75743 osumaa

10.3.1992 Hypotyreoosin valtakunnallista seulontaa jatkettava

Synnynnäinen hypotyreoosi voi aiheuttaa vaikean kehitysvammaisuuden, mutta varhain aloitettu tyroksiinihoito turvaa normaalin kehityksen. Pian 12 vuoden ajan onkin Suomessa kaikki vastasyntyneet, noin 700 000, seulottu hypotyreoosin toteamiseksi (1). Seulonta käynnistettiin lääkintöhallituksen ohjekirjeellä. Napaverestä lähetetään heti syntymän jälkeen näyte Kansanterveyslaitokseen, jossa määritetään seerumin tyrotropiinipitoisuus ja rajatapauksissa myös tyroksiinipitoisuus. Jos tulos on poikkeava tai epäilyttävä, siitä annetaan hälytys synnytyslaitokseen. Tällöin lapsesta otetaan kiireesti tarkistusnäyte, ja samalla aloitetaan tyroksiinikorvaushoito. Näytteen tuloksen mukaisesti lääkitys joko jatkuu tai se lopetetaan kolmen viikon iässä.

Jaakko Perheentupa Jussi Huttunen

Sydämen vajaatoiminnan hoito tänään

Sydämen vajaatoimintaa diagnosoitaessa ja hoitoa suunniteltaessa on lähtökohtana oltava vajaatoiminnan aiheuttanut perussairaus ja potilaan kliininen tila. Vajaatoiminnan astetta ei kuitenkaan voi aina riittävän tarkasti määritellä kliinisten seikkojen perusteella. Varsinkin ACE-estäjähoitoa harkittaessa on yleensä syytä mitata ejektiofraktio kaikututkimuksen tai isotooppiventrikulografian avulla. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ACE-estäjien tuoma hyöty näyttää keskittyvän potilaisiin, joiden ejektiofraktio on alle 30 %. Lääkkeiden valinnan on oltava paljolti yksilöllinen. Digoksiini ja diureetit ovat varsin hyvä perusvalinta lääkehoitoa käynnistettäessä. Taustalla olevaan sairauteen ja komplisoiviin tekijöihin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen ja ylipainoon, puuttuminen ovat tärkeä osa hoitoa.

Markku S. Nieminen Juhani Partanen

Rinnan rekonstruktio mikrovaskulaarisella alavatsakielekkeellä

Rinnan rekonstruointiin syövän hoidon jälkeen on aiemmin käytetty silikoniproteesia, kudoslaajentimia ja erilaisia iho- tai iho-lihaskielekkeitä. Mikrovaskulaariset kudossiirtomenetelmät ovat huomattavasti kehittymässä. Suomessakin on viime aikoina tehty yhä enemmän rinnankorjauksia vapaalla mikrovaskulaarisella kudossiirrännäisellä. Useille naisille tällä menetelmällä saadaan esteettisesti paras korjaustulos.

Timo Waris Outi Kaarela Timo Raatikainen Jyri Hukki Erkki Tarpila Harri Teerikangas

Äkillisen välikorvantulehduksen hoitokäytäntö vaihtelee huomattavasti

Lasten äkillisen välikorvantulehduksen hoitokäytäntö vaihtelee yhä suuresti, vaikka hoidosta on annettu yhtenäinen suositus. Oulun yliopistollisen keskussairaalan vastuualueella tehty tutkimus osoitti, että yleislääkärit valitsivat antibioottihoidoksi useimmiten penisilliinin tai sulfa-trimetopriimin, kun taas yksityiset lastenlääkärit suosivat amoksisilliini-ampisilliiniryhmän valmisteita ja korvalääkärit sulfa-trimetopriimia. Tärykalvopistoja tehtiin varsin usein: keskimäärin kahta viidestä korvatulehduksesta hoidettiin jossain vaiheessa tärykalvopistolla, joskin käytäntö tässäkin selvästi vaihteli eri hoitopaikoissa.

Olli Pekka Alho Matti Koivu Martti Sorri Antti Palva

Suomalaisten vankien terveystutkimus I Vankien ruumiilliset sairaudet

Vankien terveydestä ja sairauksista on koko maailmassa varsin vähän tutkimukseen perustuvaa tietoa. Suomalaisten vankien terveystutkimuksessa selvitettiin maamme vankien terveydentila. Vaikka vangeista suurin osa on nuoria, heillä on runsaasti somaattisia sairauksia, paljolti elämäntapaan liittyviä. Yleisiä ovat myös erilaiset tapaturmat. Psyykkisiä ongelmia vangeilla on selvästi yleisemmin kuin väestöllä yleensä, tavallisimpina alkoholismi ja persoonallisuushäiriöt. Vankien terveystutkimuksen tärkeimmät tulokset esitellään Lääkärilehdessä kolmiosaisessa artikkelisarjassa.

Matti Joukamaa

Tärkeä korjaus eteisvärinäreferaattiin

Tämän vuoden ensimmäisessä Lääkärilehden numerossa (Suom Lääkäril 1992;47:48) referoin eteisvärinän emboliaprofylaksiaa selvittänyttä laajaa tutkimusta, jossa verrattiin asetyylisalisyylihapon ja varfariinin tehoa. Vaikka loppupäätelmä on edelleen tosi - kaikki eteisvärinäpotilaat tulee hoitaa joko varfariinilla tai ASAlla - oli referaatissa paha virhe, johon kiinnitti huomionsa kollega Kari Aho Jorvin sairaalasta. Lämmin kiitokseni hänelle huomautuksesta!

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

ASA:n oikea ehkäisyannos

TIA-potilaiden hoitaminen ilman asetyylisalisyylihappoa alkaa olla taitovirhe, ellei potilas sitten käytä "veristä" antikoagulaatiota. Runsaat 10 vuotta sittenhan osoitettiin, että ASA annoksella 300-1 500 mg vuorokaudessa vähentää TIA-potilaiden aivo- ja koronaaritrombooseja 20-25 %. Annossuositukseksi on pitkään esitetty tuota 300 mg x 1, mutta teoreettisin perustein on arveltu, että jopa 30 mg tepsii ja vieläpä paremmin koska suuremmat ASA-annokset inhiboivat myös prostasykliinin tuotantoa, aineen joka itsessään on verihiutaleiden kokkaroitumista estävä. Kuitenkin 30 mg:lla saadaan tromboksaani A2:n tuotanto täydellisesti estetyksi, mikä on toivottavaa veritulppien ehkäisyssä.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Artemeter - uusi malarialääke

Malaria on yksi ihmiskunnan tappajista. Erityisesti falsiparum-malaria tappaa lapsia tropiikin maissa. Lisäksi malariaplasmoidi kehittää varsin nopeasti resistenttejä muotoja; siksi vanha kunnon klorokiini ei enää ole tehokas kuin tietyillä alueilla. Malarialääkkeiden valikoima on suppea - aivan toista luokkaa kuin bakteerilääkkeiden, ja uudet tulokkaat ovat enemmän kuin tervetulleita.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030