6188 osumaa

Ehkäiseekö D-vitamiini tyypin 2 diabetesta?

Yhdysvalloissa National Institute of Health (NIH) selvittää, ehkäiseekö tai hidastaako suuri D-vitamiiniannos tyypin 2 diabeteksen kehittymistä henkilöille, joilla tautiin sairastumisriski on suuri. Tutkimukseen otetaan 2 500 vapaaehtoista diabeteksen esiasteessa olevaa aikuista, joilla mm. verensokeritaso on normaalia korkeampi, mutta ei vielä diabeteksen tasolla. Heidät satunnaistetaan saamaan päivittäin 4 000 KY kolekalsiferolia tai lumetta. Seuranta jatkuu, kunnes potilaalle kehittyy diabetes; tähän arvioidaan kuluvan noin 4 vuotta. Tutkimus selvittää lisäksi sukupuolen, iän ja etnisen taustan vaikutusta taudin kehittymiseen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kolesterolilääke anasetrapibi eliminoituu hitaasti

Kehittelyssä oleva LDL-kolesterolitasoa laskeva ja HDL-kolesterolitasoa kohottava anasetrapibi (SLL 2010;65:3905) viipyy pitkään elimistössä. Kolme kuukautta käytön lopettamisen jälkeen lääkepitoisuudesta oli jäljellä vielä 40 %, ja 30 potilaasta lääkkeen tähteitä löytyi elimistöstä vielä 4 vuoden kuluttua. Havainnot ovat herättäneet kysymyksen, saattaisiko lääke aiheuttaa hankalia haittavaikutuksia hitaan eliminaationsa vuoksi ja pitäisikö tutkimusnäytön lääkkeen turvallisuudesta olla tavanomaista vahvempi. MSD jatkaa kliinisiä tutkimuksia, mutta Pfizer lopetti vuonna 2006 sukulaisaineen torsetrapibin (CP-529414) kehittelytutkimukset todettujen sydänhaittojen vuoksi ja Roche 2012 dalsetrapibin (JTT-705) tutkimukset.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Metoklopramidilla ei yhteyttä epämuodostumiin

Raskauden alussa pahoinvoinnin ehkäisyyn käytetyllä metoklopramidilla ei löytynyt yhteyttä synnynnäisiin epämuodostumiin Tanskassa tehdyssä rekisteritutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 1,2 miljoonaa raskautta vuosilta 1997-2011. Metoklopramidia oli käyttänyt 45 000 äitiä. Lääkettä käyttäneiden ja muiden äitien vastasyntyneillä oli lähes sama määrä epämuodostumia (25,3 vs. 26,6/1 000 vastasyntynyttä; riskisuhde 0,93, 95 %:n LV 0,86-1,02), eikä eroa näkynyt myöskään keskenmenoissa tai kuolleena syntyneiden määrässä. Epämuodostumien tyypitkin olivat jakaumaltaan samankaltaiset. Vuonna 2009 Israelista julkaistussa tutkimuksessa oli 3 400 metoklopramidia raskauden aikana käyttänyttä äitiä, eikä heidänkään jälkeläisillään ollut tavanomaista enemmän synnynnäisiä epämuodostumia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Meflokiiniin voi liittyä vakavia silmähaittoja

Australian lääkeviranomainen (TGA) lisäsi malarialääke meflokiinin (Lariam, Roche) valmisteyhteenvetoon haittavaikutuksiin silmiin kohdistuvat haitat ja näköhäiriöt. Lääkettä käyttäneillä on esiintynyt kaihia, verkkokalvomuutoksia ja näköhermovaurioita joko hoidon aikana tai useita viikkoja hoidon päättymisen jälkeen. Oireina potilailla on ollut näön heikkeneminen. Muutamilla näkökyky on korjaantunut hitaasti, mutta ei kaikilla. Löydökset perustuvat haittavaikutusilmoituksiin, julkaistuihin tapauksiin ja Britannian terveysrekisteriin. Meflokiinihoito on lopetettava, jos havaitaan oireita verkkokalvomuutoksista tai näköhermovauriosta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Leukemialääke ponatinibi yhteydessä verisuonitukoksiin

Yhdysvaltojen FDA varoittaa äskettäin hyväksyttyyn leukemialääke ponatinibiin (Iclusig, Ariad Pharmaceuticals) liittyvistä vakavista ja hengenvaarallisista tukoksista valtimoissa ja laskimoissa sekä verisuonten ahtaumista. Seurauksena voi olla sepelvaltimotaudin vaikeutuminen, aivohalvaukset sekä aivo- ja raajaverisuonien ahtaumat, jotka vaativat välittömiä kirurgisia toimenpiteitä. Kun FDA hyväksyi lääkkeen vuoden 2012 lopulla, mainittuja haittoja oli ilmennyt 3-8 %:lla potilaista, mutta uusien tutkimuksien mukaan niitä voi esiintyä jopa 20 %:lla. FDA kehottaa arvioimaan jokaisessa tapauksessa, onko ponatinibista potilaan leukemian hoidon kannalta enemmän hyötyä kuin haittaa, ja verisuonitukoksien mahdollisia oireita on seurattava tarkoin. Lääke sai myyntiluvan EU-maihin tämän vuoden heinäkuussa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Rohdosvalmisteista löytyi haitallisia epäpuhtauksia

Rohdosvalmisteista (n = 44) otettujen näytteiden analyysi paljasti 60 %:sta tuotteista kasvinosia, joita ei mainittu tuoteselosteessa. Osa näistä voi aiheuttaa haittavaikutuksina mm. oksentelua, mahakipuja, maksavaurioita, verenvuotovaaran varfariinia tai asetyylisalisyylihappoa käyttäville ja häiritä lääkkeiden metaboliaa maksassa. Valmisteissa oli käytetty ns. täyteaineina mm. riisiä, soijapapuja ja vehnää. Näytteet kerättiin supermarketeista, terveyskaupoista ja apteekeista Toronton seudulta Kanadassa. Tutkijat vaativat täydellisiä koostumustietoja tuoteselosteisiin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Teratogeeninen pomalidomidi multippeliin myeloomaan

Britannian lääkeviranomainen (MHRA) ohjeistaa lääkäreitä sulkemaan tarkoin raskauden mahdollisuuden pois, jos multippelia myeloomaa sairastavia hoidetaan talidomidin sukulaisaineella pomalidomidilla (Imnovid, Gelgene). Eläinkokeissa aine on todettu teratogeeniseksi. Ohje koskee sekä naisia että miehiä, sillä pomalidomidia esiintyy lääkehoidon yhteydessä myös miehen siemennesteessä. Lääke sai äskettäin myyntiluvan EU-maissa rajattuun käyttöön multippelin myelooman hoidossa yhdistettynä deksametasoniin. Naispotilaiden raskauden ehkäisystä on laadittu yksityiskohtainen ohjeisto, jonka mukaan mm. raskaustestin on oltava negatiivinen 4 viikkoa ennen hoidon aloitusta, 4 viikon välein toistettuna hoidon aikana ja 4 viikkoa hoidon päättymisen jälkeen. Myös ehkäisymenetelmistä annetaan suositukset. Miespotilaita ohjeistetaan kondomin käyttöön, eivätkä he saa esimerkiksi luovuttaa siemennestettään hoidon aikana tai viikkoon hoidon jälkeen. Potilaiden verenluovutuksen rajoituksista annetaan ohjeet. Tarkemmat lääkkeen käytön ohjeet ovat luettavissa MHRA:n verkkosivuilla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030