6188 osumaa

Alemtutsumabi MS-tautiin

Immunosuppressantti alemtutsumabi (Lemtrada, Genzyme) on saanut myyntiluvan EU-maissa aikuisten relapsoivan-remittoivan MS-taudin hoitoon. Hoidon voi käynnistää MS-taudin hoitoon perehtynyt neurologi, lääke annetaan infuusioina viitenä päivänä, ja infuusiot uusitaan vuoden kuluttua kolmena päivänä. Yli 1 400 potilasta käsittäneissä tutkimuksissa alemtutsumabi vähensi taudin pahenemisvaiheiden esiintymisen puoleen verrattuna interferoni beeta-1A -hoitoon. Haittavaikutuksina on todettu mm. trombosytopeeninen purppura, infektioita sekä kilpirauhasen ja munuaisten toimintaan ja verenkuvaan kohdistuneita haittoja. Infuusioon saattaa liittyä välittöminä haittavaikutuksina mm. kuumeilua, pahoinvointia, urtikariaa tai anafylaktisia reaktioita, joita voidaan lievittää tai ehkäistä esilääkityksellä kuten antihistamiineilla. Lääke on saanut myyntiluvan myös Yhdysvalloissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Parasetamoli ja alkoholi eivät sovi yhteen?

Parasetamolia ja kohtuullisestikin alkoholia samanaikaisesti käyttävillä on vaarana munuaisten toiminnan häiriintyminen. Häiriöitä ilmeni erityisesti vanhuksilla, lihavilla, verenpainetautia tai diabetesta sairastavilla ja miehillä enemmän kuin naisilla amerikkalaisessa terveys- ja ravintotutkimukseen (NHANES), johon osallistui vuosina 2003-2004 noin 10 000 henkilöä. Parasetamoli (1,2 g/vrk) tai kohtuullinen alkoholinkäyttö yksin eivät lisänneet munuaisten toimintahäiriön riskiä, mutta samanaikainen käyttö kaksinkertaisti vaaran (2,43; 95 %:n LV 1,22-4,08). Alkoholi voimistaa sytokromi P450 -aktiivisuutta, mikä puolestaan lisää parasetamolin toksisuutta. Havainnon varmistamiseksi tarvitaan lisää tutkimusnäyttöä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Laihdutuslääketulokas beloranibi

Metioniiniaminopeptidaasi 2:n estäjä (MetAP2) beloranibi on vaiheen II kehittelytutkimuksissa tuntuvasti laskenut lihavien potilaiden painoa ilman samanaikaisia ruokavaliorajoituksia tai liikunnan lisäystä. Tutkimuksessa 147 potilasta (keski-ikä 48 v ja painon keskiarvo 100,9 kg) sai injektioina ihon alle beloranibia kolmena eri annoksena (0,6, 1,2 tai 2,4 mg) tai lumetta 12 viikon ajan. Beloranibia saaneiden potilaiden paino laski annoksia vastaavasti 5,5, 6,9 ja 10,9 kg ja lumetta saaneiden 0,4 kg (kaikissa p < 0,0001 vs. lume). Nälän tunne väheni, LDL- ja HDL-tasoissa sekä triglyserideissä havaittiin edullisia muutoksia, ja systolinen verenpaine laski 7,6-12,0 mmHg. Haittavaikutuksina ilmeni pahoinvointia, ripulia, päänsärkyä ja unettomuutta. MetAP2:n on todettu vähentävän maksan kykyä tuottaa uusia rasvahappomolekyylejä ja avustavan varastoituneen rasvan muuttumista energiaksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Äidin raskaudenaikainen kortisonilääkitys ei vaikuta lapsen luustoon

Nivelreumaa raskauden aikana sairastaneiden tai siihen kortisonia käyttäneiden äitien lapsilla (n = 108) ei havaittu luuston heikkenemistä 7 vuoden iässä. Hollantilaistutkimuksessa mitattiin sekä luuston kokonaismineraalitiheys (BMD) että lantion luuston mineraalitiheys. Istukan kyky inaktivoida kortisonia käynnistyy vasta noin 12. raskausviikolla, mutta luuston aihiot ovat jo tuolloin kehittymässä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Aripipratsolista pitkävaikutteinen injektio

