6188 osumaa

Lääkkeitä turvatarkkailulistalle

Yhdysvalloissa FDA seuraa kolmen lääkkeen turvallisuutta lähikuukausina. Niistä on ilmoitettu haittavaikutuksia, joiden perusteella erityistarkkailu on tarpeen. Kroonisen lymfaattisen leukemian lääkkeeseen ofatumabiin (Arzerra, GlaxoSmithKline) liittyvät virusinfektiot voivat vaatia muutoksia valmisteen käyttöohjeisiin. Epilepsialääke lakosamidista (Vimpat, UCB) on ilmoitettu neutropeniatapauksia. MS-taudin lääkkeeseen fampiridiiniin (Fampyra/Ampyra, Biogen Idec) on liittynyt anafylaktisia reaktioita. Tarkkailulistalle asetettujen lääkkeiden käyttö voi jatkua ilman muutoksia, ja tuoteyhteenvetoja voidaan tarkistaa vasta, kun lisäaineisto on analysoitu.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Runsas kalsiuminsaanti voi olla haitallista naisille

Noin kaksi vuosikymmentä kestänyt seurantatutkimus Ruotsissa osoitti, että runsaaseen päivittäiseen kalsiuminkäyttöön (yli 1 400 mg) liittyy lisääntynyt kokonaiskuolleisuus ja iskeemisten sydänsairauksien riski. Löydös on yllättävä, sillä ohjeistot ovat kehottaneet välttämään pieniä kalsiumpitoisuuksia. Tutkimus tehtiin Ruotsin mammografia-aineistosta, jossa on yli 61 000 vuosina 1914-48 syntynyttä naista. Keskimääräinen seuranta-aika oli 19 vuotta. Kalsiumin käyttöä selvitettiin kyselylomakkeella, ja lisäksi kalsiumin saanti päivittäisestä ravinnosta arvioitiin ja lisävalmisteiden käyttö laskettiin mukaan. Kalsiumin käyttömäärien perusteella muodostettiin neljä ryhmää, joista pienimmän saannin ryhmässä päivittäinen kalsiummäärä oli alle 600 mg ja suurimman saannin ryhmässä 1 400 mg tai enemmän. Tarkasteluaikana kuoli 11 940 tutkittavaa, joista 3 862 sydän- ja verisuonisairauteen, 1 932 iskeemiseen sydänsairauteen ja 1 100 aivohalvaukseen. Verrattuna pienimmän kalsiuminsaannin ryhmään eniten kalsiumia saaneilla oli selvästi lisääntynyt riski kuolla sydänsairauksiin (riskisuhde 1,49; 95 %:n LV 1,09-2,02) ja iskeemisiin sydänsairauksiin (2,14; 1,48-3,09), mutta riski kuolla aivohalvaukseen ei ollut lisääntynyt (riskisuhde 0,73). Kuolemanvaaraa näytti lisäävän sekä ruokavaliosta että tableteista saatu kalsium. Kalsiumin käytön tarkka määrittäminen tutkimuksessa oli vaikeaa eikä syy-seuraussuhdetta voitu varmistaa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Seleeni ei suojannut sydänsairauksilta

Päivittäinen seleenilisä (100-800 µg) ei näytä suojaavan sydänsairauksilta. Cochrane Collaboration analysoi 12 tavanomaisessa väestössä (n= 19 700) tehtyä tutkimusta, joissa vertailuhoito oli lume tai pelkkä seuranta vähintään kolmen kuukauden ajan. Seleeni ei vähentänyt kokonais- tai sydänkuolleisuutta, muita kuin kuolemaan johtaneita sydäntapahtumia tai sydäntapahtumien kokonaismäärää. Valtaosa tutkituista oli amerikkalaisia miehiä, mutta analyysissä oli mukana myös Suomessa tehty tutkimus. Tutkijoiden mukaan seleenilisästä ole hyötyä sydänsairauksissa väestössä, jonka ravitsemus on normaali.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

