6188 osumaa

Keino aamunkoittoilmiön ehkäisyyn

Osalla diabetespotilailla esiintyy ns. aamukoittoilmiö, jossa verensokeritaso pyrkii nousemaan aamuyöllä. Etenkin tyypin 2 diabetesta sairastavilta aamukoittoilmiö ei aina poistu, jos hoitona ovat oraaliset diabeteslääkkeet. 250 tyypin 2 diabetespotilaan tutkimuksessa sovellettiin pelkkää ruokavaliota tai lääkehoitoja, kuten metformiinia ja yhdessä glitatsonien kanssa tai insuliinia yksin ja yhdessä insuliiniherkisteiden kanssa. Noin puolella potilaista esiintyi aamunkoittoilmiö, eikä oraalisen lääkityksen laatu vaikuttanut siihen. Tutkijoiden mukaan paras tapa ehkäistä verensokerin heilahdukset on harkita riittävän varhain insuliinia ilta-annoksena.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Vaarallinen ravintolisä poistettiin myynnistä

Vakavia maksavaurioita aiheuttanut urheilijoiden ja kehonrakentajien suosima ravintolisävalmiste Oxy Elite Pro, jota on ollut saatavilla myös suomenkielisillä verkkosivuilla (SLL 2013; 68:2701), on poistettu myynnistä. FDA selvittelee 56 sairastuneen tilannetta. Havaijilla 27 maksavaurioon sairastuneesta käyttäjästä yksi joutui maksansiirtoon ja elinsiirtoa odottamassa on muitakin. Haittoja aiheuttaneeksi arvellaan valmisteen sisältämää aegeliinia, jolla on todettu olevan ruokahalua hillitseviä ja anabolisia vaikutuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pimavanseriinista apua Parkinson-psykoosissa

Selektiivinen 5HT2A-serotoniinireseptorin estäjä pimavanseriini (ACP-103) auttoi Parkinsonin tautiin liittyneessä psykoosissa, jonka hoito tavanomaisilla psykoosilääkkeillä on perustaudin vuoksi ongelmallista. Vaiheen III tutkimuksessa pimavanseriinia verrattiin lumeeseen satunnaistetussa, sokkoutetussa 6 viikon kestoisessa tutkimuksessa 200 psykoosiin sairastuneella Parkinson-potilaalla. Pimavanseriinilla (40 mg/vrk) hoidettujen SAPS-PD-pisteluku pieneni enemmän kuin lumehoidossa (-5,79 vs. -2,73; eron 95 %:n LV -4,91;-1,20, p = 0,001). Kymmenellä aktiivilääkitystä saaneella hoito keskeytyi haittavaikutuksien vuoksi, heistä neljällä psykoottisten häiriöiden ja hallusinaatioiden vuoksi, ja lumeryhmässä vastaavasti keskeytyi kahden potilaan hoito. Pimavanseriinin tehoa psykoosiin pidettiin hyvänä, kun sairautta ei voi hoitaa tavanomaisilla psykoosilääkkeillä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääketutkimuksia uudelleentarkastelussa

Yhdysvaltojen oikeusviranomaiset selvittelevät, onko AstraZenecan tekemässä tikagrelorin ja klopidogreelin vertailututkimuksessa menetelty moitteettomasti. 18 000 potilasta 43 maasta käsittäneessä tutkimuksessa tikagrelori oli klopidogreelia parempi asetyylisalisyylihappoon liitettynä. Myös GlaxoSmithKlinen vuonna 2001 julkaistu vertailututkimus paroksetiinista ja lumeesta nuoruusiän depressiossa on joutunut uudelleen tarkasteluun. Paroksetiinin väitettiin olleen hyvin siedetty ja tehokas, mutta nyt päätelmää väitetään virheelliseksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kolesterolilääkitykseen tarkistetut kriteerit

Sydänsairauksien asiantuntijajärjestöt American College of Cardiology ja American Heart Association ovat julkaisseet neljä päivitettyä ohjeistoa sydänsairauksien riskitekijöiden arvioimisesta, kohonneen kolesterolitason hoidosta statiineilla sekä elämäntapojen ja painon hallinnasta. Pelkästä LDL-kolesterolin tarkastelusta siirrytään suosittamaan statiinien käytön etujen arvioimista sydänsairauksissa, diabeetikoilla ja muilla, joilla odotetut hyödyt ovat selvimmät. LDL-kolesterolitason hoidossa samoin kuin painonpudotuksessa pyritään potilasryhmittäin eri tavoitetasoihin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Malarialääkkeistä hyötyä lupuksessa

Malarialääkkeet muuntavat ja hidastavat systeemiseen lupus erythematosukseen liittyviä kudosvaurioita (37 %; 95 %:n LV 0,44-0,89). Immunologisia reaktioita hillitsevä lääkitys vielä vahvistaa malarialääkkeiden vaikutusta. Havainnot perustuvat noin 1 500 potilaan seurantaan, ja kudosvaurioiden syntymistä arvioitiin SLICC-indeksillä. Steroidien käyttö näytti lisäävän kudosvaurioiden kehittymistä. Malarialääkkeiden tehon arvellaan liittyvän niiden tulehdusreaktioita vähentävään vaikutukseen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Obinututsumabi lymfaattiseen leukemiaan

