6188 osumaa

FDA varoittaa kodeiinin käytöstä lapsilla

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA varoittaa kodeiinin riskeistä lapsilla. Arviolta 1-7 % iältään 2-5-vuotiaista lapsista voi muuntaa kodeiinia hyvin nopeasti morfiiniksi. Osalla muuntokyky on lähes täydellinen. Morfiini voi aiheuttaa hengenvaarallisen hengityslaman. Havainto tehtiin nielurisaleikkausten jälkeisen kivun hoidossa. Etiopialaisista jopa 29 % muuntaa kodeiinia nopeasti morfiiniksi. Uneliaisuus, sekavuus ja hengitysvaikeudet voivat olla voimakkaan morfiinivaikutuksen ensioireita ja kodeiinin käyttö on tällöin lopetettava. Kodeiinia nopeasti muuntavat lapset voidaan todeta geenitesteillä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Hampaat kuntoon ennen bisfosfonaattilääkitystä

Hampaat tulisi hoitaa kuntoon ennen bisfosfonaattilääkityksen käynnistämistä osteoporoosissa. Tutkimuksessa lääkitykseen liittyvä leukaluun kuolio puhkesi esiin hampaan poiston yhteydessä noin 80 %:lla potilaista. Kuolion esiintymisessä ei ilmennyt eroja eri bisfosfonaattien välillä, mutta lääkkeen kumulatiivinen annos oli merkitsevä. Hoidon aikana ilmenevissä hammasongelmissa tulisi välttää hampaan poistoa ja implanttien asettamista, ja tulehduksissa pitäisi turvautua antibiootteihin. Bisfosfonaatteja ei tulisi käyttää yli 1-2 vuoden kestoisina hoitoina. Selvitys perustui 55 potilaaseen, joiden luukato johtui myeloomasta tai Waldenströmin makroglobulinemiasta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääketutkimusten läpinäkyvyys lisääntyy

Yhdysvaltain kongressissa tulee käsiteltäväksi laki (TEST Act, H.R.6272), joka tähtää lääketutkimusten läpinäkyvyyden lisäämiseen. Lakiehdotus paikkaa useita tutkimusten rekisteröimisvelvollisuudessa olleita aukkoja. Vuoden 2007 jälkeen voimaan tulleet viranomaiskäytännöt ja tiedelehtien esittämät vaatimukset velvoittivat rekisteröimään lääketutkimukset etukäteen julkiseen tiedostoon kuten www. Clinical-Trials.gov tai www.isrctn.org. Rekisteröinti ei kattanut mm. lääkekehittelyn varhaisen vaiheen I tutkimuksia (ns. faasin I tutkimukset), yhdellä hoitoryhmällä suoritettuja lääketutkimuksia tai tutkimuksia, joissa ei ole mukana vertailuryhmää tai jotka kohdistuvat lääkkeen jo hyväksyttyyn käyttötarkoitukseen. Vaatimuksissa on esiintynyt vaihtelua myös tulosten raportointivelvollisuuksissa sekä julkisiksi määrätyissä asiakirjoissa, jotka liittyvät mm. tutkimukseen otettujen henkilöiden suostumuksiin tai eettisten toimikuntien lausuntoihin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Apiksabaani, dabigatraani vai rivaroksabaani?

Suorat, vertailevat tutkimukset uusien antikoagulanttien eduista ja haitoista puuttuvat, eikä eroja mm. eteisvärinän hoidossa ole vielä dokumentoitu luotettavasti. Vastauksia etsittiin analysoimalla apiksabaanin, dabigatraanin ja rivaroksabaanin kokemukset ARISTOTLE-, RELY- ja ROCKETAF-tutkimuksista, joissa vertailuvalmiste oli varfariini. Aivohalvausten ja systeemisten embolioiden ehkäisyteho oli lääkkeillä samaa luokkaa. Suurin dabigatraanin annos (150 mg/vrk) näytti joissakin muuttujissa edullisemmalta kuin rivaroksabaani. Tutkimuksista tehtyjen johtopäätösten luotettavuutta heikensivät mm. vaihtelut potilaiden iässä ja sukupuolijakaumassa sekä erot heidän aiemmissa sairauksissaan ja mm. aivohalvausriskissä. Myös tutkimusten menetelmissä oli eroja. Tutkijat ja pääkirjoitus toteavat, että tuloksiin ei voi luottaa liikaa ja lääkkeiden välillä tehtävät suorat vertailututkimukset ovat välttämättömiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Biologiset psoriaasilääkkeet suojaavat sydäninfarktilta

Suun kautta annosteltavat biologiset psoriaasilääkkeet (ns. TNF-ɑ:n estäjät) puolittavat potilaan riskin sairastua sydäninfarktiin paikallishoitoon verrattuna. Retrospektiivinen tutkimus pohjasi Kaiser Permanenten tiedostoihin, joissa yli 8 800 psoriaasipotilasta seurattiin 4,3 vuotta. TNF-α:n estäjillä (kuten adalimumabi, etanersepti tai infliksimabi) hoidetuista sydäninfarktiin sairastui 3,05/1000 potilasta, kun vain psoriaasin paikallishoitoa saaneilla vastaava riski oli 6,73. Myös muut suun kautta annetut hoidot suojasivat sydäninfarktilta. Selityksenä pidetään tehokasta psoriaasin hoitoa, jolla lievitetään tautiin liittyvää tulehdusta. Tutkimuksessa oli useita rajoittavia tekijöitä, ja asian varmistamiseen tarvitaan lisää tutkimuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ensimmäisen vai toisen polven psykoosilääke?