ACE:n estäjillä yhteys vanhusten hallusinaatioihin

Suppeassa seurannassa iäkkäillä (92-101-vuotiailla) muistiongelmaisilla verenpainetautiin tai sydämen vajaatoimintaan lisinopriilia käyttäneillä neljällä potilaalla ilmeni hallusinaatioita, jotka hävisivät, kun lääkitys lopetettiin. Yhdellä potilaista hallusinaatiot palasivat, kun lääkitys aloitettiin uudelleen. Tutkijat löysivät kirjallisuudesta 7 aikaisemmin julkaistua yksittäistäistä tapausta eri ACE:n estäjien käyttäjillä, ja Britannian haittavaikutusrekisteristä löytyi noin 40 samantapaista havaintoa. Yhteyden todentaminen vaatisi erillisen tutkimuksen, mutta tutkijat muistuttavat, että ACE:n estäjät suurentavat aivoissa opioidipeptidien pitoisuuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Sallitaanko tiomersaali rokotteiden säilöntäaineena?

Rokotteissa bakteerien ja sienten kasvun estäjänä käytetystä orgaanisesta elohopeayhdisteestä tiomersaalista pyritään eroon mm. ympäristönsuojeluperustein. YK:n ympäristöohjelma valmistelee kansainvälistä sopimusta elohopeayhdisteistä luopumiseksi. Rokotusasiantuntijat ja mm. WHO vaativat tiomersaalille poikkeusasemaa, sillä se on välttämätön useita rokoteannoksia sisältävien injektiopullojen suojaamisessa infektioita vastaan. Tiomersaalin käyttö rokotteissa alkoi 1930-luvulla, mutta siitä on luovuttu monissa maissa, kun mm. rokotteiden esitäytetyt kerta-annosruiskut yleistyivät. Näiden ruiskujen valmistus on kuitenkin kallista ja romahduttaisi erityisesti kehitysmaiden rokotusohjelmat. Suomessa rokotteiden tiomersaalista luovuttiin vuonna 2005, mutta se tuli takaisin sikainfluenssarokotteessa vuonna 2008.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ranibitsumabista vain vähän hyötyä diabeetikon lasiaisvuodossa

Angiogeneesin estäjä ranibitsumabista (Lucentis, Novartis) oli vain niukasti apua diabeetikon retinopatiaan liittyvässä silmän lasiaisen verenvuodossa. Neljän kuukauden kestoisessa satunnaistetussa tutkimuksessa oli mukana 261 potilasta ja 261 silmää. Vitrektomioiden määrissä ei ollut eroja ranibitsumabia ja keittosuolaliuosta saaneiden ryhmien kesken. Ranibitsumabi paransi kuitenkin enemmän näkökykyä ja uusintavuotoja esiintyi vähemmän kuin vertailuvalmistetta käyttäneillä. Pitkäaikaisvaikutuksista ei tutkimuksessa saatu kokemuksia. Arviolta noin 40 % yli 40-vuotiaista diabeetikoista sairastuu retinopatiaan ja yli 8 % heistä on vaarassa menettää näkökykynsä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Liksisenatidi tyypin 2 diabetekseen

Euroopan komissio on hyväksynyt ihmisen glukagonin kaltaisen peptidin (GLP-1) liksisenatidin (Lyxumia, Sanofi) tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettäväksi yhdessä oraalisen lääkityksen tai insuliinin kanssa. Lääke annetaan päivittäin injektioina. Se kuuluu samaan lääkeryhmään kuin jo käytössä olevat eksenatidi (Bydureon ja Byetta, Lilly) ja liraglutidi (Victoza, Novo Nordisk). Lääkkeen hyväksyminen edellyttää riskienhallintaohjelman käynnistämistä. Lääkeryhmään on epäilty liittyvän mm. haimatulehdusten, epämuodostumien ja kilpirauhassyövän vaara.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030