Yhdysvaltojen FDA on hyväksynyt krooniseen lymfaattiseen leukemiaan obinututsumabin (Gazyva, Roche) ns. seuraavan polven versiona B-lymfosyyttien estäjä rituksimabille (Mabthera, Roche). Obinututsumabi liitetään klorambusiilihoitoon kannustamaan immuunijärjestelmän toimintaa tuumorisoluja vastaan. Yli 350 potilaan vertailevassa tutkimuksessa obinututsumabi yhdistettynä klorambusiiliin hidasti taudin etenemistä enemmän kuin pelkkä kemoterapia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Immunosuppressiiviset lääkkeet tuskin haitaksi raskaudessa

Raskauden alkukolmanneksessa käytetyt immunosuppressiiviset lääkkeet eivät näyttäneet lisäävän vastasyntyneen epämuodostumia tai muita haittoja, todettiin aineistoiltaan laajojen tiedostojen analyysissä. Äidit sairastivat mm. nivelreumaa, psoriaasiartriittia, lupusta ja tulehduksellisia suolistosairauksia. Metotreksaattia käyttäneiden äitien vastasyntyneillä epämuodostumien tai kuoleman riski oli 1,39 (95 %:n LV 0,43-4,53) ja tuumorinekroositekijän salpaajien käyttäjien lapsilla vastaavasti 0,98 (0,38-2,55). Hydroksiklorokiinia raskauden alkukolmanneksessa käyttäneiden äitien jälkeläisillä vastaava riski oli 1,33 (0,69-2,55) ja muita immunosuppressiivisia lääkkeitä käyttäneiden lapsilla 0,98 (0,48-1,98). Mikään eroista ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Havainnot ovat tärkeitä, sillä autoimmuunisairaudet ovat yleisiä juuri naisilla, taudit puhkeavat usein fertiili-iässä, ja lääkehoito on välttämätön raskauden aikana, jotteivät sairauden tyypilliset vaihtelevat vaikeutumisvaiheet vaurioita sikiötä. Aineistossa ei pystytty ottamaan huomioon keskenmenoja tai raskaudenkeskeytyksiä, ja tapausmäärät jäivät pieniksi. Tutkijat odottavat lisää tutkimuksia alustavien havaintojensa tueksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Biosimilaarien käytöstä ohjeet lääkäreille Australiassa

Ensimmäiset biosimilaarilääkkeet (biologisesti samankaltaiset lääkkeet) ovat tulleet markkinoille ja Australian lääkeviranomainen (TGA) opastaa niiden käytöstä lääkäreitä ja potilaita. Ohje korostaa, että biosimilaarit eivät ole geneerisiä lääkkeitä, sillä niitä ei ole osoitettu alkuperäisvalmisteen (vertailuvalmiste) kanssa riittävän samanlaisiksi, jotta biologinen samanarvoisuus (bioekvivalenssi) toteutuisi. Biologisessa lääkkeessä vaikuttava aine esiintyy valmistusmenetelmän vuoksi useana versiona, eikä ominaisuuksia yleensä pystytä analysoimaan samalla tarkkuudella kuin geneerisissä valmisteissa. Biologisen lääkkeen ja siten myös biosimilaarilääkkeen reseptissä tulee näkyä sekä valmisteen kauppanimi että vaikuttavan aineen nimi, eikä apteekki saa vaihtaa valmistetta. Jos potilasta on hoidettu biologisella lääkkeellä, joka päätetään vaihtaa biosimilaarilääkkeeksi tai päinvastoin, on potilaan tilaa seurattava tarkoin. Jo pienetkin erot biosimilaari- ja alkuperäisvalmisteen välillä (ja myös eri biosimilaarien välillä) voivat aiheuttaa muutoksia kliinisissä ja erityisesti immunologisissa vaikutuksissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Auttaako vai vahingoittaako ADHD-diagnoosi?

ADHD:n diagnostisten kriteerien kynnystaso on laskenut, ja tämä on devalvoinut vaikeaa ADHD:ta sairastavien diagnoosit. Varovaisempi eteneminen taudin tunnusmerkistön määrittelyssä olisi vähentänyt ylidiagnosointia, toteaa australialainen kliinikko- ja tutkijaryhmä, joka on käynnistänyt kriittisen keskustelun British Medical Journalin palstoilla. Kymmenessä vuodessa ADHD-diagnoosien määrä on monissa maissa kaksinkertaistunut; Yhdysvalloissa ADHD:n esiintyvyys kasvoi 6,9 %:sta 9,5 %:iin. Lasten lääkitys on kaksinkertaistunut, nuorten ja aikuisten nelinkertaistunut. Diagnoosi ja lääkitys helpottavat huolestuneita vanhempia, mutta voivat aiheuttaa lapselle stigman. ADHD-lapsia pidetään helposti tavallista laiskempina ja lahjattomampina. Opettajat ja myös vanhemmat odottavat heiltä heikkoa akateemista suoritustasoa, mikä johtaa myös nuoren ennustamaan kohdallaan vaatimattomia tuloksia. Pitkäaikaislääkityksen teho, hyöty ja haitat tunnetaan vajavaisesti erityisesti lapsilla, ja taudin vakavuusasteen määritys perustuu paljolti subjektiiviseen näkemykseen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030