6188 osumaa

Omalitsumabi krooniseen urtikariaan

Euroopan lääkevalmistekomitea (CHMP) esittää hyväksyttäväksi ja Yhdysvaltain FDA hyväksyi biologisen lääkkeen omalitsumabin (Xolair, Genetech) krooniseen idiopaattiseen urtikariaan 12-vuotiaille ja tätä vanhemmille potilaille, kun oireet eivät lievity riittävästi antihistamiineilla. Pistoksina käytettävä lääke on hyväksytty aikaisemmin krooniseen astmaan. Haittavaikutuksina on todettu mm. turvotuksia nenän limakalvoilla ja poskionteloissa, nivelkipuja ja ylähengitystieinfektioita. Pistoksiin voi liittyä myös anafylaktisia reaktioita.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Statiinikeskustelu kiihtyy Britanniassa

Terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta arvioiva kansallinen laitos (NICE) Britanniassa lähetti lausunnoille ohjeluonnoksen statiinien käytöstä sydänsairauksien ehkäisyssä. Nykyinen raja eli 20 %:n riski sairastua sydänsairauksiin seuraavien kymmenen vuoden kuluessa tulisi puolittaa 10 %:iin. Suosituksen perusteena oli mm. 29 tutkimuksen meta-analyysi, jonka mukaan statiinien ja lumeen käyttäjien haitat eivät poikenneet merkittävästi toisistaan. Kriitikot väittävät, että statiinit eivät tarjoa hyötyjä, mutta joka viides saa niistä haittoja. Meta-analyysin väitetään perustuneen valikoituneisiin, lääketeollisuuden kustantamiin tutkimuksiin. Potilaskohtaisiin tietoihin ei ollut pääsyä. Toisessa 90 tutkimusta ja 4,5 miljoonaa ihmistä käsittäneessä meta-analyysissa todettiin, että statiineihin liittyi lihassairauksia, maksantoiminnan muutoksia ja diabetesta. BMJ:n päätoimittaja pitää tärkeänä keskustelua ennen lopullista päätöstä statiinien käytöstä, sillä suositusten mukainen lääkittyjen määrä lisääntyisi Britanniassa nykyisestä 7 miljoonasta huomattavasti. Lausuntojen antaminen NICE:n ohjeluonnoksesta päättyy kuluvan maaliskuun lopussa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Empagliflotsiini tyypin 2 diabetekseen

Euroopan lääkevalmistekomitea (CHMP) Lontoossa esittää hyväksyttäväksi tyypin 2 diabeteksen hoitoon glukoosin takaisin imeytymistä munuaisissa estävän empagliflotsiinin (Jardiance, Boehringer Ingelheim). Lääkkeen markkinoinnin yhteydessä käynnistetään valmisteen turvallisuusseuranta. Käyttöön on EU-maissa jo hyväksytty samalla vaikutusmekanismilla toimivat dapagliflotsiini (Forxiga, AstraZeneca) ja kanagliflotsiini (Invokana, Janssen).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Statiineilla luultua vähemmän haittavaikutuksia

Britannian terveysviranomaisten tekemä selvitys 84 000 potilaasta 29 satunnaistetussa lumeverrokkitutkimuksessa osoitti, että statiinien käyttäjien haittavaikutukset, kuten lihasvaivat, väsymys ja rabdomyolyysi, ovat samaa luokkaa kuin lumeen käyttäjillä. Myös lääkityksen lopettaminen haittavaikutusten vuoksi oli statiinien ja lumelääkkeen käyttäjillä samaa luokkaa (12-15 %). Vain diabeteksen puhkeaminen oli yleisempää statiinien (3 %) kuin lumeen käyttäjillä (2,4 %). Primaaripreventiotutkimuksissa (n = 14) hoidetuilla (n = 46 000) statiineihin liittyi lisääntynyt riski diabeteksen puhkeamiseen (0,5 %, 95 % LV 0,1-1,0), mutta kuolleisuuden väheneminen oli samansuuruinen (-0,5 %, 95 % LV -0,9 - -0,2). Maksaentsyymien muutoksia havaittiin statiinihoidoissa useammin (0,4 %) kuin lumehoidossa, mutta niiden merkitys jäi epäselväksi. Tutkijat kehottavat päivittämään statiinien haittavaikutusluettelot käsittämään vain ne, joissa ero on selvä lumeeseen verrattuna. Potilaille tulisi sallia oma päätös lääkehoidon aloittamisesta perustuen objektiiviseen tietoon haittavaikutuksien mahdollisuudesta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Psykoosilääkkeiden kliinisesti vertailukelpoiset annokset määritelty