Euroopan komissio on hyväksynyt myyntiluvan ylläpitohoitona kerran kuukaudessa lihakseen injektioina annettavalle aripipratsolille (Abifily Maintena, Otsuka Pharma/Lundbeck) aikuisten psykoosiin. Hoito aloitetaan ja tasapainotetaan ensin tableteilla. Lääkkeen on todettu siirtävän psykoosin uusiutumista myöhemmäksi. Vanhusten dementiaan liittyvän psykoosin hoitoon se ei sovi. Yhdysvalloissa lääke hyväksyttiin (SLL 2013;68: 853) tämän vuoden alkupuolella.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lupaavia tuloksia uudesta kolesterolilääkkeestä

Ihmisen monoklonaalinen vasta-aine evolokumabi (AMG-145, Amgen) sitoutuu LDL-reseptoreihin ja lisää kolesterolin siirtymistä pois verenkierrosta. Joka neljäs viikko annettu injektio laski LDL-kolesterolia lähtötasosta 50 % ja vuoden kestoisen hoidon jälkeen vastaavasti 52 %. Myös apolipoproteiini A ja B -tasoissa ja triglyserideissä havaittiin edullisia vaikutuksia, eikä lääkkeen vaikutuksia neutraloivia vasta-aineita havaittu. Amgenin rahoittaman tutkimuksen tekijät pitävät tuloksia lupaavina, mutta lisätutkimuksia tarvitaan mm. siitä, säilyykö evolokumabin teho 5-10 vuotta tai pitempään, kehittyykö sille vasta-aineita ja onko lääke turvallinen pitkäaikaiskäytössä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Vitamiinilisät kyseenalaistettiin tautien ehkäisyssä

Sydänsairauksien tai syövän ehkäisystä monivitamiinivalmisteilla ei ole riittävästi näyttöä. Myös tutkimusnäyttö vitamiinilisien käytön mahdollisista haitoista on puutteellinen. E-vitamiini tai beetakaroteiini eivät ehkäise sydänsairauksia tai syöpää. Beetakaroteiini saattaa jopa lisätä keuhkosyövän vaaraa erityisesti riskiryhmissä kuten ketjupolttajilla. Päätelmät koskevat terveitä aikuisia, joilla ei ole ravitsemukseen liittyviä puutteita, eivät lapsia, raskaudenaikaisia tarpeita, kroonisesti sairaita tai tiloja, joissa on ravintoaineiden imeytymishäiriöitä. Normaalitarpeen ylittävät A- ja D-vitamiiniannokset ovat tunnetusti haitallisia, ja myös muiden suurten vitamiinilisien haitallisuutta on aiheellista pohtia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lasten lääkehoitoon erityishuomiota Ruotsissa

Ruotsin lääkeviranomainen Läkemedelsverket on käynnistänyt erityistoimet parantaakseen lasten lääkehoitoja. Sopivat antomuodot puuttuvat ja tutkimustieto keskeistenkin lääkkeiden turvallisesta käytöstä lapsipotilaiden hoidossa on vähäistä. Mm. lääkkeiden käytöstä vastasyntyneiden hoidossa ja kipulääkkeiden käytöstä lastensairaaloissa on tehty selvityksiä. Lasten- ja nuorisopsykiatriassa on havaittu tietoaukkoja, samoin lasten anestesiassa tehohoidossa, lääkkeiden annostelussa mahaletkun kautta ja vakavien infektioiden hoidossa. Lapsilla todettujen lääkkeiden haittojen ilmoittamisessa viranomaiselle toivotaan lisäystä. Tulevana vuonna selvitetään unihäiriöiden hoitoa, tromboosien ehkäisyä ja neuroleptien käyttöä lasten hoidossa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030