkkeet. Lainmuutokset tulisivat voimaan samaan aikaan kuin ETA-sopimus.

Muuttuvan Viron terveydenhuollon ongelmat

Viron Tasavallan terveydenhoitojäjestelmä painiskelee suurten, osittain tavoitteellisten, osittain odottamattomien muutosten kanssa. Poistamme näet lähimenneisyytemme luomia epäkohtia, epäoikeudenmukaisuutta ja epäinhimillisen vanhan valtiojärjestelmän perinteitä samanaikaisesti kun luomme uutta rehellistä lääkintähuoltoa. On selvää, että tämä tilanne aiheuttaa epävarmuutta ja epämääräisyyttäkin. Toivomme, että pystymme uudessa yhteiskunnassamme luomaan kansalaisillemme mahdollisuudet terveelliseen elämään ja sairastuneiden hoitoon.

Lääkäripäivät afrikkalaiseen tapaan Namibia-Suomi yhteistyötä lääkäriliittojen välillä

Ennen Namibian itsenäistymistä Namibian lääkärit kuuluivat Etelä-Afrikan lääkäriliittoon omana alaosastonaan. Namibiassa on tällä hetkellä noin 280 lääkäriä. Maan itsenäistyttyä myöskin lääkäriliitto itsenäistyi ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 160 jäsentä. Pääosa maan erikoislääkäreistä on keskittynyt pääkaupunkiin Windhoekiin. Tämän lisäksi keskussairaalatasoinen erikoislääkärijohtoinen sairaala on Ambomaalla Oshakatissa, joka nykyään on kasvanut Namibian väkirikkaimmaksi kaupungiksi. Suomen Lääkäriliitto on tehnyt Namibian lääkäriliiton kanssa yhteistyösopimuksen, jonka mukaisesti Lääkäriliitto tukee sekä taloudellisesti ulkoministeriön kehitysyhteistyörahan turvin että asiantuntemuksellaan Namibian lääkäreiden täydennyskoulutuksen järjestämistä sekä Namibian Lääkärilehden kehittämistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030