Kolmentoista toisen polven psykoosilääkkeen vertailukelpoiset pienimmät tehokkaat päiväannokset on määritelty perustuen tutkimusnäyttöön ja käyttäen apuna olantsapiinin, risperidonin, haloperidonin ja klooripromatsiinin samanarvoisia annoksia. Vertailukelpoisia annoksia esitetään käytettäväksi vaihdettaessa potilaan lääkitystä lääkkeestä toiseen, arvioitaessa vertailevien lääketutkimusten tuloksia, tehtäessä kustannus-hyötyanalyyseja ja laadittaessa hoito-ohjeistoja. Lumetta tehokkaampi lääkeannos määriteltiin pienimmäksi tehokkaaksi psykoosilääkkeen päiväannokseksi. Se suhteutettiin teholtaan vastaavaan olantsapiinin päiväannokseen. Käytetyn menetelmän mukaan pienimmät tehokkaat päiväannokset / olantsapiinin ekvivalenssit olivat aripipratsoli 10 mg/1,33, klotsapiini 300 mg/40, haloperidoli 4 mg/0,53, olantsapiini 7,5 mg/1, paliperidoni 3 mg/0,4, ketiapiini 150 mg/20 ja tsiprasidoni 40 mg/5,33.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Laihduttava kahvi sisälsi sibutramiinia

Verkossa mainostetun ja myydyn laihduttavan Vitaccino-kahvin todettiin sisältävän vuosia sitten haittavaikutusten vuoksi käytöstä poistettua laihdutuslääke sibutramiinia. Lääkettä sisältävän kahvin juominen kohottaa verenpainetta ja sykettä. Terveydellisiä riskejä voi seurata mm. henkilöille, joilla on sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, taipumus rytmihäiriöihin tai sairastettu aivohalvaus. Mainoksissa kahvivalmisteen kerrotaan olevan puhdas luonnontuote, nopeuttavan aineenvaihduntaa, puhdistavan elimistöä ja virkistävän oloa. Sibutramiinia käytettiin ruokahalua vähentävänä lääkkeenä muutamia vuosia. Se poistettiin markkinoilta maailmalaajuisesti vuonna 2010 käyttöön liittyneiden sydäninfarktien ja aivohalvauksien vuoksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Onko ADHD vain harha ja sen lääkitys haitallista?

Yhdysvaltalaisen kokeneen neurologin Richard Saulin mukaan ADHD on keinotekoisesti koostettu rypäs tavanomaiseen elämään usein kuuluvia oireita ja tuntemuksia. Niiden lisääntyvä hoito stimulanteilla vähentää potilaan aivoissa välittäjäaineiden tuotantoa. ADHD-lääkkeet korvaavat välittäjäaineet, ja pystyäkseen keskittymään potilaan on käytettävä stimulantteja ja usein kasvavina annoksina. Saul on huolestunut nopeasti lisääntyvästä lasten stimulanttilääkityksestä. Hänen mukaansa on syntymässä kokonainen sukupolvi, joka voi keskittyä vain stimulanttien avulla. Lääkkeet lievittävät oireita vain lyhytaikaisesti. Ne aiheuttavat ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, masennusta, laihtumista, riippuvuutta, hallusinaatioita ja itsemurhariski lisääntyy. Ennen lääkitystä on potilaan oireita, tuntemuksia ja diagnoosia arvioitava huolella ja mietittävä lääkkeille vaihtoehtoisia ratkaisuja ja hoitoja.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030