Ensimmäisen ja toisen polven psykoosilääkkeiden välillä ei havaittu kliinisesti merkittäviä eroja skitsofreniapotilaiden hoidossa. Tutkijat analysoivat tulokset 114 julkaistusta tutkimuksesta ja 22 vertailusta. Tulos saattoi johtua luotettavien ja tarkkojen vaikutusmittareiden puutteesta. Haloperidoli näytti tukevan taudin myönteistä kehitystä paremmin kuin olantsapiini, kun taas olantsapiini lievitti paremmin kielteisiä oireita. Klooripromatsiinin, klotsapiinin, haloperidolin tai aripipratsolin välillä ei näkynyt eroja kuolleisuudessa. Olantsapiinia käyttävillä esiintyi enemmän metabolista oireyhtymää kuin haloperidolia käyttävillä (22 % vs. 2 %) ja klooripomatsiinia käyttävillä esiintyi enemmän dyskinesiaa kuin klotsapiinia käyttävillä (9 % vs. 5 %). Aineisto oli liian pieni diabetesriskin arvioimiseen. Tutkimukset olivat riittämättömiä lääkkeiden etujen ja haittojen luotettavaan vertailuun.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Onko lievän verenpainetaudin lääkehoidosta hyötyä?

Neljän mittavan kansainvälisen tutkimuksen meta-analyysi ei löytänyt hyötyä lievän verenpainetaudin lääkehoidosta henkilöillä, joilla ei ollut aikaisempia sydäntapahtumia. Aineisto käsitti 8 900 henkilöä, seuranta-aika oli 5 vuotta ja systolisen verenpaineen mittaraja oli 140-159 mmHg ja diastolisen 90-99 mmHg. Lääke- ja lumehoidon välillä ei ilmennyt eroa päätetapahtumissa eli kokonaiskuolleisuudessa, aivohalvauksissa, koronaaritaudissa tai sydäntapahtumien kokonaismäärissä. 8,9 % osallistujista lopetti lääkityksen kesken haittavaikutusten vuoksi. Yhden sydänkuoleman ehkäisemiseksi tuli hoitaa 400 henkilöä 5 vuoden ajan ja vastaavasti 128 henkilöä ehkäisemään yksi sydäntapahtuma. Tutkijoiden mukaan lisätutkimukset ovat tarpeen, mutta lievää verenpainetautia potevat asettanevat nykytiedon valossa mm. dieetin ja liikunnan lääkehoidon edelle.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Rintasyöpään helpompi hoito

Ihon alle hyaluronidaasin kanssa annosteltu trastutsumabi (Herceptin, Roche) näyttäisi tehoavan rintasyöpään yhtä hyvin kuin monimutkaisempi, aikaa vaativa infuusiohoito. 81 keskuksessa eri puolilla maailmaa satunnaistettiin 596 HER2-positiivista rintasyöpäpotilasta saamaan ennen leikkausta ja sen jälkeen tavanomaisen kemoterapian ohella trastutsumabia joko perinteisen annostelun mukaisesti suonen sisäisinä infuusioina tai ihon alle (600 mg) yhdessä hyaluronidaasin kanssa. Keskimääräiset lääkkeen pitoisuudet seerumissa olivat 51,8 µg/ml infuusiohoidossa ja vastaavasti 69,0 µg/ml ihon alle tapahtuneessa annostelussa. Patologin arvioima erinomainen vaste saatiin vastaavasti 40,7 %:lla ja 45 %:lla potilaista. Potilasmäärät olivat rajallisia, mutta tutkijat uskovat tutkimuksen avaavan mahdollisuuksia hoitaa rintasyöpää huomattavasti nykyistä yksikertaisemmalla ja halvemmalla tavalla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ondansetronin enimmäisannos pienenee

Euroopan lääketurvatyöryhmä (PhVWP) kehottaa laskemaan suoneen annostellun ondansetronin kerta-annoksen 16 mg:aan. Enimmäisannos oli aikaisemmin 30 mg. Sytostaatti- ja sädehoitoon liittyvän pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisyyn tarkoitettu lääke pidentää sydämen johtumisaikaa. Vaikutus on riippuvainen annoksesta. Havainto perustuu terveillä vapaehtoisilla tehtyyn tutkimukseen, jossa verrattiin 8 mg:n ja 32 mg:n annosten vaikutuksia. Lääkettä ei tule antaa potilaille, joilla on pidentynyt QT-aika. Varovaisuutta on noudatettava, jos potilaalla on muita QT-aikaa pidentäviä lääkkeitä tai lisääntynyt riski kääntyvien kärkien kammiotakykardiaan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Insuliinianalogit kriittisessä tarkastelussa

Scientific Americanin toimituksen pyytämä artikkeli vertaa ihmisinsuliinien ja viime vuosina kehitettyjen insuliinianalogien etuja, haittoja ja kustannuksia. Insuliinianalogit tarjoavat etuja mm. imeytymisnopeudessa ja annostelutavoissa. Monet asiantuntevat ja riippumattomat terveysteknologian arviointilaitokset kuten Cochrane Collaboration eivät pidä etuja merkittävinä tai riittävinä diabeteksen hoidossa. Hoito insuliinianalogilla on 2-4 kertaa tai jopa 8 kertaa kalliimpaa kuin ihmisinsuliinilla. Muun muassa Sanofi-Aventis, Novo Nordisk ja Eli Lilly markkinoivat insuliinijohdoksia voimakkaasti. Samalla on käynnistetty maailmanlaajuisesti yli 400 000 potilasta käsittäviä ns. "kylvötutkimuksia", jotka eivät tähtää tieteellisiin löydöksiin vaan kaupallisiin päämääriin. Artikkelin mukaan erityisen tärkeää olisi taata terveystaloudellisesti kestävä ja järkevä diabeteslääkitys uusilla markkina-alueilla Aasiassa, Etelä Amerikassa ja Afrikassa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030